LIETTUA II: ITSENÄISYYDEN AIKA (1990-95)

Juoda dėžė • Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį • Antigravitacija • Iliuzijos
Ohjaaja
Algimantas Maceina, Arunas Matelis, Audrius Stonys, Kornelijus Matuzevi?ius
Maa
Liettua
Tekstitys
English subtitles
Kesto
88 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Itsenäistymisen ja neuvostoajan jälkeinen sukupolvi koki 1990-luvulla taiteellisen ja henkisen ylösnousun, jota kuvastavat lyyrisellä tavalla mm. painovoimaa uhmaava Antigravitation ja itsenäiseksi tasavallaksi julistautuneessa Užupiksen kaupunginosassa kuvattu uudenlaisen realismin manifestiksi noussut Ten Minutes Before the Flight of Icarus.

Juoda dėžė / Black Box

Black Box dokumentoi ohjaaja Algimantas Maceinan isoisän jäänteiden siirron Siperiasta Liettuaan. Elokuva on yhä yksi kaikkein omaperäisimmistä kokeiluista Liettuan dokumentaarisessa elokuvassa. Avainteemaksi nousee historiallinen muisti ja ne tuskalliset, vuosikymmeniä vaivanneet kokemukset, jotka aiheutuivat Neuvostoliiton eri alueilta toteutuneista karkotuksista Siperiaan. Näitä teemoja ei voinut käsitellä Liettuan elokuvissa ennen Neuvostoliiton kaatumista. Maceina on itse kuvannut elokuvaa reflektioksi traumaattisiin kokemuksiin. Black Box ei silti syyttele, selitä tai esitä poliittisesti jännitteisiä argumentteja. Tarina vertautuu silti koko kansakunnan kohtaloon.

Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį / Ten minutes before the flight of Icarus

Arūnas Matelis on ”murrosajan” tai ”käänteen sukupolven” tärkeä dokumentaristi, yksi heistä, jotka kansainvälistyivät nopeasti yhteiskunnan muututtua. Näitä tekijöitä ei yhdistä koulutus jossakin tietyssä maassa, mutta 1990-luvun alun tyyliratkaisuissa ohjaajat omaksuivat elokuvallisen kielen, jossa on paljon yhtäläisyyksiä. Dialogia ei juuri käytetä, ilmaisu perustuu kuviin, ”hiljaisuuden estetiikkaan”, pitkiin otoksiin ja verrattain hitaaseen rytmiin. Varsinaista narratiivia niistä ei useinkaan löydy.

Ten minutes before the flight of Icarus sai ilmestymisvuonnaan useita palkintoja dokumenttielokuvafestivaaleilla Saksassa, Tanskassa ja Virossa. Se on kertomus Uźupis-nimisestä kaupunginosasta Vilnan vanhassa kaupungissa. Rappeutuvan kaupunginosan ilmapiirissä on koko ajan mukana myös se, että jotain tulee tapahtumaan. Ehkä jopa uusi Ikaroksen lento.

Antigravitacija / Antigravitation

Antigravitation öistä tuttua jatkaa Andrius Stonyksen teemaa ihmisen perimmäisistä ja ekstreemeistä kokemuksista. Kokeilun ytimessä on elokuvakamera, joka ei tunnut tottelevan painovoimaa… Idean ohjaaja sai nähtyään elokuvan päähenkilön kiipeävän tikkailla korkealle…

Eristynyt kylä Liettuan maaseudulla. Jo ikää saanut nainen kertoo kodissaan vanhaa kansantarua. Sen jälkeen hän kiipeää korkeita tikapuita pitkin kirkon katolle. Miltä maailma näyttää ylhäältä? Mikä pitää ihmisen taivaan ja maan välissä?

Iliuzijos / Illusions

82-vuotias liettuanjuutalainen kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Jokubas Josade arvioi melkoisen kitkerästi elämäänsä, joka ei tunnu asettuvan paikoilleen, ja kosmopoliittisuudestaan huolimatta hän tuntee olonsa yksinäiseksi ja eristäytyneeksi edelleen postkommunistisena aikanakin. Josaden kokemukset peilautuvat monien identiteettiään etsivien liettualaisten kokemuksiin.

– Jari Sedergren lähteenään Elena Jastūnaitén artikkeli The Aesthetics of the Turning Poin Generation, 2021

 

Juoda dėžė (O: Algimantas Maceina, 1994, 38′) • Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį (O: Arunas Matelis, 1990, 10′) • Antigravitacija (O: Audrius Stonys, 1995, 20′) • Iliuzijos (O: Kornelijus Matuzevičius, 1993, 20′) • DCP • English subtitles • elokuvien yhteiskesto 88’