ANDJUST (2020)

Andjust
Ohjaaja
Mox Mäkelä
Henkilöt
Ari Arvilommi, Leo Martilainen, Raija Anttila
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Ohjaaja Mox Mäkelä paikalla näytöksessä

Koronan varjossa syntynyt Andjust on tuhlailevan runsas kollaasi, dadaistinen kuvaruno, jonka tajunnanvirta tuo mieleen psykedelian, upeat taivaankannet John Fordin ja rakkaus ajan patinoimiin esineisiin Tarkovskin. Näkökulma on sotainvalidin, nykyajan vaivaisukon – samanaikaisesti ikiaikainen ja kipeästi tätä päivää.

Elokuvasta on tulossa uusi esitys talvikaudella, marraskuussa 2022.

***

Mox Mäkelä on tunnettu käsitetaiteilija ja häntä on usein luonnehdittu toisinajattelijaksi ja toisintekijäksi. Andjust näyttää yhden hänen näkyvistä puolistaan, nimittäin aikalaissatiirikon, jonka ” pitkissä elokuvissa teksti ja kuva yhdistyvät ennennäkemättömällä tavalla tarinan viedessä katsojaa kohti suurempia, että pienempiä pöllähdyksiä.”

Ohjaaja on itse kuvannut teostaan seuraavasti: ”Matka läpi kituvan kylän vie meidät tupaan, jossa esiintyy kaikki se loisto, joka liittyy joihinkin ihmisen syviin intohimoihin, kuten sotiin, kahmimisiin ja uusista valloituksista unelmointiin. Andjustin tuvan aarteista esiin poimitut villahousut, joita lisko tuttavineen ei ole vielä ehtinyt anastaa, ovat olleet aiemmin sodassa ja myöhemmin rauhassa, mutta ne palvelevat mielellään edelleen, jos tarvis, molemmissa. Mikäpä ne pysäyttäisi, kun sekä uusi aika että radiomielessä tulevaisuusaktiivisen pihapiirin kolkko viima vaatii perinteisiä pukimia.”

Loviisassa tapahtuneen esityksen yhteydessä elokuvaa luonnehdittiin seuraavasti: ”Andjust on sakraali satiiri ”stand art” vastaanoton tavoista keskellä tavarakasaa ennen suurta pöllähdystä. Elokuvan katsoja pääsee mukaan vierailemaan Andjustin taloon, johon heijastuvat maailmankirjallisuuden aikalaiset ja syvät sukulaissielut, Gogolin Plushkin (Kuolleet sielut), sekä Dickensin Scrooge (Saiturin joulu). Elokuva Andjust on harvinainen, rehevä ja röyhkeä hedelmä puhtoisen aikakautemme kaaoksessa. Siinä on makeutta, jopa imelyyttä, mutta myös järjelle elintärkeitä happoja.”

– Eri lähteistä kokosi Jari Sedergren 2022