GOODBYE FIRST LOVE (2011)

Un amour de jeunesse
Ohjaaja
Mia Hansen-Løve
Henkilöt
Lola Créton, Sebastian Urzendowsky, Magne-håvard Brekke
Maa
Ranska/Saksa
Tekstitys
English subtitles
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Huom! Elokuvan näytökset joudutaan valitettavasti perumaan. Tilalla esitetään Mia Hansen-Løven elokuva Tämän jälkeen (L’Avenir, 2016). Jo ostetut liput käyvät sellaisenaan korvaavaan näytökseen. Liput voidaan myös vaihtaa muuhun vapaavalintaiseen elokuvaan, tai saada hyvityksen lipuista osoitteesta asiakaspalvelu[at]eventio.com.

***

Teini-ikäiset Camille ja Sullivan ovat erottamaton pariskunta. Elämää suurempi romanssi kuitenkin päättyy, kun kesän jälkeen Sullivan lähtee Etelä-Amerikkaan. Kahdeksan vuoden kuluttua kun Camille on kasvanut nuoresta tytöstä itsenäiseksi, kokemustensa vahvistamaksi eikä niiden kahlitsemaksi naiseksi, Sullivan ilmestyy takaisin kuvioihin.

Ranskalaisen Mia Hansen-Løven (s.1981) kolmas pitkä elokuva Goodbye First Love (2011) kertoo nuorten rakastavaisten tarinan. Itsessään Hansen-Løven älykäs, syvällinen, ihmissuhteisiin keskittyvä teos on sujuvaa, itsevarmaa kerrontaa ja se ammentaa myös osittain tekijänsä omasta elämästä. Goodbye First Love on ennen kaikkea tutkielma ensirakkauden olemuksesta, intensiivisesti koetusta nuoruuden ajasta sekä rakkaussuhteiden merkityksestä. Hansen-Løve tuo ohjauksellaan mieleen innoittajansa Éric Rohmerin työt ja etenkin Talvitarinan. Kahden ensimmäisen teoksensa lailla, tosin eri tavoin, Goodbye First Love saavuttaa emotionaalisen rehellisyyden käsitellessään rakkautta, menetystä ja ajan kulua.

Alkuosa sijoittuu vuoden 1999 Pariisiin ja seuraa 15-vuotista Camillea (Lola Créton) , joka tapailee neljä vuotta vanhempaa kollegeopiskelija Sullivania (Sebastian Urzendowsky). Heidät erottaa kuitenkin Sullivanin matkustaminen Etelä-Amerikkaan retkelle kymmeneksi kuukaudeksi. Sullivan viettää viimeistä rakkaudentäyteistä kesää Camillen kanssa järven rannalla uiden ja nautiskellen. Myöhemmin Camille aloittaa menestyksekkäät arkkitehtuuriopinnot ja ryhtyy suhteeseen karismaattisen yliopisto-opettajan Lorenzin (Magne Håvard Brekke) kanssa, jonka hän on kohdannut yliopiston Tanskan matkalla. Erosta Sullivaniin on kulunut jo myöhemmin elokuvan edetessä kahdeksan vuotta. Elokuva tekee vertailuja Camillen elämän miesten välillä. Sullivan ilmestyy jälleen Camillen elämään pitkän tauon jälkeen. Nuorista on kasvanut nuoria aikuisia, mutta ovatko he muuttuneet ajan kuluessa?

Goodbye First Love on hienovarainen ja tarkkanäköinen työ rakkaudesta. Kuvaus on viehättävää ja ote lyyristä, siksi elokuva on valloittanut niin yleisön kuin kriitikotkin puolelleen. Goodbye First Lovessa seurataan ennen kaikkea Camillen näkökulmasta aluksi intohimoista, ekstaattista rakkautta, sitten ihmisen kokemusmaailmaa muutosten myötä ja sydänsurujen kautta kypsymiseen ja oman paikkansa löytämiseen maailmassa. Tunneskaalalla mitattuna sekä teknisesti Hansen-Løve tuo ohjaustyöllään mieleen niin ikään ranskalaiset uuden aallon ohjaajat Franḉois Truffaut’n, Jean-Luc Godardin sekä myös Jean Eustachen. Kuitenkin auteurina Hansen-Løve on kyennyt myös luomaan elokuvistaan täysin omannäköisiä.

–  Peter Bradshawn (The Guardian), Scott Tobiasin (npr) ja  Boyd van Hoeijn (Variety) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 20.10.2021