LOUD SILENTS: DANS LA NUIT X CLEANING WOMEN DUO (1929)

Dans la nuit
Ohjaaja
Charles Vanel
Henkilöt
Charles Vanel, Sandra Milovanoff
Maa
Ranska
Tekstitys
Intertitres en français / English subtitles
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
liput 15 € / 12 € (klubikortilla) / Loud Silents -passi 70 € / 60 € (klubikortilla)
Ikäraja

Viimeiseksi ranskalaiseksi mykkäelokuvaksi tituleerattu Charles Vanelin Dans la nuit (1929) nähdään erikoisluvalla uutena tuliteränä restauraationa. F. W. Murnaun ja Frank Borzagen mieleen tuova avio-onnen kuvaus saa kuitenkin synkkiä sävyjä, kun mies joutuu tehtaassa onnettomuuteen. Sen seurauksena hän piilottaa vaurioituneet kasvonsa maskin taakse.

Yli sadassa elokuvassa näytellyt Vanel (mm. Henri-Georges Clouzot’n The Wages of Fear) ohjasi vain tämän yhden elokuvan. Vaikka se sai loistavat aikalaisarviot, ilmestymisaika sattui kohtaan, jolloin äänielokuvat syrjäyttivät mykkäelokuvat teattereiden ohjelmistoista.

Ällistyttävän varmasti ohjattu ja hallittu mestariteos sisältää sekä häiritsevää pimeyttä että elämän valoa. Maaseutuhäitä kuvaavissa jaksoissa on elämänmakuinen meininki, kun pöydän alla on enemmän tyhjiä viinipulloja kuin jalkapareja. Teknisesti taitava Vanel sommittelee ja ohjaa syväterävästi niin, että etualalla vuorottelevat tehtaan rahapolitiikka ja samppanjapullot – elämänmenon peruspilarit. Vähäisten tekstiplanssien toteutus on innovatiivista: tekstit ilmestyvät usein kuvien päälle kuin vesihöyrystä tiivistyneet salaiset viestit.

Elokuvan säestyksen toteuttaa duona esiintyvä kotimainen mykkäsäestyksen legenda Cleaning Women, jota kuullaan ajoittain kepeimmillään ja iloisimmillaan kuin koskaan aikaisemmin. Elokuvan seilatessa synkemmille vesille duo linkoaa elokuvan lynchmaiset tunnelmat esiin metallicamaisilla riffeillä.

Liput näytöksiin 15 € / 12 € (klubikortilla).
Näe kaikki festivaalinäytökset edullisesti Loud Silents -passilla yhteishintaan 70 € / 55 € (klubikortilla).

Huom! Liput yksittäisiin näytöksiin tulee lunastaa Loud Silents -passilla viimeistään 30 min ennen näytöstä joko verkkokaupasta (passin koodilla) tai Kino Reginan lipputiskiltä. Passeja on myynnissä rajoitettu määrä.