EIJA-LIISA AHTILA III (2005-2008)

Rukoushetki (2005) on monessa maassa etenevä meditaatio surutyöstä ja kuolemasta, pääosassa Laura Malmivaara. Algeriaan sijoittuva Missä on missä? (2008) on kolonialismin tragedia.
Rukoushetki / Hour of Prayer
“On that day, death entered our house, and time abandoned us there alone. I took my feet off the ground and curled them up under me, and tried just to be.”
Rukoushetki on lyhyt kertomus kiintymyksestä ja kuolemasta, joka pohjaa ohjaaja Eija-Liisa Ahtilan omiin kokemuksiin. Koiran kuolemaan liittyvät tapahtumat johdattavat tilanteeseen, jossa asuintaloon astuu kuolema ja alkaa suruprosessi. Talvisesta New Yorkista päädytään Länsi-Afrikkaan, Beniniin.
Kertomuksen alkuosassa sanat ja tapahtumat selittävät toisiaan ja muodostavat kronologian. Kertojan puhe korostaa ajan määrittelyä, ja eri maisemissa sekä kuvat että äänet taltioivat vuodenaikojen tunnusmerkistöä.
Installaatio on koostettu niin tapahtumien aikaan taltioidusta videomateriaalista kuin jälkikäteen rekonstruoiduista tilanteista. Protagonisti esittää tarinan kameralle pimeällä hiekkakentällä, joka osoittautuu myöhemmin lavasteeksi. Yksityinen kokemus laajenee vähitellen yleisemmäksi. Teoksen lopussa näyttelijä kävelee lavasteiden läpi ja laulaa katsojille laulun.
Rukoushetki esitetään neljänä samanaikaisena projisointina. Materiaali on jaettu neljään osaan ja tarina editoitu eteneväksi neljässä rinnakkaisessa kuvassa. Teos kokeilee mahdollisuuksia puuttua valkokangaskerronnassa perinteisesti katsomistapahtumaa varten luotuun tilanteeseen, kuitenkin pyrkien säilyttämään tarinan koherenttius ja tapahtumien suhde toisiinsa.
– Jari Sedergren hyödynsi Terike Haapojan esittelyä ja haastattelua (17.12.2013).
Missä on missä?
Eija-Liisa Ahtilan ohjaaman ja käsikirjoittaman Missä on missä? -elokuvan aiheena ovat kolonialismi ja erilaisten kulttuurien yhtäaikainen läsnäolo. Lähtökohtana tässä kokeellisessa elokuvassa on 1950-luvun lopun tapahtumat Algeriassa, jossa käytiin pitkää itsenäisyystaistelua emämaa Ranskaa vastaan. Konflikti oli erittäin väkivaltainen molemmin puolin. Ranskalaisten tekemiin julmuuksiin ovat ehkä reagoineen myös ne kaksi algerialaista pikkupoikaa, jotka surmasivat ranskalaisen pikkupojan, leikkitoverinsa.
Tarinan ydin rinnastuu nykypäivään, sillä poikien tekoa katsotaan nykyisen maailmantilanteen valossa. Historiallisesti tilanne rinnastuu Lähi-itään. Ahtila käsittelee kaikkea yksilön näkökulmasta.
Päähenkilöt ovat Adel ja Ismael, surman tehneet arabipojat, ja eurooppalainen nelikymppinen nainen, ammatiltaan. Kuolema rinnastuu naisen uuteen asuinpaikkaan tavalla joka kyseenalaistaa sekä eksistenssin että identiteetit. Runoilija haluaa saada selville tapauksen yksityiskohdat ja käy läpi uskontojen eroja, syyllisyyttä, yhtäläisyyden ja yhteyden etsintää.
Poikien todellisuus on toinen. Historiallinen murha siirretään nykyhetkeen: sumu häviää paljastaa uima-altaaseen ilmestyneen veneen, jossa Adel ja Ismal istuvat. Poikien puhe ja heidän tekonsa väistämätön luonne tulevat esiin.
Missä on missä? tapahtuu fiktiivisessä sisäisessä tapahtumatodellisuudessa ja teatterinomaisessa viitteellisessä lavasteessa, jolla elävöitetään ja tuetaan fiktiivistä kerrontaa. Missä on missä? on neljän samanaikaisen kuvan elokuva.
– Jari Sedergren hyödyntäen Yleisradion Uusi Kino -esityksen esittelyä.