LOUD SILENTS: MAA X JUSTAS STASEVSKIJ & JAANI HELANDER (1930)

Zemlja/Jorden
Ohjaaja
Aleksandr Dovzhenko
Henkilöt
Stepan Shkurat, Semjon Svashenko
Maa
Neuvostoliitto
Tekstitys
Välitekstit venäjäksi / English subtitles
Kesto
82 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
liput 15 € / 12 € (klubikortilla) / Loud Silents -passi 70 € / 60 € (klubikortilla)

”Tarinat sinänsä eivät kiinnosta minua. Elokuvieni materiaali on ajallisesti erittäin tiivistettyä, ja samalla kuljetan sen tunteiden prisman läpi, mikä tuo siihen elämää ja ilmeikkyyttä.”
– Oleksandr Dovzhenko.

Kino Reginan ukrainalaisen elokuvan sarjassakin nähtävä Dovzhenkon Maa on elokuvahistorian merkkipaaluja. Dovzhenko oli montaasielokuvan suurin runoilija, mikä näkyy elokuvan herkässä tavassa kuvata luontoa, viljapeltoja ja sadepisaroiden päällystämiä omenoita. Yksinkertaisessa lähtöasetelmassa osuuskunta hankkii kylän ensimmäisen traktorin, kun taas toiset ryhtyvät vastustamaan kollektivisointia. Montaasijakso näyttää traktorilla mahdollistetun tehokkaan leivänvalmistusprosessin, kunnes yön syleilyssä tapahtuu murha.

Arsenalin ja Zvenigoran ohella Maa on suurta elokuvataidetta ja pääteos, joka kohoaa tehdasmännän rytmisen jyskeen ja kuvasommittelun herkkyyden ansioista maankamaralta pilviin. Kysymykset menneisyydestä, tulevaisuudesta ja ihmisarvosta tekevät klassikosta pakollista nähtävää kaikille!

Elokuvan säestää suomalaisukrainalainen pianisti Justas Stasevskij yhdessä sellisti Jaani Helanderin kanssa. Sibelius-Akatemiassa ja Wienin Taidekorkeakoulussa (MdW) opiskellut Stasevskij on saanut kansainvälistä tunnustusta Tallinnan pianokilpailussa 2016 ja kansainvälisessä Campillos -pianokilpailussa Espanjassa.  Justas on esiintynyt kamarimuusikkona ja solistina mm. Wienin Musikvereinissa, Musiikkitalossa ja lukuisilla festivaaleilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän työskenteli vuosina 2017 ja 2018 pianistina Lincoln Centerin residenssikvintetissä risteillen pitkin valtameriä.

Jaani Helander on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Martti Rousin sekä La Scuola di Musica di Fiesolessa Italiassa Natalia Gutmanin johdolla. Hän on Helsingin kaupunginorkesterin sellisti ja Sibelius-Akatemian opettaja, jolla on vyön alla useita kansainvälisiä esiintymisiä, palkintoja ja sävellyksiä. Sävellystöistä tuorein on Inner Life, op. 2 jousikvintetille, joka kantaesitettiin Helsinki Chamber Music Festivalilla 2021.

Stasevskij’n perhe kuuluu suomalaisen klassisen musiikin eturiviin Justasin veljen Lukasin soittaessa selloa ja sisaren Dalian kiertäessä maailmaa johtamassa parhaita sinfoniaorkestereita. Suomalais-ukrainalaiset sisarukset Dalia, Lukas ja Justas hoitavat omaa rahankeräystä Ukrainaa varten yhdessä Ukrainalaiset Suomessa ry:n kanssa. He ovat perustaneet Humanitaarinen apu Ukrainaan– sivun Facebookissa, jossa voi osallistua keräysprojekteihin ja seurata niitä.

Sisaruksista Lukas asuu tällä hetkellä Kiovassa ja koordinoi apua rintamalle. Keräyksen on tarkoitus toimittaa apua alueille, joilla isommat avustusjärjestöt eivät välttämättä pysty toimimaan, sekä kohdistaa apua ukrainalaisille sotilaille rintamalla. Tarkemmat tiedot keräyksestä löytyvät Humanitaarinen apu Ukrainaan -Facebook-sivulta.

Liput näytöksiin 15 € / 12 € (klubikortilla).
Näe kaikki festivaalinäytökset edullisesti Loud Silents -passilla yhteishintaan 70 € / 55 € (klubikortilla).

Huom! Liput yksittäisiin näytöksiin tulee lunastaa Loud Silents -passilla viimeistään 30 min ennen näytöstä joko verkkokaupasta (passin koodilla) tai Kino Reginan lipputiskiltä. Passeja on myynnissä rajoitettu määrä.