MUMMOLA (2023)

Family Time
Ohjaaja
Tia Kouvo
Maa
Suomi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
115 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
vieraana Tia Kouvo
Ikäraja

Useilla eri elokuvafestivaaleilla palkittu Tia Kouvon elämänmakuinen elokuvadebyytti kolmen sukupolven kohtaamisesta joulun aikaan on tragikoominen tutkielma perhedynamiikasta, yhdessä olemisesta ja myös yksinäisyydestä. Onko yhteyden löytäminen persoonallisuuksien ja totuttujen tapojen kesken joskus mahdotonta?

***

Tia Kouvon esikoispitkä Mummola syntyi ohjaajan samannimisen lyhytelokuvan pohjalta, jonka hän toteutti lopputyönään Göteborgin Valand-akatemiassa opiskellessaan. Lyhytelokuva palkittiin sekä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla että Tampereen elokuvajuhlilla ja se kiinnitti myös Elokuvayhtiö Aamun tuottajien Jussi Rantamäen ja Emilia Haukan huomion, jotka ryhtyivät suunnittelemaan elokuvasta pitkää versiota yhteistyössä Kouvon kanssa.

Mummola alkaa tavallisen oloisen suomalaisperheen joulunvietosta, lähisuku on kokoontunut isovanhempien maalaistaloon juhlistamaan pyhiä. Pinnan alla kytee kuitenkin jotain kivuliasta mikä rikkoo kulissin; perheen isoisällä Lassella (Tom Wentzel) on paha alkoholiongelma ja on aamusta iltaan pullo kourassa. Jo valmiiksi jännitteinen ja tulehtunut tunnelma räjähtää käsiin, vaikka isoäiti Ella (Leena Uotila) ja lapsenlapset tekevät kaikkensa pitääkseen joulutunnelmaa yllä. Lassen ja Ellan lapset ja lapsenlapset joutuvat selvittelemään tilannetta, samalla kohdatessaan ja käsitellessään omia ongelmiaan ja traumojaan. Pelkkään synkistelyyn elokuva ei kuitenkaan sorru, vaan näkökulma on myös hyvin humoristinen, lämmin ja ihmisläheinen.

Ohjaajan omien sanojen mukaan inspiraation lähteenä toimi nimeltä mainitsematon amerikkalainen jouluelokuva, jonka näkemys joulusta vaikutti vääristyneeltä ja vieraalta. Kouvo halusi sen sijaan kuvata elokuvassaan suomalaista perhejoulua mahdollisimman autenttisen oloisesti. Olennainen tyylikeino Mummolassa on sen dokumentaarisen staattiset ja pitkät otot, joista elokuva lähes yksinomaan koostuu. Välillä saattaakin unohtaa katselevansa fiktiota, niin aidon oloisia ja tuntuisia tilanteet ja henkilöhahmot ovat. Ohjaaja Kouvolla onkin itsellä taustaa myös dokumenttielokuvan opiskelijana.

Vaikka Kouvo asuu ja vaikuttaa tällä hetkellä Göteborgissa, elokuvansa hän on kuvannut Suomessa. Mummola toteutettiin tosin osittain ruotsalaisella rahoituksella. Ohjaajan esikuvat ovatkin ehkä enempi ruotsalaisia kuin kotimaisia, etenkin Roy Anderssonin ja Ruben Östlundin vaikutukset ovat vahvasti läsnä. Elokuvan tarkkanäköisessä perhedynamiikan kuvauksessa on myös havaittavissa sävyjä Yasujirō Ozun tuotannosta. Mummolan teemat ovatkin siis hyvin universaalisti samaistuttavia, josta osoituksena voi pitää elokuvan kiiteltyä vastaanottoa kansainvälisellä festivaalikentällä.

– Pekka Pihkoluoma 13.12.2024, lähteenään Leena Virtasen (HS 9.11.2023) ja Kalle Kinnusen (SK 9.11.2023) ohjaajahaastattelut.