BINDING SENTIMENTS (1969)

Holdudvar
Ohjaaja
Márta Mészáros
Henkilöt
Mari Töröcsik, Kati Kovács, Lajos Balázsovits
Maa
Unkari
Tekstitys
English subtitles
Kesto
82 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Yllättävä onnettomuus jättää Editin, arvostetun poliitikon vaimon, leskeksi. Shokkitapahtuman jälkeen hän joutuu kohtaamaan itsensä epäaitojen ihmisten keskellä ja arvioimaan todellisia tunteitaan miestään kohtaan. Editin pojat huolestuvat hänen mielentilastaan ja järjestävät tyttöystävä Katin vahtimaan häntä heidän kesämökillään.

***

Mária Mészáros oli Unkarin ensimmäinen pitkän fiktion ohjannut nainen elokuvallaan The Girl. Toisessa elokuvassaan Binding Sentiments pelissä ovat jälleen perhesuhteet kaikkine voimineen ja heikkouksineen. Tällä kertaa keskiössä ovat äidin ja pojan suhteet, joiden kanssa pojan morsian joutuu törmäystilanteisiin.

Edit, maalaistyttö ja poliitikon vaimo, on viettänyt vauraan elämän, mutta äkillisen onnettomuuden vuoksi leskeksi tultuaan hän joutuu heränneen itsenäistymisen halun vuoksi kohtaamaan menneisyytensä. Akateemiselta uralta politiikkaan siirtynyt mies on kuollut bisnesmatkalla Pariisissa ja nyt Editillä on edessä kavalkadi tapaamisia miehen menneen elämän kiintopisteiden henkilöiden kanssa. Miesten kohtaaminen sujuu muodollisuuksia noudattaen, mutta naisten kanssa voi keskustella jo hieman vapaammin.

Kun kuoleman synnyttämä ruljanssi vastaanottoineen on ohi, Editin poika István syyttää äitiään hysteerikoksi, koska hän on luopumassa luksuselämästään. Edit ei nimittäin haluaisi nostaa vakuutusrahoja miehestään, jota ei koskaan rakastanut. István järjestää morsiamensa Katin vahtimaan äitiään, jotta tämä ei pakenisi uuteen elämään: äiti onkin liian heikko muuttumaan (ja irtaantumaan paternalistisesta maailmasta), mutta Kati joutuu miettimään Istvánin ylihuolehtivaista julmuutta uudesta näkökulmasta – käykö hänelle tässä suhteessa samoin kuin Editille.

Mészárosin elokuville epätyypillisesti miljöön puitteet ovat keski- tai jopa yläluokkaiset, eivät työväenluokkaiset, mutta silti kyse naisen asemasta perheessä ja yhteiskunnassa läpäisee koko yhteiskunnan tai jopa yhteiskuntajärjestelmät.

– Jari Sedergren 2022