THE HAPPY WORKER (2022)


Kehuttu dokumenttielokuva tarttuu kiinni työelämän epäkohtiin: vaikenemisen kulttuuriin, epäpäteviin pomoihin ja myös siihen, miten koulutamme lapsiamme. Elokuvasta ei puutu huumoria, mutta pääasiat – toksiset työpaikat ja niiden seuraukset ihmisten terveydelle ja onnellisuudelle – pysyvät päällimmäisenä.
***
John Websterin ohjaama dokumenttiohjelma The Happy Worker sai ensi-iltansa Kööpenhaminan CPH-DOX -elokuvafestivaaleilla vuonna 2022. Sodan aikaista sabotaasiopasta lukiessaan ohjaaja sai oivalluksen siitä, että toimistotyön nykymalli ja käytäntö muistuttavat vastarintaliikkeen saamia ohjeita työn lamauttamiseen: keskeytä alinomaa työsi, juttele niitä näitä, käytä työaikaa turhanpäiväisyyksiin ja mikäli mahdollista, syvennä organisaation portaita.
Tämä kaikki takaa sen, että työntekijät ovat onnettomia, mutta ei heiltä puutu muitakaan ristiriitaisia tunteita eri tasoisten esihenkilöiden puristuksessa. Burn out on yksi niistä ilmiöistä, joita tässä elokuvassa käsitellään. Ja myös sitä mitä pitäisi tehdä, jotta tämä maailma jäisi lopultakin taakse.
Dokumentti, josta ei puutu sarkastista huumoria, ei tyydy antamaan esimerkkejä vain Suomesta, vaan siinä vieraillaan Hollannissa ja Etelä-Koreassa. Globaalissa maailmassa toimistotyö on hämmästyttävän pitkälle samanlaista kaikkialla. Tätä historiallista kehitystä elokuvassa kertaa antropologi David Graeber, yksi haastateltavista.
Suomalaisen dokumenttielokuvan huipulle jo kolmekymmentä vuotta sitten elokuvillaan Pölynimurikauppiaat ja Pertti Paasion työskentelyä Brysselissä seurannut Sukkien euroelämää asemansa vakiinnuttanut Webster jatkaa kiinnostavia, hyvin muotoiltuja ja huumoristaan huolimatta vankan asiapitoisia dokumentteja, joita on ilo seurata. Sanoman elävöittämistä tehdään tällä kertaa animaatiolla, omaperäisellä tyylillä ja toimivalla grafiikalla.
– Jari Sedergren 2022