KAUNOTAR JA KATUPOIKA + THE BROTHER AND SISTER ON THE PRAIRIE (1970, 1975)


Šostakovitšin säveliin ja Majakovskin mykkäfilmiadaptaatioon perustuva Kaunotar ja katupoika kertoo opettajattaren ja huligaanin traagisen rakkaustarinan. Alakuloisessa väriskaalassa toteutettu elokuva jäi itsemurhaan ajautuneen Dudkon viimeiseksi. Ultraharvinainen The Brother and Sister on the Prairie tarjoaa jälkiruoaksi kiinalaista väriräiskettä.
Baletti puhuu! -sarja on toteutettu yhteistyössä 100 vuotta täyttävän Suomen kansallisbaletin kanssa. Tutustu kansallisbaletin juhlaohjelmaan täällä.
***
Kaunotar ja katupoika
Italialainen Edmondo de Amicis (1846–1908) kirjoitti kertomuksen ”Työläisten opettaja”, jonka pohjalta Vladimir Majakovski teki käsikirjoituksen elokuvaan Kaunotar ja katupoika. Vuonna 1918 valmistuneen mykkäelokuvan tapahtumat on sijoitettu aikaan ennen vallankumousta. Elokuvan ohjasi yhdessä Majakovskin kanssa ja kuvasi Jevgeni Slavinski. Majakovski esittää itse katupoikaa, joka rakastuu ohi kulkevaan opettajattareen ja alkaa käydä tämän oppitunneilla. Toinen oppilas loukkaa opettajatarta, katupoika puolustaa naisen kunniaa ja ojentaa loukkaajaa, saa sitten kimppuunsa loukkaajan isän joukkioineen ja kuolee tappelussa saamaansa puukoniskuun opettajattaren suudelma huulillaan.
1960-luvun alussa Aleksandr Belinski kirjoitti libreton Kaunotar ja katupoika -balettiin Majakovskin elokuvakäsikirjoituksen pohjalta. Musiikki lainattiin Dmitri Shostakovitshin kolmesta 1930-luvulla säveltämästä balettiteoksesta (Pultti, Kulta-aika, Kirkas puro) ja partituuriin lisättiin myös otteita Shostakovitshin elokuviin säveltämästä musiikista. Koreografian teki Konstantin Bojarski ja baletti ensiesitettiin Leningradin Malyi-teatterissa vuonna 1962. Baletissa tapahtumat on sijoitettu vuoteen 1923. Elokuva on Lenfilmissä televisiotuotantona toteutettu näyttämöteoksen taltiointi.
Kaunotar ja katupoika -balettielokuva on pieni helmi: levottoman ja omalakisen 1920-luvun visuaalisia teemoja hyödyntävä ja baletin liikeskaalaa laajentava teos on kuvattu tyylikkäästi niin, että tanssijoiden liikekieli vertautuu mykkäelokuvan parhaiden kykyjen taituruuteen. Näyttämökuva on musikaalinomainen, ja kaiken kaikkiaan teos huokuu samaa eksentrisyyttä kuin 1920-luvun FEKS-elokuvat tai Ilfin ja Petrovin romaani Kaksitoista tuolia (1928), josta valmistui Leonid Gaidain ohjaama elokuvaversio vuonna 1971. Kepeydestä huolimatta Kaunotar ja katupoika tavoittaa koreografian keinoin myös ulkopuolisuuden tunteen ja julman rakkaustarinan tragiikan.
– Mia Öhman 17.4.2022
The Brother and Sister on the Prairie
Kiinan kulttuurivallankumouksen aikaisten kahdeksan mallinäytelmän kaanoniin lisättiin vuonna 1972 uusia nimikkeitä, mm. kaksi uutta balettia Yimeng song sekä Caoyuan ernü (tyypillisimmiltä kansainvälisiltä nimiltään Song of Yimeng Mountain ja Sons and Daughters of the Grassland). Jälkimmäinen perustui Shanghain animaatiostudion tuotantoon Heroic Little Sisters of the Grassland (1964), joka kertoi isänsä kadonnutta lammasta etsimään lähteneistä mongolisisaruksista. Balettisovitus muutti toisen siskon veljeksi ja suuren osan eläinkuvastosta tanssijoiden viehättäväksi pantomiimiksi näkymättömien hevosten sekä lampaiden kanssa. Sisä-Mongolian ja sen ihmisten kohottamisella mallinäytelmän aiheeksi on ollut erityistä painoarvoa vuosina, joina alueen autonomiaa pyrittiin väkivaltaisesti rajoittamaan.
Punaisen naiskomppanian toisen ohjaajan Fu Jien paluu balettifilmatisointien pariin viestii elokuvatuotannon vapautumisesta Maon kauden kalkkiviivoilla. Vuosikausia valkokankaiden ainoina tuotteina nähdyt mallinäytelmäfilmatisoinnit olivat alkaneet saada haastajikseen muutamia ”normaaleja” uusia elokuvia, joten myös balettitaltioinnin oli rikastettava ilmaisurekisteriään. Sons and Daughters of the Grassland on yhä ilmaisevimmillaan uljaan näyttämöllisissä kuvissa, joissa paimensisarukset tanssivat taustakankaalle maalatun voimalinjan edessä, mutta esteettiseen työkalupakkiin kuuluvat lisäksi kimalle-efektit, surrealistiset trikkiotokset lammaskatraasta, yangbanxi-maailmassa huomattavan dynaaminen leikkausrytmi sekä tanssi söötin muppet-karitsan kanssa.
– Petteri Kalliomäki 27.4.2022