FATHER OF MY CHILDREN (2009)

Le Père de mes enfants
Ohjaaja
Mia Hansen-Løve
Henkilöt
Louis-do De Lencquesaing, Chiara Caselli, Alice De Lencquesaing
Tekstitys
English subtitles
Kesto
112 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Löyhästi Sofoklen Aias-näytelmän rakennetta lainaava elokuva kertoo elokuvatuottaja Gregoiresta, joka äärimmäisen stressin seurauksena päätyy itsemurhaan. Tragedian jälkeen näkökulma vaihtuu Gregoiren vaimoon Sylviaan ja heidän kolmen lapsensa selviytymiseen. Koskettava elokuva sai innoituksensa kuuluisan elokuvatuottaja Humbert Balsamin itsemurhasta.

***

Ranskalaisen Mia Hansen-Løven (s.1981) toinen ohjaustyö Father of My Children (2009) on vaativa, erinomaisesti toteutettu perhedraama. Älykäs elokuva tuo monien pohdintojensa ohella esille tärkeän kysymyksen: mikä ajaa ihmisen tekemään itsemurhan? Onko takana useita epätoivon vuosia tai jopa vuosikymmeniä, jotka ovat olleet pohjana murhenäytelmälle? Hansen-Løven teoksen taustalla on oikean elämän tragedia, elokuvatuottaja Humbert Balsanin ongelmainen, vuonna 2005 päättynyt elämä. Balsan (1954-2005) oli Mia Hansen-Løven ensimmäisen ohjauksen All Is Forgivenin (2007) alkuperäinen tuottaja. Arabielokuvia laajasti tukenut Balsan tuotti kaiken kaikkiaan 76 elokuvaa tai ohjelmaa näiden joukossa Bela Tarrin The Man from London ja Lars von Trierin Manderlay.

Father of My Childrenissä seurataan paineiden alla olevaa tuottajaa Grégoirea (Louis-Do de Lencquesaing), jonka yhtiö Moon Films on veloissa ja menossa kohti konkurssia. Elokuvassa mies kuvataan kiireisenä, ongelmia ratkaisevana, projekteja suunnittelevana ja kännykkään alitusesti vastaavana. Charmikkaan miehen todellinen luonne jätetään kuitenkin avoimeksi. Oliko Grégoire kuitenkin myös itsekäs ja kilpailullinen? Näin hänen sydämensä ja mielensä jätetään arvoitukseksi, eikä Hansen-Løve anna katsojalleen valmiita, helppoja vastauksia.

Järkyttävän tapauksen seuraukset sekä reaktiot perhepiirissä ovat kuitenkin pääasiassa tarkastelun kohteena. Sylvia-vaimon (Chiara Caselli) ja kolmen tyttären selviytymistarinaan keskittyvä koskettava elokuva mukailee rakenteeltaan Sofokleen Aias-näytelmää. Perheen sisällä Grégoiresta ja hänen taustastaan, elämästä ennen Sylviaa paljastuu uusia käänteitä. Perheen selviytymisen lisäksi tärkeä teema elokuvassa on isän ja tyttären suhde toisia vanhemman, teini-ikäisen Clémencen selvittäessä isäänsä liittyviä asioita. Myös All is Forgiven (2007) tuo vahvasti esiin kerronnassaan isän ja tyttären välit, tosin eri tavoin tyttären ja isän kohdatessa uudelleen yhdentoista vuoden tauon jälkeen. Tietysti ihmissuhteiden lisäksi Father of My Children käsittelee myös mahdollisia elokuvantekoon ja tuotantoon liittyviä asioita ja ongelmia.

Jäljelle jäänyt perhe edustaa kaikkien koettelemusten jälkeen arvokkuutta ja rohkeutta. Rakkaus niin menetettyä isää kuin toisia perheenjäseniä kohtaan säilyy vahvana ja elämä jatkuu. Perhettä kuvatessaan Hansen-Løve on saavuttanut kohtauksissa ennemminkin dokumenttia kuin fiktioelokuvaa muistuttavan tason. Käsikirjoituksessa on paljon viisautta ja se on lisäksi humaani ja persoonallinen. Ohjaus puolestaan osoittaa tekijältään poikkeuksellisen harvinaislaatuista itseluottamusta, tasapainoa, kypsyyttä ja luontevuutta.

– Peter Bradshaw (The Guardian), Paul Byrnesin (The Sydney Morning Herald), Ryan Gilbeyn (Sight&Sound) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 13.10.2021