NELJÄ PIENTÄ AIKUISTA (2023)

Ohjaaja
Selma Vilhunen
Henkilöt
Alma Pöysti, Eero Milonoff, Oona Airola, Pietu Wikström
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
122 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
vieraana Selma Vilhunen
Ikäraja

Selma Vilhusen polyamoriasta kertova elokuva on kiertänyt kansainvälisiä festivaaleja menestyksekkäästi. Kansanedustaja Juulia saa tietä pappismiehensä Matiaksen salasuhteesta. Neuvottelut johtavat päätökseen avata avioliitto polyamorian suhteen. Mutta neljän ihmisen elämät kietoutuvat toisiinsa aikamoiseen vyyhtiin…

***

Selma Vilhusen elokuvan Neljä pientä aikuista (2023) keskiössä on pariskunta, joka päätyy kokeilemaan monisuhteisuutta tai tarkemmin sanottuna polyamoriaa. Juulia (Alma Pöysti) on kansanedustaja, joka rakastaa pappina työskentelevää puolisoaan Matiasta (Eero Milonoff). Kun Matiaksen salasuhde aloittelevaan kirjailijaan Enniin (Oona Airola) paljastuu, alkujärkytyksestä jokseenkin toipunut Juulia ehdottaa eroamisen sijaan hänen ja Matiaksen parisuhteen avaamista. Pian uuteen tilanteeseen totutteleva Juulia löytää myös itselleen toisen kumppanin queer-henkisestä lähihoitaja Miskasta (Pietu Wikström). Monisuhteisuus avaa tilaa uusille tunteille, mutta samalla tuo mukanaan omanlaisia haasteitaan, joita Juulian ja Matiaksen julkiset ammatit entisestään mutkistavat.

Teiniromanssia ja -raskautta käsittelevän Hölmö nuori sydän (2018) -elokuvansa jälkeen Vilhunen on tehnyt elokuvan aikuisten ihmisten rakkaudesta. Kuten elokuvan nimi kuitenkin vihjaa, Neljä pientä aikuista heittää keski-ikäiset henkilöhahmonsa uuteen tilanteeseen, jossa he ovat vähän ymmällään kuin teinit. Helsingin Sanomien haastattelussaan Vilhunen kertoo olleensa seuraavan elokuvansa aihetta miettiessään rakastunut ja halunneensa kuvata juuri romanttista rakkautta. Monisuhteisuus tarjosi rakkausteemaan kiinnostavan tulokulman, sillä poly-suhteissa rakkautta vaikutti Vilhusesta olevan kaikkein eniten. Taustatyö koostui muun muassa polyamorisissa suhteissa elävien haastattelemisesta sekä aihetta käsittelevän kirjallisuuden lukemisesta.

Komediaelokuvan suunnitteluvaiheessa lähtökohtana on siis ollut romanttinen rakkaus. Neljä pientä aikuista on kuitenkin myös omassa yhteiskunnallisessa kontekstissaan poliittista elokuvaa, mistä perhevapaauudistuksen parissa ahertavan Juulian ammattikin muistuttaa. Vaikka monisuhteisuuden ongelmia ei korosteta eikä toisaalta myöskään vähätellä, elokuvaa ohjaa uteliaan ja ihmettelevän havainnoinnin ohella myös jonkinlainen ihmissuhdeanarkia sekä toivo suvaitsevaisemmasta ja avoimemmasta tulevaisuudesta. ”Jos ydinperhemallia voisi raottaa ja antaa sinne vähän lisää happea”, Vilhunen pohtii Helsingin Sanomien haastattelussaan, ”se voisi antaa ihmisille voimavaroja selvitä arjessa ja tekisi hyvää parisuhteille.”

Neljä pientä aikuista sai ensi-iltansa Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, josta se keräsi kehuvia arvosteluja mm. Screen Daily ja Cineuropa -julkaisuilta. Göteborgin elokuvafestivaalilla Alma Pöysti palkittiin roolisuorituksestaan. Kun jo Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla helsinkiläistä yleisöä naurattanut Neljä pientä aikuista pääsi kotimaan teatterilevitykseen joulun jälkeen, sen vastaanotto on ollut pääosin positiivista. Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet ja Episodi ovat kukin antaneet elokuvalle neljä tähteä. Elokuvan asetelmaa on kehuttu raikkaaksi, huumoria lempeäksi ja tyyliä klassiseksi. Episodin ja Film-o-holicin kriitikoiden kielteisemmät huomiot ovat liittyneet erityisesti Matiaksen hahmoon, jonka pappiuden ja henkilökohtaisen elämän väliset moraaliset ristiriidat jäävät elokuvassa kenties ohuesti käsitellyiksi. Vastaanoton kokonaisvaikutelma on kuitenkin myönteisemmällä puolella. ”Neljä pientä aikuista ei tee pamflettidraamaa erilaisten suhdemuotojen tasavertaisuudesta”, Kaisu Tervonen kirjoittaa Helsingin Sanomien arvostelussaan, vaan ”se puhuu kiherryttävästi kaikkien suhdemuotojen hankaluudesta”.

Lähteitä: Sara Ehnholm Hielm: ”Recension: All I want for Christmas is you and you and you and you” (Hufvudstadsbladet, 26.12.2023); Allan Hunter: ”’Four Little Adults’: Rotterdam Review” (Screen Daily, 29.1.2023); Susanna Laari: “Miksi vielä elämme ydinperheessä, jos moni haluaa seksiä useamman kuin yhden ihmisen kanssa, kysyy Selma Vilhunen” (Helsingin Sanomat, 30.12.2023); Roberto Oggiano: ”Review: Four Little Adults” (Cineuropa, 7.2.2023); Tarmo Poussu: ”Neljä pientä aikuista” (Episodi, 27.12.2023); Kaisu Tervonen: ”Neljä pientä aikuista puhuu kiherryttävästi kaikkien suhdemuotojen hankaluudesta” (Helsingin Sanomat, 26.12.2023); Juha Rosenqvist: ”Neljä pientä aikuista” (Film-o-holic, 22.12.2023)

– Ilpo Hirvonen 5.1.2024