EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (2022)

Ohjaaja
Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Henkilöt
Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
139 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Tarina keski-ikäisen naisen (Michelle Yeoh) seikkailuista elämänsä vaihtoehtoisissa universumeissa on omaperäisyydellään valloittanut elokuvayleisöjen mielikuvitukset ja sydämet. Viime Oscareiden jättimenestys voitti seitsemän pystiä, mukaan lukien gaalan arvostetuimmat palkinnot parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, käsikirjoituksesta sekä näyttelijäsuorituksista.

***

Seitsemän Oscaria ja myös parhaan elokuvan palkinnon napannut Everything Everywhere All at Once on Daniel Scheinertin ja Daniel Kwanin tajunnan räjäyttävä luomus, ehkä yllättäen järjestyksessä kuitenkin vasta toinen Swiss Army Manin jälkeen. Ohjaajina ja käsikirjoittajina heidät tunnetaan yhteisnimellä ”Daniels”.

Parin luova visio yhdistää eri genrejä, kuten toimintaa (kung fu’ta erikoisesineillä!), fantasiaa, draamaa ja komediaa ja luo kriitikkojen ylistämän kiehtovan ja moniulotteisen (scifi-)maailman (vain 25 miljoonalla dollarilla). Elokuvateattereissa Everything Everywhere All at Once oli alusta lähtien hitti.

Aisteja huumaavassa tarinassa kiinalais-amerikkalainen, pesulaa aviomiehensä kanssa pitävä Evelyn Wang (Michelle Yeoh), tempaistaan mukaan hulluun seikkailuun jossa hän näyttää olevan ainoa, joka voi pelastaa maailman tulevaisuuden. Hetki sitten ongelma oli täyttää veroilmoitus ja viettää isän syntymäpäiväjuhlia ja nyt hänen on löydettävä keino miten ohjata uudet voimansa taistellakseen multiversumin omituisia ja perin hämmentäviä vaaroja vastaan. Hänen aviomiehensä Waymond (Ke Huy Quan), jonka kanssa oli toki ongelma maallisessa elämässä, sanookin olevansa kotoisin toisesta ulottuvuudesta…

Evelyn joutuu seikkailuun, jossa totutut säännöt eivät päde edes ajan tai tilan suhteen. Hän kohtaa matkallaan haasteita ja vaaroja, mutta samalla hän oppii löytämään voimansa ja löytää sisäisen vahvuutensa. Teemat ovat ikuisia: eksistentialismi, nihilismi, identiteetti, kohtalo ja elämän tarkoitus. Juonenkäänteet johdattelevat draamaa aitojen tunteiden säestämänä. Tätä elokuvaa ei ole helppo luonnehtia – se on nähtävä.

–  Jari Sedergren 2023