ILMESTYSKIRJA. NYT – FINAL CUT (1979)

Apocalypse Now Final Cut
Ohjaaja
Francis Ford Coppola
Henkilöt
Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
183 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
1979 / 2019. DCP * perustuu Joseph Conradin romaaniin Pimeyden sydän
Ikäraja

Coppolan megalomaanisin elokuva ei tunnetusti kerro Vietnamin sodasta, vaan se on Vietnamin sota. Useiden kuvausvuosien ja rahoitusongelmien jälkeen tämä kaikille aisteille räätälöity visuaalinen spektaakkeli valmistui ja voitti Cannesin pääpalkinnon. Joseph Conradin kirjan löyhä sovitus on sementoitu ikuisesti popkulttuurin kaanoniin ja siitä on vihdoin valmistunut definitiivinen leikkausversio.

***

Francis Ford Coppolan vuoden 1979 Ilmestyskirja. Nyt on kiistatta yksi kaikkien aikojen mahtavimmista ja eniten vaikutteita antaneista amerikkalaisista elokuvista. Maineikkaassa Sight and Sound -lehden kriitikkoäänestyksessä vuonna 2012 se saavutti kaikkien aikojen elokuvien listalla sijan 14, ohjaajien listalla sijoitus oli peräti kuudes. Vuonna 2019, 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen, se julkaistiin jo kolmannessa muodossaan: Ilmestyskirja. Nyt Final Cutina on 183 minuuttia pitkä. Alkuperäisen version jälkeen se tuli pari vuosikymmentä myöhemmin Ilmestyskirja. Nyt Redux –versiona elokuvateattereihin vuonna 2001, tuolloin 202 minuutin mittaisena. Uusin versio on ohjaajan mieleen, sopivan pituinen ja siinä on käytetty uusinta teknologiaa kuten Dolby Visionia ja Atmosta tehden siitä katsojalleen mahdollisimman vaikuttavan elokuvaelämyksen.

Tarinaltaan Ilmestyskirja. Nyt pohjautuu pitkälti Joseph Conradin klassikkoromaaniin Pimeyden sydän. Vietnamin sotaan, viidakkoon ja jokien varsille sijoittuvan eeppisen sotatarinan käsikirjoitti Coppola yhdessä John Miliusin kanssa, kerronnasta vastasi Michael Herr. Conradin romaanin ohella Herrin oma Vietnam-aiheinen reportaasi-muistelma sekä Rudyard Kiplingin kirjoittamat rivit toimivat inspiraation lähteinä Filippiineillä kuvatulle elokuvalle.

Martin Sheen esittää ongelmaista kapteeni Benjamin Willardia, taakkanaan edellinen retkensä Vietnamiin. Hän matkaa nyt jokea pitkin Vietkongin alueella ja Kambodžaan. Tehtävänä on jäljittää kapinallinen, luopio eversti Walter Kurtz – Marlon Brando uskomattoman hienossa cameo-suorituksessaan. Matkan varrella Willard käy läpi Kurtzin tarinaa ja mielenmaisemaa lukiessaan muistiinpanoja. Hän matkaa halki alueen, joka muutti sankarin mielipuoleksi. Coppola on tuonut klassikkoteoksessaan esiin hienosti sodan kauhut ja sen vaikutuksen ihmisiin.

Huomioitavaa on, että uudessa Final Cutissa on vähemmän ”Playmate”-kohtauksen materiaalia kuin 202 minuutin Ilmestyskirja. Nyt Redux –versiossa, mutta Final Cutissa kuitenkin nähdään myös esim. pidennetty illalliskutsukohtaus. Ilmestyskirja. Nyt Final Cut on omimmillaan juuri elokuvateatterin pimeydessä, valkokankaalta koettuna. Syvät värit ja vivahteet äänessä ovat huomiota herättäviä uudessa versiossa ja lisäävät entisestään hypnoottista vaikutelmaa.

– Tim Austenin (The Charlatan), Peter Bradshawn (The Guardian), John Deforen (The Hollywood Reporter) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 1.10.2021