MEMORIA (2021)

Ohjaaja
Apichatpong Weerasethakul
Henkilöt
Tilda Swinton, Elkin Díaz
Maa
Kolumbia/Thaimaa/Ranska/Saksa/Meksiko/Qatar/GB
Tekstitys
espanjan- ja englanninkielinen * suom. tekstit
Kesto
136 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Skottilainen orkidea-asiantuntija saapuu Kolumbiaan tapaamaan sairasta siskoaan eikä saa unta kovalta metalliselta paukkeelta, jonka ainoastaan hän kuulee. Tutkiessaan ääntä lähemmin hän ystävystyy nuoren muusikon kanssa. Tyylilleen ominaisesti Weerasethakul tutkii unien, näkyjen ja virusten ilmentymistä arkipäivässä — ei pelkästään visuaalisesti, vaan myös ääninä.

Huom! Ma 25.4. näytös alkaa klo 20.45. Aikataulutusvirheen vuoksi alkuperäiseksi ajaksi oli ilmoitettu tuntia aikaisempi aloitusaika. 

***

Apichatpong Weerasethakul syntyi 1970 koillis-Thaimaassa, valmistui kotikaupungissaan Khon Kaenin yliopistosta arkkitehdiksi ja kouluttautui elokuvaohjaaksi Chicagossa. Elokuvien teon hän aloitti 1990-luvun alussa. Hän on yksi harvoista, jotka työskentelevät elokuvantekijänä studiojärjestelmän ulkopuolella Thaimaassa. Elokuvissaan hän hyödyntää tiettyjä thaitelevisiolle ja -radiolle tyypillisiä juoni- ja rakenne-elementtejä, mutta myös sarjakuvia ja vanhoja klassikkofilmejä. Inspiraation kohteena Weerasethakulin dokumentaarin ja fiktion välejä rikkovissa elokuvissa on usein ollut pieni kaupunki maan eri puolilla, näyttelijät eivät välttämättä ole ammattilaisia ja dialogi voi hyvinkin olla improvisoitua.

Vuonna 2021 valmistunut englanninkielinen Memoria on tuotantotaustaltaan monikansallinen ja sijoittuu Etelä-Amerikkaan Kolumbiaan. Elokuva sai ensi-iltansa ja Juryn palkinnon Cannesin filmifestivaaleilla 2021. Siitä tuli Kolumbian Oscar-ehdokas. Yhdysvalloissa se sai erikoislaatuisen ja hyvin rajatun, itse asiassa lopulta kahteen teatteriin rajoittuneen levityksen. Levitysyhtiön käyttämä termi tapahtuneesta oli ”never ending release”. Esityksessä oli vain yksi kopio, joka siirtyi seuraavaan teatteriin vasta, kun sen esityskerrat päättyivät edellisessä teatterissa. Britanniassa levitys oli jo tavallinen.

Memorian päähenkilö on Tilda Swintonin esittämä, Skotlannista Kolumbian Medelliniin muuttanut kukka-alalla orkideoihin erikoistunut business-nainen Jessica Holland. Vieraillessaan Bogotassa siskonsa Karenin luona – tämän mies on sairaalassa kummallisten hengitysoireiden vuoksi – Jessica herää aamulla pamausta/räjähdystä muistuttavaan ääneen. Hän alkaa selvittää äänien alkuperää ja saa myöhemmin mystisiä tuntemuksia matkatessaan Kolumbian viidakossa. Monikerroksen elokuvan piirteet selkiävät katsojalle vähän kerrallaan, toinen toisensa päälle limittyen. Mukana ovat ohjaajalle monista elokuvista tutut teemat: luonto, mystiikka, perinteet, ihmissuhteet ja elämän kiertokulku.

– Jari Sedergren 2022

***

Helsinki Cine Aasian avajaiselokuvana nähdään thaimaalaisen Jakrawal Nilthamrongin Anatomy of Time (2021). Avajaiset to 5.5. klo 17 Kino Reginassa. Helsinki Cine Aasia 5.5.–8.5. Ohjelmisto julkistetaan 19.4. ja liput tulevat myyntiin osoitteessa helsinkicineaasia.fi

helsinkicineaasia.fi