KING KONG VS. GODZILLA (1962)


Raskaan sarjan mestarit kohtaavat Fuji-vuorella Eiji Tsuburayan efektien voimalla. Mediasatiirilla maustettu klassikkorymistely on Japanin katsotuin Godzilla-elokuva ja kansainvälinen hitti, mutta Suomen ensiesitys valkokankaalla koittaa vasta nyt. Uusi Hollywood-tulkinta näki päivänvalon 2021.
Ti 14.3. näytöksen alustaa sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen.
***
Yhdysvaltalaisen Seahawk-ydinsukellusveneen törmäys jäävuoreen herättää horroksesta Godzilla-sauruksen, joka lähtee vaeltamaan kohti Japania. Samaan aikaan Pacific Pharmaceuticals -yhtiö lähettää edustajansa syrjäiselle Faro-saarelle etsimään legendaarista jättiläisapinaa. Lääketeollisuus aikoo hankkia King Kongin avulla medianäkyvyyttä tuotteilleen. Kong ja Godzilla päätyvät yhtaikaa Japaniin, joka on liian pieni kahdelle jättiläishirviölle. Edessä on yhteenotto Fuji-vuorella.
King Kongin (1933) vaikutus näkyi nopeasti japanilaisessa elokuvassa. Jättiläisapina-esityksen veijarituottajista kertova komedia Wasei Kingu Kongu (1933) ja historiallinen hirviödraama Edo ni arawareta Kingu Kongu (1938) lienevät kadonneet toisen maailmansodan melskeissä. 1900-luvun jälkipuoliskolla jättihirviöistä tuli japanilaisen elokuvan tähtiä ja vientituotteita. Toho-studion Godzillan (Gojira, 1955) keskeiset tekijät, ohjaaja Ishirō Honda ja efektiteknikko Eiji Tsuburaya, suhtautuivat King Kongiin esikuvanaan.
Godzilla-sarjan kolmannella elokuvalla King Kong vs. Godzilla on amerikkalaiset juuret. Alkuperäiselokuvan animaattori Willis O’Brien ja tuottaja John Beck olivat kehitelleet värillistä Kongin comeback-hanketta, teemana kahden titaanin taistelu. Tarinan varhaisessa luonnostelmassa Kong kohtasi jättimäisen Frankensteinin hirviön San Franciscossa. Beck ei saanut Hollywoodia innostumaan yrityksestä, koska O’Brienin stop motion -animaatio oli kallista ja aikaavievää työtä. Japanin Toho lähti hankkeeseen omilla ehdoillaan: vastustajaksi nousi Godzilla, O’Brien putosi kelkasta ja Tsuburayan kumipukuhirviöt korvasivat stop motionin. King Kong vs. Godzilla oli katkera pala O’Brienille ja King Kongin tuottajalle Merian C. Cooperille, joka lyttäsi japanilaishankkeen kaiketi sitä näkemättä. Uudet tuulet eivät haitanneet suurta yleisöä, ja ainakin Japanin tilastoissa King Kong vs. Godzilla on pysynyt katsotuimpana Godzilla-elokuvana kautta aikojen.
King Kong vs. Godzilla on liikkunut monenlaisina versioina sekä Japanissa että länsimaissa. USA-painos sisältää uutislähetysten ympärille rakentuvia lisäkohtauksia, eikä Akira Ifukuben musiikkia kuulla. 1980-luvun Viihdekanava esitti tämän version kaapelitv-katsojille nimellä King Kong ja Godzilla – hirviöiden taistelu. Muita julkisia esityksiä elokuvalla ei Suomessa tiedetä olleen. Sitkeä legenda, jonka mukaan aasialaisversio päättyisi Godzillan voittoon, vaikuttaa vain hyvältä tarinalta. Näyttöä vaihtoehtolopusta ei ole löytynyt. 1960-luvun Spacemen-scifilehdessä julkaistu väite on silti löytänyt tiensä muun muassa Trivial Pursuit -visailupelin ”oikeisiin vastauksiin”. Legendan taustalla häämöttää ajatus idän ja lännen kaksintaistelusta, vaikka tarkemmin ajatellen myös Sumatran suunnalla sijaitsevan Pääkallosaaren suuri poika lienee Aasiasta kotoisin.
Jättiläiset kohtasivat uudestaan Monsterverse-sarjan elokuvassa Godzilla vs. Kong (2021). Amerikkalaiset mutta vahvasti japanilaisvaikutteiset Monsterverse-elokuvat jatkavat samaa elokuvahistorian jättihirviöiden samaan mytologiaan yhdistämistä, jonka King Kong vs. Godzilla aloitti.
– Lauri Lehtinen 11.3.2023