HYVÄ POMO (2021)

El buen patron
Ohjaaja
Fernando León de Aranoa
Henkilöt
Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor
Maa
Espanja
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
120 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Espanjan Goya-elokuvagaalan kaikkien aikojen palkintoharava kertoo Javier Bardemin esittämästä tehdasjohtajasta, joka sekaantuu alaistensa elämään bisnespalkinnon toivossa. Kirpeä korporaatiosatiiri tekee näkyväksi kapitalismin logiikan yhteisöllisten tsemppipuheiden alla.

***

Ylistetty näyttelijä Javier Bardem tulkitsi ikimuistoisesti konnan roolin Anton Chigurhin hahmossa Coenin veljesten elokuvassa Menetetty maa (2007). Tuo rooli oli sekä kylmä että oudolla tavalla viehättävä. Espanjalaisen Fernando León de Aranoan monikertaisesti palkitussa, viekkaassa satiirissa ja mustassa komediassa Hyvä pomo (2021) Bardem herättää hänet ikään kuin henkiin uudelleen. Hyvä pomo teki ennätyksen Goya-gaalassa keräten peräti 20 ehdokkuutta voittaen niistä kuusi tärkeää palkintoa. Itse elokuvan nimi on tarkoitettu ironiseksi, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Toki nyt Bardemin esittämä vaakoja valmistaman tehtaan johtaja on pukeutunut hienoihin vaatteisiin ja käyttää yritystään suojana taustana olevalle julmuudelleen. Kuitenkin naamio alkaa pudota hänen kasvoiltaan paljastaen hänen todellisen minänsä. Vaikka nyt ei olekaan kyseessä pysäyttämätön palkkamurhaaja, kilpailee kylmä kapitalisti Julio Blanco Bardemin aikaisemmin esittämien häikäilemättömämpien ja laskelmoivampien hahmojen kanssa.

Hahmo on myös pelottava siksi, koska hän näyttää varsin normaalilta. Hän onkin huolella rakentanut kuvan itsestään miehenä, joka ansaitsee kaiken menestyksensä. Tarina kiertyy elokuvassa miehen ympärille, joka työskentelee päivittäin tehtaassa käyden läpi arkipäiväisiä ongelmia. Blancon tehdas näyttää olevan hyvin öljytty kone ja johtaja itse kaikkien muiden yläpuolella. Näin on varmistettu, että kaikki työntekijät tietävät, että heidän paikkansa on hänen alapuolellaan. Bardemin esittämä Blanco on sekä rento että houkutteleva ja osaa käyttää karismaansa hyväkseen ja manipuloimaan kaikkia puhumalla alaisista perheenään. Todellisuudessa he ovat hänelle vain luonteeltaan kertakäyttöisiä. Blancon voi sanoa olevan sosiopaatti, joka on sitoutunut tekemään mitä tahansa pitääkseen yrityksen täydellisesti hallinnassaan. Pohjimmiltaan hän on valtakuntansa hallitsija, joka valvoo kaikkea ylhäältä käsin toimistostaan viiniä ja kallista kahvia siemaillen muista välittämättä.

Bardem tulkitsee roolinsa erinomaisesti tasapainoillen elokuvan koomisten ja syvempien sävyjen välillä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Fernando León de Aranoa ohjasi aikaisemmin Bardemia teoksissaan Maanantain auringossa (2002) ja Rakastin Pabloa, vihasin Escobaria (2017). Tapa, jolla Julio Blanco muuttuu varautuneesta häikäilemättömämmäksi, pitää sekä yleisön että elokuvan hahmot varpaillaan. Tärkeitä henkilöitä ovat myös johtaja Miralles (Manolo Solo), uusi harjoittelija Liliana (Almudena Amor), johon Blanco tuntee ihastusta sekä Jose (Óscar de la Fuente), joka järjestää yhden miehen mielenosoituksen saatuaan potkut tehtaalta.

Fernando León de Aranoa kykenee esittämään Hyvässä pomossa joitain teräviä huomioita työntekijöistä ja johtajista. Jokaisen uuden suuremman tai pienemmän ongelman edessä tilanne muuttuu hienovaraisesti työskentelijöiden ja Blancon välillä. Toimistopolitiikan ja myrkyllisen työpaikan tunnistavat kaikki, jotka ovat olleet työssä, jossa vallitsee hierarkia. Tässä ohjaustyössä vaakoja valmistava yritys on ilmeinen vertauskuva tasapainosta ja oikeudenmukaisuudesta. Hyvä pomo käsittelee myös uskollisuutta ja etikkaa koskevia kysymyksiä, joiden pitäisi olla tasapainossa. Ihmiskunnan luonnon vuoksi asia on näin kuitenkin harvoin. Hyvä pomo ei ole elokuvana kapitalismin sarjakuvamaista kritiikkiä. Fernando León de Aranoa onnistuu luomaan teoksestaan vakuuttavan ja saa satiirinsa tuntumaan paljon perusteellisemmalta ja omalla tavallaan vieläkin huolestuttavammalta. Ohjaajan käsikirjoitus on lisäksi älykäs ja hän osaa pitää toiminnan saumattomana ja viihdyttävänä. Myös roolitus on erittäin onnistunut keskiössä mahtava ja aina katsottava Bardem.

–  Bilge Ebirin (Vulture), Karen Gordonin (Original Cin), Chase Hutchinsonin (Collider) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 17.5.2023