ON THE SILVER GLOBE (1988)


Malickmainen vaeltava kamera yhdistyy Mad Maxin kyberpunk-dystopiaan sivilisaation alkuhetkistä kertovassa elokuvassa, joka pohjautuu Żuławskin isosedän kirjoittamaan scifi-trilogiaan. Projekti jouduttiin keskeyttämään poliittisista syistä, ja lavasteiden tuhoaminen hankaloitti sen viimeistelyä. Żuławski sai uskonnon kaksiteräistä miekkaa kuvaavan kokonaisuuden kuitenkin toimimaan seuraavalla vuosikymmenellä.
***
Scifi-eepos On the Silver Globe on kenties kaikkein transgressiivisin ja ylenpalttisin elokuva puolalaisohjaaja Andrzej Żuławskin (1940–2016) tuotannossa – taiteilijan, jonka kaikkia teoksia voisi kuvailla vastaavilla laatusanoilla. Se on omalla tavallaan myös elokuvahistorian kuuluisia kesken jääneitä projekteja, sillä lähes kolmen tunnin kestostaan huolimatta nähtävillämme oleva kokonaisuus ei ole se, jota Żuławski alun perin lähti tekemään. On the Silver Globe sisältää jaksoja, joissa ohjaaja itse kertoo ääniraidalla, mitä kuvissa näkyisi, jos hän olisi saanut toteuttaa visionsa sellaisena kuin halusi sen sijaan, että katsomme ”murhatun elokuvan riekaletta”.
Diabeł-elokuvansa (1972) hyllyttämisen jälkeen Ranskaan muuttanut ja siellä menestyneen Tärkeintä on rakastaa -draaman (1975) tehnyt Żuławski palasi juhlittuna ja varta vasten kutsuttuna 1970-luvun puolivälissä takaisin Puolaan työstämään filmatisointia isosetänsä Jerzy Żuławskin (1874–1925) tieteistrilogian ensimmäisestä osasta (1903). Ohjaaja sai vapaat kädet suurtuotantoon, jota kuvattiin yli kahden vuoden ajan muun muassa Krimillä, Kaukasuksella, Itämeren rannoilla ja Gobin autiomaassa. Kuvattuna oli lähes neljä viidesosaa suunnitellusta materiaalista, kun Puolan kulttuuriministeriö keskeytti kuvaukset; tekeillä olevan elokuvan sisältö oli herättänyt epäilyksiä liiallisesta yhteiskuntakriittisyydestä. Filmimateriaali ja käsikirjoitus takavarikoitiin ja kaikki ainutlaatuinen rekvisiitta tuhottiin. Kuvattu materiaali kuitenkin säästyi tuhoamiselta, ja Żuławskin onnistui palata hankkeen pariin seuraavan vuosikymmenen avoimemmassa ilmapiirissä.
Lopulta Cannesissa vuonna 1988 ensi-iltansa saanut mutta sen jälkeen vuosia hankalasti saatavilla ollut On the Silver Globe kursittiin kasaan omintakeisella tavalla. Koska kuvauksia ei voinut jatkaa siitä, mihin ne oli keskeytetty, 1980-luvun Puolan arkisissa maisemissa kuvattu, ohjaajan puheen säestämä lisämateriaali korvasi puuttuvat osiot. Żuławski ei pyri korjaamaan menetyksiä ja puutteita vaan päinvastoin korostaa niitä, tuo näkyväksi lopputuloksen repaleisuuden omanlaisenaan kannanottona.
Temaattisesti kyse on ei enempää tai vähempää kuin ihmiskunnan historiasta – pessimistisenä allegoriana. Ryhmä astronautteja pakenee Maasta, jossa on vallalla tuhoamisen ilmapiiri. He päätyvät Maata muistuttavalle planeetalle, jolle muodostuu heidän jälkeläisistään ajan saatossa uusi ihmiskunta. Żuławski ei ole niinkään kiinnostunut hahmoista yksilöinä vaan arkkityyppeinä sekä ennen kaikkea lajinsa edustajina: uudessa maailmassa ihmiset päätyvät toistamaan samat vaiheet ja virheet kuin edellisessäkin. On väkivaltaa, sotaa, sortoa ja julmuutta; uusia jumaluuksia, rituaaleja ja hierarkioita, kehityksen sijaan taantumusta ja idealismin korruptoitumista. Elokuvan kokema kohtelu oman maailmansa valtaapitävien käsissä toimii lopulta vahvistuksena sen sanomalle.
On the Silver Globe on täynnä Żuławskin tunnusomaista, vimmaista, hengästyttävää ilmaisua niin kameran takana kuin edessäkin. Upeat kuvauspaikat onnistuvat näyttämään toismaailmallisilta, samanaikaisesti eläviltä ja vierailta, mitä sinertävä värimaailma korostaa. Juonenkuljetusta voi kiistatta olla haastavaa seurata, eikä teos päästä helpolla armottomassa ihmiskuvassaankaan. Silti se kannattaa katsoa, ja nimenomaan valkokankaalta. Tällaisia elokuvia ei tule vastaan juuri koskaan; On the Silver Globe on yletön, omalaatuinen, hysteerinen spektaakkeli, joka elää aivan omassa kosmoksessaan. Riippumatta siitä, pitääkö näkemästään vai ei, se jättää jäljen.
– Jonathan Romneyn (Film Comment, 19.7.2016) ja Jyri Majurin (Laajakuva, 8.3.2013) mukaan Suvi Heino 11.2.2023