THE MAZE 3D (1953)

Ohjaaja
William Cameron Menzies
Henkilöt
Richard Carlson, Veronica Hurst, Katherine Emery, Michael Pate
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
3-D blu-ray
Lisätieto
Maurice Sandozin novellista * 3D
Ikäraja

Skotlantilaisen linnan ja sen labyrintin arvoituksesta kertovassa elokuvassa hyödynnetään goottiestetiikkaa ja 3D:nä mainiosti toimivaa kerroksellista sommittelua. Pohjana olevaan Sandozin romaaniin teki kuvituksen Salvador Dalí, ja elokuvaa kannattaakin katsoa 3D-lasien ohella surrealismin linssien läpi.

***

3-D -kauhuelokuviin lukeutuva The Maze (suomennettuna Labyrintti) oli ohjaajansa William Cameron Menziesin toinen 3-D -elokuva, mutta se oli myös hänen viimeisensä ohjaajana ja kuvasuunnittelijana. The Maze restauroitiin Martin Scorcesen ja hänen perustamansa elokuvasäätiön (The Film Foundation) tuella.

Allied Artists Picture -tuotantoyhtiön juuret olivat Monogram Picturesissa, vuonna 1931 perustetussa yhtiössä, joka oli erikoistunut matalan budjetin suurten studioiden ulkopuolisiin elokuviin (ns. Powerty Row -studiot). Television läpilyönnin jälkeen tuotantopäällikkö Walter Mirisch onnistui taivuttelemaan yhtiön presidentin Steve Broidyn panostamaan myös korkeamman budjetin elokuviin, joita julkaistiin ”Allied Artists” -logon alaisuudessa. Monogram-tuotemerkki hylättiin kokonaan vuonna 1953, samana vuonna, kun panostus 3-D -elokuviin kasvoi merkittävästi.

Sveitsiläisen, kemististä kirjailijaksi siirtyneen Maurice Sandozin kirjoittama The Maze julkaistiin 1945 ja se osoittautui usein yliluonnollisista aiheista kirjoittaneen kirjailijan suosituimmaksi teokseksi. Tarina perustui Glamis Castlen mysteeriin, joka oli 1800-luvulta peräisin olevaa kansantarustoa. Kirjan kuvittajana oli toiminut Salvador Dali, asia, joka kiinnitti elokuvatuottaja Mirischin huomion, ja hän tajusi, että siitä saisi hyvän jännitysfilmin. Dalin kirjaan tehty design oli myös jatkokehittelyssä elokuvan lähtökohtana, vaikka taiteilija ei itse suoraan osallistunut elokuvan tekoon. Käsikirjoittaja Daniel B. Ullmanin tausta oli lähinnä lännenelokuvissa, mutta The Maze osoitti, että goottilaiset mausteet kyllä sopivat hänen keitokseensa.

Mirisch joutui kuitenkin hankaukseen 3-D tekniikkaa toteuttaneen Natural Vision Corporationin kanssa. Yhtiö vuokrasi kameroita 3-D -tuotantoon. Teknisestä työstä (”teknisenä neuvonantajana”) vastaava Maurice ”Bud” Davidsson rakensi sen jälkeen muutamassa viikossa oman versionsa kamerasta, joka oli itse asiassa koottu kahdesta yhteen synkronoidusta erillisestä, tuplapeilejä hyödyntävistä kameroista. CinemaScope-suunnitelma ei toteutunut, vaan kuvasuhteena oli lopulta totuttu 1,37:1. Ohjaustyön sai kokenut, 1920-luvulta alalla merkittävissä tehtävissä työskennellyt William Cameron Menzies.

Pääosaan valittu Richard Carlson oli luonut mainetta 1940-luvun alun haamuelokuvissa ja oli mukana myös vuoden 1953 suurimmissa 3-D -menestyksissä. Naispääosan Veronica Hurst oli lainassa brittiläiseltä yhteistyökumppanilta Associated British Pictures Corporation.

The Maze kuului niihin elokuviin, joiden mainostuksessa vedottiin elokuvan nähneeseen yleisöön olemaan paljastamatta elokuvan kliimaksia: ”Please do not reveal the amazing climax to your friends.”

–  Jari Sedergren 10.11.2022