LUX: GREAT FREEDOM (2021)

Grosse Freiheit
Ohjaaja
Sebastian Meise
Henkilöt
Franz Rogowski, Georg Friedrich
Maa
Itävalta, Saksa
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
116 min
Teemat
Lisätieto
LUX-näytöksiin on vapaa pääsy, mutta vapaalippu tulee lunastaa ennakkoon. Vapaaliput tulevat jakoon kevään aikana.
Ikäraja

Sodanjälkeisessä Saksassa Hans päätyy kerta toisensa jälkeen vankilaan homoseksuaalisuutensa vuoksi. Hän joutuu järjestelmällisesti pettymään vapaudenkaipuussaan, kun hänen todetaan rikkoneen Saksan rikoslain 175 pykälää. Elämänsä ainoan vakituisen suhteen hän kokee pitkäaikaisen sellitoverinsa, murhasta tuomitun Viktorin, kanssa. Se, mikä alkaa inhona, kasvaa lopulta eräänlaiseksi rakkaudeksi.

Huom! Tarkempaa tietoa elokuvan lippujen lunastamisesta tulee lähipäivinä.

Great Freedom -elokuvan liput eivät ole vielä lunastettavissa. Kahden muun LUX-ehdokaselokuvan (Quo vadis, Aida? & Pako) vapaaliput ovat lunastettavissa Kino Reginan verkkosivuilla ja lippuluukulla la 16.4. alkaen.

Great Freedom on itävaltalaisen elokuvaohjaajan Sebastian Meisen toinen fiktioelokuva. Se sai ensi-iltansa Cannesin Un Certain Regard -luokassa, jossa se voitti palkintolautakunnan palkinnon, ja on siitä lähtien kerännyt palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla.

Franz Rogowski on yksi nykypäivän kiinnostavimmista nuorista lahjakkuuksista. Joka roolissaan hän tuo näyttelijäntyöhönsä uusia, outoja puolia ja piirteitä, kuin kemiallisia elementtejä, joita ei ole vielä luokiteltu ja nimetty. Hän on näytellyt uhkaavaa hahmoa (Victoriassa) ja traagista romanttista pääosaa (Transitissa), ja nyt Great Freedomissa hänen hahmonsa on läpikotaisin hyveellinen.

Rogowskin roolihahmo, Hans Hoffmann, on kouluesimerkki henkilöstä, joka eräänä aamuna ”pidätettiin ilman että hän olisi tehnyt mitään pahaa”, Kafkan Oikeusjutun kuuluisan avauslauseen sanoin. Hansin tapauksessa väitetty ”rikos” on homoseksuaaliset suhteet.

Great Freedom on teos, jossa tasapainottuvat täydellisesti useat aihealueet ja juonenosat. Siinä syväluodataan Saksan sodanjälkeistä historiaa, seksuaalivähemmistöjen elämää ennen homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamista sekä sitä, miten vankilan tylsistävä logiikka luo henkisen vankilan, jonka rinnalla fyysisestä vankilasta tulee lähes merkityksetön. Se ei ota kantaa siihen, miksi Saksassa oltiin niin suvaitsemattomia liittoutuneiden voiton jälkeen, mutta – yllättävää kyllä – tämä ei näyttäydy elokuvassa häiritsevänä puutteena. Meise ei kitsaile vankilaelokuvien tavanomaisempien ilojen kanssa. Hän valjastaa ne omiin tarkoituksiinsa: tarinassa nujakoidaan ulkoilupihalla, vietetään öitä ”montussa” ja vihjaillaan vankilapaosta. Kokemus ei ole läpeensä synkkä: elokuvassa on kepeyttä ja tietysti seksiä.

Kolmessa limittäisessä aikatasossa, jotka ovat sisäkkäin kuin maatuskanuket, Hans päätyy kerta toisensa jälkeen samaan korkean turvaluokituksen vankilaan homoseksuaalisten tekojensa vuoksi. Häntä rangaistaan erityisesti siitä, että hän jää kiinni itse teossa (mistään orwellilaisesta ajatuspoliisista ei ole kyse). Joka historiallisella aikakaudella – vuosina 1945, 1957 ja 1968 (homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamista edeltänyt vuosi) – tavattava henkilö on Viktor, jota esittää myös suosittu itävaltalainen näyttelijä Georg Friedrich. Hän suorittaa elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja on aluksi vannoutunut homofoobikko. Näiden kahden miehen välinen suhde kehittyy kiehtovasti miltei romanttiseksi siteeksi.

David Katz, Cineuropa

Great Freedom on itävaltalaissaksalainen yhteistuotantoelokuva. Sen ovat tuottaneet FreibeuterFilm (Itävalta) ja Rohfilm Productions (Saksa). Kansainvälistä markkinointia hoitaa The Match Factory.

LUX-palkinto on Euroopan parlamentin vuosittain myöntämä tunnustus, jolla edistetään eurooppalaista elokuvatuotantoa, eurooppalaisia arvoja ja otetaan kantaa sosiaalisiin kysymyksiin. Palkinto myönnetään parhaalle, ajankohtaiselle ja eurooppalaista identiteettiä luotaavalle elokuvalle.