DEEWAAR (1975)

Ohjaaja
Yash Chopra
Henkilöt
Amitabh Bachchan, Shashi Kapoor, Nirupa Roy
Maa
Intia
Tekstitys
English subtitles
Kesto
174 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Kahden vuoden teatterikierroksen tehnyt menestyselokuva on riskejä ottanut hindielokuvien merkkipaalu. Vahva käsikirjoitus paikkaa epätyypillistä romanssin puutetta, vähäistä määrää musiikkinumeroita ja pääosan antisankaria. Miehensä hylkäämä nainen kamppailee kahden poikansa kasvattamisen kanssa. Toinen pojista on lainkuuliainen, kun taas toinen ottaa oikeuden omiin käsiinsä perheensä edun hyväksi. Elokuva viittaa paljolti intialaisen elokuvan klassikoihin, mutta kansainvälisiä vertailukohtia voi löytää mm. Alastomasta satamasta.

Huom! Näytös on peruttu esityskopion toimitusvaikeuksien vuoksi. Tilalla 23.12. klo 16.40 esitetään toinen Amitabh Bachchan -sarjan elokuva, Sholay.

Huom! Näytös on peruttu esityskopion toimitusvaikeuksien vuoksi. Tilalla 23.12. klo 16.40 esitetään toinen Amitabh Bachchan -sarjan elokuva, Sholay.

Deewaar, suomennettuna se voisi olla Muuri, on vuonna 1975 ilmestynyt hindinkielinen toiminta-/rikoselokuva. Tarina kertoo kahdesta bombaylaisesta veljeksestä, joiden perhe menettää vaurautensa isän idealismin vuoksi ja jotka ajautuvat eri puolelle lakia. Muurin symboliikka kuvaa veljien välistä tilannetta sekä kohtalon että ajalle tyypillisen sosiopoliittisen murrosajan vuoksi.

Deewaar oli ilmestyessään sekä kriitikoiden että maksavan yleisön suosiossa. Kiitokset kohdistuivat erityisesti käsikirjoitukseen, tarinaan ja musiikkiin, mutta myös keskeisten näyttelijöiden loistavaan yhteispeliin. Indiatimesin listoilla se kuuluu yhtenä ”25 Bollywood-elokuvasta, joka sinun on pakko nähdä”. Muitakin vastaavia listasijoituksia elokuva on kerännyt jopa maailmanlaajuisesti.

Deewaarin erottaa monista muista elokuvista sävy, joka painottaa vallitsevan yhteiskuntajärjestelmän ja valtaa pitävän establismentin vastaisuutta. Erityistä suosiota sai Bachchanin rikollinen antisankari-roisto, joka vahvisti näyttelijän kansanomaista imagoa vihaisena nuorena miehenä. Listoille intialaisen elokuvan parhaista näyttelijäsuorituksista on päätynyt tämäkin rooli.

Paitsi näyttelijät, kiitosta saivat myös käsikirjoituskaksikko Salim-Javed, joka jatkoi myöhemmissäkin elokuvissa sekä kaupallista että arvostelumenestystä.

Deewaar on toiminut esikuvana ja esimerkkinä myös monille Hong Kongin ja brittielokuville.

–  Jari Sedergren 2022