AUDRE LORDE – THE BERLIN YEARS 1984 TO 1992 (2012)

Ohjaaja
Dagmar Schultz
Maa
Saksa
Tekstitys
English subtitles
Kesto
79 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
ke 29.3. näytöksessä on n. 15' alustus, alustaja ilmoitetaan myöhemmin * yhteistyössä Niin & Näin, Kriittinen korkeakoulu, Five ry
Ikäraja

“Musta, lesbo, äiti, taistelija ja runoilija”, määritteli itsensä Audre Lorde (1934–1992), jonka esseitä erilaisista syrjinnän muodoista käännettiin viime vuonna ensikertaa suomeksi. Lorde saapui 1980-luvulla vierailevaksi professoriksi Yhdysvalloista Länsi-Berliiniin, missä hänen ystävänsä tallensivat ääni- ja videonauhoille ajattelijan sytyttämän afrosaksalaisen liikkeen ja antirasistisen diskurssin ensiliekit.

Ke 29.3. näytöksen alustaa filosofi, VTM Päiviö Maurice Omwami. Alustuksen kesto on noin 15 min, ja näytöksen jälkeen keskustelemme alustajan kanssa elokuvasta ja sen teemoista Oodin kahvilassa.

***

Audre Lorde (1934–1992) oli yhdysvaltalainen runoilija, professori ja ihmisoikeusaktivisti, omien sanojensa mukaan ”musta, lesbo, feministi, sosialisti, äiti, soturi ja runoilija, joka omisti elämänsä ja taiteensa sanoittaakseen ja taistellakseen rasismia, seksismiä, luokkajakoa ja homofobiaa vastaan”. Lorden ura alkoi runoilijana, mutta otti aktivistina tulta alleen 1970-luvulla hänen opettaessa runoutta Tougaloo Collegessa, Mississippissa. Tiedostaen asemansa mustana queer-naisena valkoisessa akatemiassa – Lorde kehitti uransa aikana feminististä teoriaa, kriittistä rotuteoriaa sekä queer-teoriaa ammentaen henkilökohtaisista kokemuksistaan laajempiin yhteiskunnallisiin konteksteihin. Tältä ajalta klassikkoesseeksi on erityisesti muodostunut ”The Master’s Tools Will Never Dismantle Master’s House”.

Vuonna 1984 Audre Lorde aloitti vierailevana professorina Länsi-Berliinin Free University of Berlinissa. Kutsun työhön lähetti professori Dagmar Schultz. Ollessaan Berliinissä – Lorde kehitti yhdessä paikallisten mustien naisaktivistien kanssa käsitteen ”afrosaksalainen”. Johtoajatuksena vierailun aikana oli myös yleisellä tasolla sorron ja sorron kohteena olemisen sanallistaminen. Työ poiki hedelmää, sillä Lorden puheista innostuttiin naisten keskuudessa aikansa Saksassa laajemminkin. Ajatukset vallan intersektionaalisuudesta resonoivat myös Saksan ulkopuolella sekä seuraavan feministisukupolven diskurssissa. Audre Lorden suhde Saksaan oli myös dynaaminen, sillä Berliinin vuosina hän sairastui parantumattomaan syöpään. Yhdysvaltalaiset lääkärit eivät nähneet toivoa selviytymisestä, jonka vuoksi Lorde kävi säännöllisesti kahdeksan vuoden ajan Berliinissä luonnonlääketieteellisissä hoidoissa.

Audre Lorde: The Berlin Years 1984–1992 keskittyy Audre Lorden vaikutukseen Berliinin sosiopoliittisessa kulttuurissa. Dokumentti käsittelee myös kohteensa kirjallisuutta sekä vaikutusta feministiseen diskurssiin ja on näkökulmaltaan ainutlaatuinen ajankuva murroksen vuosista Berliinissä. Elokuva koostuu osittain arkistomateriaalista, ja kokonaisuuden on ohjannut Lorden kollega ja ystävä, Dagmar Schultz. Käsikirjoituksesta vastaa osittain myös Schultzin kumppani Ika Hügel-Marshall, afrosaksalainen aktivisti, jolle Lorde toimi mentorina.

– Santeri Paju 14.3.2023. Lähteinä elokuvan kotisivu (audrelorde-theberlinyears.com) sekä Poetry Foundation (Audre Lorden sivu).