VIRO II: PRESIDENTTI ANTROPOLOGINA (1977-91)

Šamaani • Linnutee tuuled
Ohjaaja
Lennart Meri
Maa
Viro
Kesto
72 min
Teemat
Kopiotieto
16 mm, 35 mm

Presidentti Lennart Meri oli ennen poliitikon uraansa kirjailija ja elokuvantekijä. Meren kuvakerronnallinen luovuus ja antropologia tiivistyvät kahteen upeaan elokuvaan. Shamaani ja Linnunradan tuulet on rakennettu Länsi-Siperiassa ja Euroopassa tallennetuissa maagisista rituaaleista ja suomalais-ugrilaisista kansanperinteistä.

***

Šamaan / Shamaani

Lennart Meren Siperian tutkimusmatkojen tuloksena syntynyt Shamaani seuraa shamanistista rituaalia Nganasan-kansan parissa Taymyrin niemimaan kaikkein pohjoisimmassa kolkassa. Elokuva kuvattiin yhtenä päivänä, 16.7.1977. Demnime (1913-1980), Dübosen poika, kuului Namtuson perjeeseem. Shamaanin julkistamiseen kului 20 vuotta.

Linnuntee tuuled / Linnnunradan tuulet

Kirjailija, kansatieteilijä, elokuvantekijä ja valtiomies Lennart Meren Linnunradan tuulet on kansatieteellinen dokumenttielokuva suomalais-ugrilaisten kansojen uskomuksista ja tavoista, niiden samankaltaisuudesta ja eroavaisuuksista. Edeltäjänsä Vesilinnun kansa -dokumentin kanssa (1970) ne olivat ensimmäiset suomalais-ugrilaisista kansaoista tehtyjä täysipainoisia dokumenttielokuvia, joilla oli kansainvälistä painoarvoa. Kuvausryhmään kuului paitsi asiantuntijoita etnografian ja folkloristiikan piiristä, myös taiteilijoita ja kirjailijoita.

Linnunradan tuulet esittelee eri suomensukuisten heimojen kansanperinnettä; suomalaisten osalta kuvataan suomalaista maalais- ja erämaamaisemaa, peltoja ja riihipuintia; vanha mies kertoo kaloista, vanha nainen laulaa ja miesryhmä keskustelee taikauskosta.

Siperiassa, Volgan mutkassa, Virossa ja sen lähialueilla, Unkarissa ja Suomen Lapissa kuvatussa elokuvassa käsitellään vepsäläisten, vatjalaisten, virolaisten, mordvalaisten, vogulien, unkarilaisten, saamelaisten ja syrjäänien uskomuksia ja kansanperinnettä, vertaillaan mitä mahdollisia samankaltaisuuksia on säilynyt vuosituhansien saatossa muistissa tai sen rajapinnoilla.

–  Jari Sedergren 2021

Šamaani (O: Lennart Meri, 1977–91, 20′), KAVI 16mm, suomenkielinen • Linnutee tuuled  / Linnunradan tuulet (O: Lennart Meri, 1978, 53′), KAVI 35mm, suom. tekstit. (E) • elokuvien yhteiskesto 73′