VISION – FROM THE LIFE OF HILDEGARD VON BINGEN (2009)


Hildegard Bingeniläinen (1098–1179) oli saksalainen mystikko, kirjailija ja säveltäjä, jonka arvostus on kasvanut vasta myöhemmin niin ekofeminismin kuin new age –liikkeidenkin piirissä. Vahvojen naisten muotokuvista tunnetulta von Trottalta nähdään sarjassa myös biopic Hannah Arendtista, jota sitäkin tähdittää ohjaajan luottonäyttelijä Barbara Sukowa (mm. Berlin Alexanderplatz).
To 16.3. näytöksen alustaa kirjallisuudentutkija Päivi Mehtonen (FT), ja keskustelu jatkuu näytöksen jälkeen Oodin kahviossa.
***
Hildegard Bingeniläinen (noin 1098–1179) oli saksalainen mystikko, kirjailija, kirkkomusiikin säveltäjä ja abbedissa, jonka kirjallinen tuotanto ulottuu muun muassa kosmologian, teologian ja luonnonhistorian aloille. Viimeksi mainitusta häntä pidetään Saksassa tieteenalansa pioneerina. Pitkään historioitsijat vähättelivät Bingeniläisen vaikutusta tieteeseen tunnustaen lähinnä hänen vaikutuksensa saksan kielen kehitykseen. Vasta 1900-luvulla Bingeniläisen asemaa on vähitellen alettu tunnustamaan. Hildegard Bingeniläinen näki läpi elämänsä näkyjä ja saavutti elinaikanaan naisena vahvan aseman yhteisössään, sillä hänen näkyjensä uskottiin kumpuavan suoraan Jumalasta. Myöhemmin hänestä on tullut kunnioitettu hahmo niin feminismin kuin new age -liikkeiden parissa.
Margarethe von Trotta (1942–) on saksalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä, jonka laaja ura on ulottunut tätä kirjoittaessa jo seitsemälle vuosikymmenelle alkaen vuodesta 1968. Von Trotta aloitti uransa näyttelijänä, mutta siirtyi 1970-luvulla hiljalleen kameran taakse silloisen puolisonsa Volker Schlöndorffin kanssa tehdyissä yhteistöissä. Jo ensimmäinen soolona toteutettu ohjaustyö Katkera herääminen (Das zweite Erwachen der Christa Klages, 1978) voitti useita palkintoja Saksassa. Sittemmin hänestä on tullut maailman tunnetuimpia feministisiä ohjaajia, jonka elokuvien pääteemana kulkee von Trottan omien sanojen mukaan naisen vapautuminen ympäristönsä laatimista rajoitteista.
Ajatus Hildegard Bingeniläisestä kertovasta elokuvasta oli mielessä von Trottalla jo 1980-luvun alusta saakka. Käsikirjoittaessaan elokuvaansa Rosa Luxemburg (1986) von Trotta luonnosteli myös kohtauksia Bingeniläis-elokuvaansa, mutta jätti idean hautumaan peläten, ettei löydä projektille sopivaa tuottajaa. Sopiva tuottaja kuitenkin löytyi 2000-luvulla, kun ohjaaja mainitsi Bingeniläisestä tuottaja Markus Zimmerille Hannah Arendtista kertovan elokuvan keskustelun sivulauseessa. Zimmer ei ollut kiinnostunut tuottamaan Arendtista elokuvaa, mutta innostui ohjaajan ajatuksista liittyen Bingeniläiseen. Pääosaan pestattiin ohjaajan luottonäyttelijä Barbara Sukowa. Kaksikko teki ilman Zimmeriä myös muutamaa vuotta myöhemmin elämäkertaelokuvan Hannah Arendtista (2012).
Elokuvan ilmestymisen aikaan von Trotta pohti haastattelussa uskonnon roolia Bingeniläisen elämässä. Kysyttäessä ohjaajan näkökulmaa Bingeniläisen uskonnollisuuteen von Trotta totesi ajattelevansa, että päähenkilönsä elinaikana tieto ja uskonto olivat itsessään vahvasti linkittyneitä toisiinsa. Erottelun tekeminen ei siis hänen mukaansa ollut elokuvaa tehdessäkään keskeistä vaan sen hahmottaminen, kuinka Bingeniläinen näki väylän itseilmaisulle omassa ajassaan ja ympäristössään.
– Santeri Paju 14.3.2023. Lähteenä Monika Raeschin toimittama kirja Margarethe von Trotta: Interviews (2018).