SING-ALONG: PAINAJAINEN ENNEN JOULUA (1993)

The Nightmare Before Christmas
Ohjaaja
Henry Selick
Henkilöt
Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara
Maa
USA
Kesto
76 min
Teemat
Lisätieto
Tim Burtonin tarinasta * yhteistyössä sekakuoro Unreality * liput 9 / 7 €
Ikäraja

Alun perin Tim Burtonin runosta syntynyt upea stop motion -animaatiomusikaali yhdistää loppuvuoden lempipyhät: halloweenin ja joulun! Goottifantasian musiikillisen maailman takana on Burtonin hovisäveltäjä, yli sadan elokuvasoundtrackin ja mm. Simpsoneiden tunnusmusiikin luoja Danny Elfman. Liity Joulukaupunkiin yhdessä Kurpitsakuninkaan, hirviöiden, vampyyreiden, ihmissusien, noitien ja luurankojen kanssa laulamaan “This is Halloween!”

***

Painajainen ennen joulua oli Tim Burtonin vanha unelmaprojekti, jonka parissa hän oli alkanut työskennellä heti Vincentin (1982) jälkeen ollessaan vielä Disneyn animaattorina. Pohjana toimi hänen oma runonsa ja innoituksen lähteenä Clement Clark Mooren The Night Before Christmas. Disneyllä oli tuolloin käynnissä varsinainen muutosten aika, ja Burton päätti haudata hankkeen, kuitenkin sillä mielellä, että toteuttaisi sen kerran. Vuosien mittaan Burton piti projektin koko ajan mielessään ja herätti sen henkiin 1990: oikeudet olivat Disneyllä, ja Burtonin yllätykseksi studio suostui innokkaasti yhteistyöhön, ilmeisesti siksi, koska näki täyspitkässä stop motion –elokuvassa tilaisuuden laajentaa animaation rajoja ja kohottaa mainettaan animaation etujoukoissa.

Valmis elokuva saatettiin kokea avoimena kapinana Disneyn sovinnaista fantasiamaailmaa vastaan. Painajainen ennen joulua on komiikkaa ja kauhua täyteläisesti yhdistävä fantasia, jonka mukaansa tempaavassa tarinassa, moni-ilmeisissä henkilöhahmoissa ja kekseliäissä yksityiskohdissa on runsaasti mielikuvituksen lentoa ja villiä huumoria lähes kaiken ikäisten tarpeisiin. Burtonin työryhmä on pystynyt luomaan ällistyttävän kokonaisvaltaisen ja lumoavan fantasiamaailman, jota kansoittavissa olioissa on sekä särmää että sydäntä. Tarinassa asettuu vastakkain kaksi erilaista maailmaa: toisaalta synkkä Halloweentownin Kurpitsakuningas Jack Skellington, Alberto Giacomettin veistokset mieleen tuova pitkänhuiskea luurankohahmo, joka harharetkillään eksyy Christmastowniin, sillä seurauksella, että hänen kaupunkinsa pikkuhirviöt kaappaavat Joulupukin ja järjestävät maailman lapsille erilaisen joulun.

Painajainen ennen joulua oli Burtonille sydämenasia, mutta toisen Batman-elokuvan kiireiden ja stop motionin vaatiman piinallisen hitaan tuotantojakson vuoksi hän jätti ohjaustyön Henry Selickille, jonka hän oli tavannut ensimmäisen kerran Disneyllä 1970-luvun lopulla ja jolle hän oli näyttänyt ensimmäiset piirroksensa aiheesta. Selick oli asunut ja työskennellyt San Franciscossa 1980-luvun alusta lähtien ja saavuttanut mainetta sekä musiikkivideoitten että stop motion –animaation taiteilijana. ”Stop motion on sielukas vanha taidemuoto”, Burton korosti tämänkin elokuvansa yhteydessä. ”Painajaisessa käytettiin välillä uutta teknologiaa, mutta pohjimmiltaan taiteilijat ovat tehneet sen, maalanneet kulissit ja valmistaneet jutut. Siinä on käsintehdyn maku, se on osa energiaa, jota ei pysty koskaan selittämään. Sen voi aistia, kun näkee animaattorien keskittyneisyyden heidän liikuttaessaan hahmoja, siinä on vangittua energiaa. Juttu on melkein sama kuin Van Goghin taulun. Onhan niitä kirjoissa, mutta kankaalle vangittu energia on uskomaton, ja luulen että siihen ei kiinnitetä huomiota, koska se ei ole mitään konkreettista. Tietokoneet eivät koskaan pysty korvaamaan sitä, koska niistä puuttuu juuri tämä elementti.

– Mark Salisburyn haastatteluteoksen Burton on Burton (1995) ja muiden lähteiden mukaan 24.9.1995