ANGEL’S EGG (1985)

Tenshi no tamago
Ohjaaja
Mamoru Oshii
Henkilöt
Mako Hyôdô, Jinpachi Nezu
Maa
Japani
Tekstitys
suom. tekstit (E)
Kesto
71 min
Teemat
Kopiotieto
digi
Ikäraja

Anime-legenda Mamoru Oshiin käsinpiirrettyä mysteerinomaista ja surrealistista varhaisteosta pidetään ohjaajan henkilökohtaisimpana elokuvana. Samalla siinä tiivistyy Oshiille ominainen visuaalinen mytologia ja muotokieli. Nuori tyttö kantaa mukanaan suurta munaa maailmanlopun autiossa ja lohduttoman kauniissa maisemassa, joka henkii eksistentiaalista kauhua. Oshiin viljelemä symboliikka ja filosofia herättävät ajatuksen uudestisyntymisen mahdollisuudesta.

***

Tyttö ja poika kohtaavat luolastoissa ja karussa post-apokalyptisessa maisemassa. Tyttö kantaa isoa munaa mekkonsa sisällä. Mitä siellä on sisällä? Mitä sieltä voi syntyä? Angel’s Egg ei anna suoria vastauksia ja jättää pohdinnan katsojan päähän.

Mamoru Oshii on kaikissa animaatioissaan ja elokuvissaan liikkunut hyvin pohdiskelevalla, eksistentialistisella tasolla, josta voi lukea halutessaan yhteiskunnallistakin sanomaa. Itse 1960-luvun loppupuolen poliittisen opiskelijaliikkeen vaikuttamaksi itsensä mieltävä, 1951 syntynyt Oshii liikkuu selkeästi post-modernismin käsitteistön keskellä. Hänen selkeämmin juonelliset, apokalyptiseen scifiin luettavat teoksensa Ghost in the Shell, Patlabor, Jin-Roh, Sky Crawlers ja Puolassa näyttelijöin kuvattu Avalon nostavat myösnäitä kysymyksiä, mutta usein unohdettu helmi Angel’s Egg on se kaikkein syvimmälle näihin kysymyksiin sukeltava teos.

Keskeisessä kohtauksessa poika (ääninäyttelijänä mm. Akira Kurosawan Ranista tuttu Jinpachi Nezu) siteeraa Vanhan Testamentin kertomusta vedenpaisumuksesta, Nooan arkista ja kyyhkysestä, jonka Nooa laski tutkimaan, olisiko maata näkyvillä. Onko tytön kantaman munan sisällä kasvava lintu kenties jossain yhteydessä tähän kyyhkyyn? Oshii on väittänyt olleensa ennen anime- ja elokuvauraansa kiinnostunut kristinuskosta, mutta menettäneensä sitten uskon. Mutta kristilliset vaikutteet pomppaavat esille useissa hänen teoksissaan. Toisin kuin Raamatussa, Nooan arkin eläimet tuntuvat kivettyneen Oshiin animen luolaston seinille, luurangoiksi. Vedenpaisumus ja ikuinen sade jatkuvat edelleen, niin kauan, että niiden alle jäänyt maa on vaipunut unohduksiin.

Poika ja tyttö tuntuvat olevan kuin viimeisellä rannalla, maailmassa, jossa näkyvät eläimet, kalat ovat vain varjoja seinillä kuin Platonin luolassa, kenties varjoja todellisesta maailmasta. Ja ovatko muistomme olemassa, jos unohdamme ne?

Väkivaltakin on läsnä. Poika haluaa tietää mitä munan sisällä on. Tyttö taas haluaa varjella munan sisällä kasvavaa elämää. Hänelle munan varjelu on osa hänen uskoaan tulevaan, siihen, että jotakin on ehkä olemassa. Mamoru Oshiista kirjoittajanut Brian Ruh näkee Angel’s Eggin tytön aikuiseksikasvamistarinana, tytön sekä sielullisen että ruumiillisen neitsyyden katoamisena, uskon haurautena.

Angel’s Egg on visuaalinen trippi, joka nostaa animen korkeakulttuurin joukkoon. Visuaalinen konsepti on Oshiin ja designer ja taiteilija Yoshitaka Amanon yhdessä luoma. Monet Angel’s Eggin visuaaliset elementit pomppaavat esille uudelleen Ghost in the Shellissä. Tuotantoyhtiönä on toiminut Studio Ghiblinkin taustayhtiö, kustannusfirma Tokuma Shoten ja sitä kautta yhtenä tuottajana sittemmin Ghibli-tuottajana tunnetuksi tullut Toshio Suzuki. Animoijista suomalaisille tutuin, jos ei nimen, niin työnsä kautta on key-animaattori Yasuhiro Nakura, joka sittemmin animoi Muumilaakson tarinoita.

– Eija Niskanen