ANDJUST (2020)

Ohjaaja
Mox Mäkelä
Henkilöt
Martti Suosalo, Frank Boyle, Ari Arvilommi
Maa
Suomi
Tekstitys
suomenkielinen versio * English subtitles
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Koronan varjossa syntynyt Andjust on tuhlailevan runsas kollaasi, dadaistinen kuvaruno, jonka tajunnanvirta tuo mieleen psykedelian, upeat taivaankannet John Fordin ja rakkaus ajan patinoimiin esineisiin Tarkovskin. Näkökulma on sotainvalidin, nykyajan vaivaisukon – samanaikaisesti ikiaikainen ja kipeästi tätä päivää. Keväällä 2022 esitimme elokuvasta englanninkielisen version ja nyt toiveuusintana suomenkielisen version, jonka kertojana toimii Martti Suosalo.

***

Mox Mäkelä on tunnettu käsitetaiteilija ja häntä on usein luonnehdittu toisinajattelijaksi ja toisintekijäksi. Andjust näyttää yhden hänen näkyvistä puolistaan, nimittäin aikalaissatiirikon, jonka ” pitkissä elokuvissa teksti ja kuva yhdistyvät ennennäkemättömällä tavalla tarinan viedessä katsojaa kohti suurempia, että pienempiä pöllähdyksiä.”

Ohjaaja on itse kuvannut teostaan seuraavasti: ”Matka läpi kituvan kylän vie meidät tupaan, jossa esiintyy kaikki se loisto, joka liittyy joihinkin ihmisen syviin intohimoihin, kuten sotiin, kahmimisiin ja uusista valloituksista unelmointiin. Andjustin tuvan aarteista esiin poimitut villahousut, joita lisko tuttavineen ei ole vielä ehtinyt anastaa, ovat olleet aiemmin sodassa ja myöhemmin rauhassa, mutta ne palvelevat mielellään edelleen, jos tarvis, molemmissa. Mikäpä ne pysäyttäisi, kun sekä uusi aika että radiomielessä tulevaisuusaktiivisen pihapiirin kolkko viima vaatii perinteisiä pukimia.”

Loviisassa tapahtuneen esityksen yhteydessä elokuvaa luonnehdittiin seuraavasti: ”Andjust on sakraali satiiri ”stand art” vastaanoton tavoista keskellä tavarakasaa ennen suurta pöllähdystä. Elokuvan katsoja pääsee mukaan vierailemaan Andjustin taloon, johon heijastuvat maailmankirjallisuuden aikalaiset ja syvät sukulaissielut, Gogolin Plushkin (Kuolleet sielut), sekä Dickensin Scrooge (Saiturin joulu). Elokuva Andjust on harvinainen, rehevä ja röyhkeä hedelmä puhtoisen aikakautemme kaaoksessa. Siinä on makeutta, jopa imelyyttä, mutta myös järjelle elintärkeitä happoja.”

– Eri lähteistä kokosi Jari Sedergren 2022