WOLF CHILDREN (2012)

Ôkami kodomo no Ame to Yuki
Ohjaaja
Mamoru Hosoda
Henkilöt
Takao Osawa, Aoi Miyazaki
Maa
Japani
Tekstitys
English subtitles
Kesto
117 min
Teemat
Ikäraja

Hana rakastuu opiskeluaikanaan salaperäiseen mieheen, jonka kanssa hän saa kaksi lasta. Mies kuolee liian pian, ja Hana muuttaa maalle pienen perheensä kanssa. Hän keskittyy täyteläisen vihreään maapalstaansa ja yrittää pitää lapsensa piilossa katseilta. Mamoru Hosodan fantasiaelokuva on taitavasti kerrottu, sympaattinen ja koskettava anime erilaisesta perheestä.

***

Opiskelijatyttö Hana tapaa mysteerisen miehen ja suhteen kehittyessä paljastuu, että mies on ihmissusi. Tämä ei kuitenkaan estä rakkauden kehittymistä. Mutkia matkaan tulee, kun parisuhteen alkumetreillä mies kuolee. Hana on nyt kahden pienen lapsen yksinhuoltaja. Ongelmallista on luonnollisesti se, että lapset, poika Ame (Sade) ja tyttö Yuki (Lumi) ovat puolittain susia. Hanan on löydettävä perheelleen paikka asua, lapsille syötävää ja kasvatettava heidät jotenkin.

Fantastisesta alkuasetelmasta huolimatta Wolf Childrenin tarinaa kerrotaan kuin kenen tahansa yksinhuoltajaäidin päivittäisenä ongelmatiikkana. Juuri tämä fantastisen ja jokapäiväisen elämän risteymä tekee tarinan niin viehättäväksi. Lapsetkaan eivät ole samanlaisia, vaan kuten ihmislapsetkin, temperamentiltaan erilaisia: Yuki on villimpi ja Ame arempi ja melankolisempi. Onko heidät kasvatettava mihin? Susi- vai ihmisyhteisön säännöillä? Wolf Childrenin Hanan yh-äidissä lie ripaus ohjaaja Hosodan omaa äitiä, joka kasvatti Hosodan yh-äitinä.

Viimeaikaisten teatterianime-elokuvien tapaan Wolf Childrenin taustat on upean yksityiskohtaisesti piirretty ja maisemissa, yh-perheen asuinpaikaksi löytyvässä perinteisessä japanilaisessa talossa sekä elämisen yksityiskohdissa riittää jo katseltavaa. Pikkususilasten hahmosuunnittelu on herttaista ja aikuiset taas eivät ole kaikkein standardeimpia pyöreäsilmiä. Hosodan voikin sanoa olevan astetta realistisempi ja enemmän kiinni arkipäivässä kuin Hayao Miyazakin, johon häntä on jokunen kerta verrattu.

Mamoru Hosoda (s. 1967) oli harjoittelijana Studio Ghiblillä ja hänen piti alunperin ohjata Liikkuva linna, mutta hän lähti taiteellisten erimielisyyksien vuoksi perustaakseen oman studion ja Liikkuvan linnan ohjasi Myazaki. Mamoru Hosodan ensimmäinen pitkä anime-elokuva The Girl Who Leapt Through Time tehtiin tunnetun mangan ja Kadokawan live-elokuvan pohjalta animena. Sitä seurasi Summer Wars, kenties Hosodan mielenkiintoisin ohjaus, joka yhdistelee realistisen todellista ja virtuaalimaailmaa. Mirai oli ehdolla parhaan animaatio-Oscarin palkintoon 2018. Kesällä 2021 Cannesissa ensi-iltaan tullut Belle on hänen viimeisimpänsä, postmoderni versio Kaunotar ja kulkuri -klassikosta.

–  Eija Niskanen