AS I WAS MOVING AHEAD OCCASIONALLY I SAW BRIEF GLIMPSES OF BEAUTY (2000)

Ohjaaja
Jonas Mekas
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
288 min + 10 min väliaika
Teemat
Kopiotieto
16 mm
Ikäraja

Lähes viisituntinen teos on elämäniloa pursuava kokoelma hetkiä Mekasin elämästä kolmenkymmenen vuoden ajalta. Kuivan humoristinen ääniraita ja Auguste Varkalisin pianoimprovisaatio säestävät kuvia perheestä, ystävistä, ”pienistä paratiisin fragmenteista”. Mekasin mukaan se on ”elokuva ihmisistä, jotka eivät koskaan riitele tai tappele ja rakastavat toisiaan.”

In collaboration with the Lithuanian cultural attaché in Sweden, Finland and Denmark. Supported by the Lithuanian Culture Institute.

***

Kokeellisista töistään sekä essee- ja päiväkirjaelokuvistaan tunnettu alun perin liettualaissyntyinen, sittemmin Yhdysvaltoihin toista maailmansotaa paennut Jonas Mekas (1922-2019) tunnettiin niin kriitikkona, runoilijana, kuraattorina kuin avantgarde-elokuva-arkiston perustajana. Kuuluisimmaksi teokseksi jäi huikea, liki viisituntinen omaelämäkerrallinen dokumentti As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty (2000). Tekijä on kuvannut luomustaan täydelliseksi Dogma-elokuvaksi ennen Dogman syntymää. Kokonaisuudessaan 288-minuuttista työtä voi luonnehtia yksityiskohtien ja elokuvallisen tekniikan lumimyrskyksi elokuvan kiteyttäessä Mekasin henkilökohtaisen elämän 30 vuoden ajalta autuaaksi ja lopulta surulliseksikin elämykseksi. Vaikka Mekasin aikaansaannos on kestoltaan mammuttimainen, on se ajallisesti jopa lyhyt, kun ottaa huomioon taiteilijan silloisen 78-vuotiaan elämänkokemuksen. Kotielokuvana se on eeppinen ja leikkauksiltaan se on kuin päiväkirja.

Enemmän kuin koskaan aiemmin elokuvissaan, antaa As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty rikkaan, elämäniloisen katsauksen ohjaajan henkilökohtaiseen elämään. Elokuva on kuin meditaatio hänen monimutkaisista ja muuttuvista tunteistaan vanhemmuudesta. Se sisältääkin otoksia hänen tyttäristään lapsen ensiaskeleista alkaen ja isällinen rakkaus on elokuvan johdonmukaisin elementti. Perheen ohella sijaa saavat Mekasin ystäväpiiri Andy Warholista Allen Ginsbergiin ja Dizzy Gillespieen, kissat, tapahtumat syntymäpäivistä piknikkeihin sekä New Yorkin kaupunki eri vuodenaikoina. Sisältönsä puolesta As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty on täynnään ihanaa, joskin paisunutta sentimentaalisuutta. Vaikka Mekas on kyennyt tiivistämään suuren osan 30 vuoden ajalta elämästään ja viimeisistä vuosistaan tuohon asti ja jakanut sanottavansa 12 lukuun, ymmärtää Mekas muistin epäluotettavuuden. Jokainen osuus kestää noin 20 minuuttia, joita ennen kuullaan ohjaajan lyhyt esittely jatkossa koettavaan.

Mekas oli kaiken kaikkiaan ammattimainen, erittäin taiteellinen elokuvantekijä ja suuri osa materiaalista, jonka katsoja näkee valkokankaalla vakuuttaa upeudellaan. Huomioitavaa on, että melkein kaiken koettavan viiden tunnin takana Auguste Varkalisin luomaa musiikkia lukuun ottamatta on pitkälti Mekas itse ja näin hän osoittaa olevansa todellinen elokuvan monitaituri. Paitsi että elokuvallaan Mekas on tallentanut ohjaamalla elettyä elämäänsä, on Mekas itse myöskin jopa tuottanut, käsikirjoittanut, kuvannut, leikannut ja äänittänyt teoksensa. Lisäksi Mekas toimii kertojana ja luonnollisesti esiintyy dokumentissaan.

Huolimatta pitkästä, viisituntisesta kestostaan Mekas on onnistunut luomaan elokuvastaan sellaisen, että se ei ole hetkeäkään vaikeaa tai rankkaa katsottavaa. Muutama osuus on kerrassaan valloittavan ihana esimerkkinä uskomaton kohtaus Mekasista ja hänen vaimostaan myrskyn aikana Cape Codissa. Mekas käyttää myös lainauksia muilta, kuten runoilija Carlos Williamsilta sekä kasvatustieteilijä John Deweyltä. Mekasin teoksessa nokkeluus on aina läsnä ja ohjaaja osaa lopettaa koko työnsä todella vahvasti. Kokonaisuutena As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty on kaiken kaikkiaan upea ja liikuttava, visuaalisesti vaikuttava ja kaunis teos. Katsoja saa tuntea kokonaisen elämän ainutlaatuista elokuvaa kokiessaan sekä sen valtavan rakkauden, jonka Mekasin elämä sisälsi.

Mekas kiteyttää elokuvassaan: ” I do not know where I am. I do not know where I am! But I know I have experienced some moments of beauty, brief moments of beauty and happiness, as I am moving ahead, as I am moving ahead, my friends! I have, I know, I know I have experienced some brief brief moments of beauty! My friends! My friends!”

–  Colin Edwardsin (colinedwads.medium.com), Elvis Mitchellin (New York Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 15.1.2023