ABHIMAAN (1973)

Ohjaaja
Hrishikesh Mukherjee
Henkilöt
Amitabh Bachchan, Jaya Bachchan, Govardhan Asrani
Maa
Intia
Tekstitys
English subtitles
Kesto
122 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Suositulla laulajalla Subirilla näyttäisi olevan kaikkea: arvostusta, rahaa ja fanien ihailua. Mutta jotain puuttuu. Kyläillessään tätinsä luona maaseudulla hän kohtaa klassisesti koulutetun laulajan Uman. Heidän yhteinen duettonsa häissä laukaisee Uman uran nousukiitoon levyttäväksi artistiksi ja tähdeksi. Yhteiselo on ihanaa, kunnes Uman suosio langettaa varjon Subirin suosion ylle tässä Bollywoodin musikaalivastineessa A Star is Born -elokuville.

***

Abhimaan (suom. Ylpeys/Itsekunnioitus) on draama ja hindimusikaali Intiasta, lajissaan eittämättä klassikko, joka muistetaan parhaiten lauluistaan. Niiden takana ovat S. D. Burman säveltäjänä ja sovittajana, ja tekstin tekijä Majrooh Sultanpuri. Playback-esityksistä vastaavat Kishore Kumar, Mohammed Rafi ja Lata Mangeshkari.

Pääosassa olleelle Amitabh Bachchanille box office -elokuva merkitsi ensimmäisiä hittejä ja todellista läpimurtoa tähtien joukkoon. Amitabhin lauluja esittää kolme laulajaa. Jaya Bachchan sai roolistaan parhaan näyttelijän palkinnon Filmfarelta ja sama taho myönsi parhaan musiikin palkinnon säveltäjä S. D. Burmanille. Elokuva oli merkityksellinen myös Bindulle, joka näytteli ensimmäisen kerran muuta kuin ”pahiksen” roolia, kuten esimerkiksi edellisvuotisessa elokuvassa Zanjeer (1972), jossa myös Amitabh Bachchan oli mukana.

Abhimaan kertoo kahden Hindustanista kotoisin olevan klassisen musiikin maestron hankalasta avioliitosta, joiden taustalla ovat väitetysti Ravi Shankar ja Annapurna Devi. Tosin on sanottu, että taustalla voi olla myös Kishore Kumar vaimonsa Ruma Ghoshin kanssa. Löyhää yhteyttä on tietysti löydettävissä myös Hollywoodin klassikkofilmiin A Star is Born (1954).

Abhimaanin alkutilanteessa Subeer on nousemassa Intian tähtikaartiin (eikä todellakaan ole edes hakeutumassa avioliittoon…) Mutta kun hän bilettämiseen jo kyllästyneenä tapaa kylän tytön, uskonnollisen ja verrattain tavallisen Uman, tilanne muuttuu, eikä hän koskaan laulaisi enää ilman Umaa.

Kun Uma alkaa esiintyä yksin, teemaksi nousevat mustasukkaisuus ja (ammatillinen) ylpeys siitä, että vaimo, joka laulaa itselleen, menestyy lopulta paremmin kuin urallaan alas menevä mies, joka laulaa yleisölleen. Tämä ero tunnistetaan intialaisessa musiikissa yleisesti.

Perheneuvotteluun on kuitenkin mahdollisuus, kun miehen Durga-täti ryhtyy antamaan neuvoja avioliiton pelastamiseksi. Näin Abhimaan tutkiskelee 1970-luvun alun hengessä sukupuoliroolien kompleksisuutta ja modernin ajan intialaisen avioliiton ulottuvuuksia.

–  Jari Sedergren 2022