THE GIRL WHO LEAPT THROUGH TIME (2006)


Mamoru Hosodan lämminhenkinen ja älykäs anime keskittyy perusteinin ongelmiin. Poikatyttö Makoto huomaa, että pystyy harppaamaan ajassa mielensä mukaan. Hän käyttää hämmentävää taitoaan tarpeen tullen pelastaakseen maailman tappajaroboteilta tai alieneilta, ja joskus myös varastaakseen vanukkaan pikkusiskoltaan tai huijatakseen pistokokeissa. Mutta mikä tärkeintä: aikahypyillä hän voi ylläpitää ystävyyttään kahden eri pojan kanssa ja väistää pienimmätkin merkit romanssista.
***
17-vuotias lukiolaistyttö Makoto Konno löytää liitutaululta omituisen viestin ja kompastuu koulussa pähkinänmuotoiseen esineeseen. Pyöräillessään kotiin hänen polkupyöränsä jarrut pettävät junaristeyksessä ja hän törmää junaan. Mutta yllättäen hän huomaa olevansa hetkessä juuri ennen kuin hän ajaa risteystielle. Hänelle on annettu mahdollisuus estää väistämätön. Makoton täti selittää, että Makotolla on ilmeisesti kyky hypätä ajassa, liikkua siinä jonkun verran eteen- tai taaksepäin. Makoto alkaa käyttää kykyään hoitaakseen normaaleja koulutytön huolia, kuten keretäkseen ajoissa kouluun, saadakseen hyviä arvosanoja kokeissa ja pidentääkseen karaoken varausaikaa. Pian hän kuitenkin huomaa, että hänen toimensa muuttavat muiden ihmisten elämää. Itsekeskeisesti omaksi hyödyksi käytetyt aikahypyt osoittautuvat rajallisiksi ja kun Makoto huomaa manipuloineensa toistenkin elämää, on aika tehdä viimeiset hypyt, joiden avulla voi korjata kaiken ennalleen. Sillä välin hänen ystävänsä on joutumassa vaaraan ja Makoton on saatava pysäytettyä vääjäämätön.
The Girl Who Leapt through Time pohjautuu mangaan, josta on tehty jo kaksi eri näyttelijöin tehtyä elokuvasovitusta. Kyseessä on siis alkuperäismangan kustantajan, mediayhtiö Kadokawan media mix -tuote, jossa sama tarina julkaistaan eri alustoilla. Tarina tavallisen tytön supervoimasta ja tämän arkisista murheista ja kömmähdystensä oikomisyrityksistä viehättää aina uusia nuorehkoja yleisöpolvia. Japanissa kouludraama on oma lajityyppinsä populaarikulttuurissa ja koulu-univormuiset päähenkilöt ja koulupäivän rutiinien sekaan sijoitetut tapahtumat ovat kaikille tuttu tapahtumapaikka, vaikka sinne sijoitettaisiinkin yliluonnollisia elementtejä. Aikahyppy sinänsä on suosittu konsepti useissa japanilaisissa tarinoissa.
Toteutus on myös viehättävä. Kolmioasetelmat henkilöiden sijoituksessa kuvaruudulle, ihmisistä vapaat välikuvat eri tiloista yksityiskohtineen ja kuuman kesän tuntu kaskaan äänineen luovat nostalgisen nuoruuden maiseman jo kouluiän ylittäneillekin katsojille – Japanissahan kevätlukukausi kouluissa jatkuu heinäkuun puolivälin yli. Elokuvan avausbiisi Natsuzora eli Kesätaivas alleviivaa tarinan tapahtuma-aikaa.
Harjoittelijana Studio Ghiblillä ollut Hosoda jätti Ghiblin perustaakseen oman tuotantokuvion ja teki ensimmäisenä pitkänä elokuvanaan Tokikaken, kuten elokuvaa japanilaisten kätevällä lyhennysslangilla kutsutaan. The Girl Who Leapt through Time laitettiin alunperin muutamiin art house -teattereihin levitykseen, mutta kun sana alkoi kiertää, siitä tuli kulttihitti, jonka näytöksissä osa porukkaa katsoi sen seisoviltaan täpötäydessä pikkuteatterissa. Se voitti vuoden 2007 Japan Academy Awardseissa eli Japanin Jusseissa vuoden 2006 parhaan animaation palkinnon.
– Eija Niskanen