DIE KOFFER DES HERRN O.F. (1931)

Ohjaaja
Alexis Granowsky
Henkilöt
Alfred Abel, Peter Lorre, Hedy Lamarr, Harald Paulsen
Maa
Saksa
Tekstitys
English subtitles
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

1930-luvun komedia kasvaa yhteiskunnalliseksi satiiriksi, kun uinuvaan pikkukaupunkiin toimitettu matka-arkkuerä käynnistää väärinkäsitysten sarjan. Huhut rikkaasta sijoittajasta kiirivät, ja omaa etuaan tavoitteleva toimittaja (Lorre) sekä rakennusurakoitsija kaatavat bensaa liekkeihin. Laman kourissa kipristelevä yhteisö ryhtyy yhteisvoimin urakoimaan suuria uudistuksia, ja muutos on väistämätön.

***

Alexis Granowsky (1890-1937) syntyi Moskovassa ja vaikutti uransa alkuaikoina teatterissa ennen kuin hänestä tuli elokuvaohjaaja. Granowsky, alkuperäiseltä nimeltään Abraham Azark oli juutalaista syntyperää. Opiskeltuaan ensin Pietarissa hän oli perustamassa vuonna 1919 omaa juutalaisesti suuntautunutta teatteria GOSETia. Hän alkoi nopeasti niittää mainetta ja pian häntä pidettiin yhtenä lahjakkaimmista ohjaajista Euroopassa. Ensimmäinen mykkäelokuva, varsin merkittävä Jewish Happiness tai Jewish Luck pääosassa Solomon Mikhoels valmistui vuonna 1925 ohjaajan edelleen keskittyessä pääosin vielä teatteri-ilmaisun luomiseen. Huolimatta kasvavasta maineestaan Granowsky ei ollut tyytyväinen olosuhteisiin ja kehitykseen tuon ajan Neuvostoliitossa. Näiden vaiheiden jälkeen hänen tiensä johti Müncheniin ja Berliiniin Weimarin tasavallan Saksaan 1920-luvun lopulle tultaessa, jossa hän kehittyi teatteriohjaajana saaden oppia itseltään Max Reinhardtilta. Uransa loppuajat vasemmistolaisittain ajatteleva taiteilija vaikutti Pariisissa.

Uran kolmantena ohjaustyönä äänielokuvan kaudella syntyi Saksassa Peter Lorren, Alfred Abelin ja Hedy Lamarrin tähdittämä Die Koffer des Herrn O.F. (1931), joka tuo mieleen Bertolt Brechtin ja Samuel Beckettin maailmat. Granowsky loi ennen vuoden 1937 kuolemaansa ja ennen toista maailmansotaa joukon teoksia, jotka nostivat hänet yhdeksi aikakautensa, varhaisen äänielokuvan jännittävimmistä tekijöistä suurimmaksi osaksi muttei täysin saksankielisellä alueella ja neroksi, jonka tuotanto oli tuomittu jäämään suppeaksi. Die Koffer des Herrn O.F. edustaa tyylilajiltaan yhteiskunnallisen satiirin suuntaan kääntyvää komediaa, jossa on myös ei-realistisia, fantastisia elementtejä.

Juonellisesti mielenkiintoinen kokonaisuus sijoittuu kolmentoista matkalaukun kokoelman ympärille, joka saapuessaan hotelliin hämmentää ja ihmetyttää pienen Ostendin kaupungin asukkaita tuoden mukanaan väärinkäsityksiä. Matkalaukkuihin on merkitty mysteerisen omistajansa nimikirjaimet O.F., mutta omistajasta ei näy jälkeäkään. Juorut alkavat levitä kulovalkean tavoin ja pian huhutaankin, että omistaja olisi monimiljonääri. Toimittaja Stix (Lorre) ja rakennusurakoitsija Stark (Harald Paulsen) kehittävät idean, että laukut kuuluisivat rikkaalle miehelle nimeltä Oscar Flott, joka haluaisi sijoittaa paljonkin varoistaan heidän pikkukaupunkiinsa. Tästä tuleekin lama-ajan kurimuksessa elävälle yhteisölle itseään toteuttava ennuste ikään kuin itse lamakaan ei kykenisi pysäyttämään tällaista buumia tapahtuvaksi.

Die Koffer des Herrn O.F. ilmestyi samana vuonna kuin alun perin slovakialaissyntyisen unkarilaisen, legendaarisen Peter Lorren (1904-1964) uran huippukohta, hänet leimannut Fritz Langin M – kaupunki etsii murhaajaa (1931), jossa näyttelijä teki mieleenpainuvan roolin lapsimurhaajan ominaisuudessa. Saksalaisten tuotantojen lisäksi Lorre muistetaan Hollywood-näyttelijänä sekä konnarooleistaan mm. John Hustonin Maltan haukassa (1941) sekä Michael Curtizin Casablancassa (1942). Die Koffer des Herrn O.F. näytti Lorren taas toisenlaisessa valossa toimittajana koomisen ja farssimaisen elokuvan kentällä ja tähän rooliin hän antautui suurella innolla. Rooli oli myös yksi Lorren uran epätavallisimpia, sillä siinä hän nimittäin esitti vaihteeksi iloista, elämästä nauttivaa tervettä aviomiestä ja isää.

–  Olaf Möllerin (Il Cinema Ritrovato 2022 -festivaalin esittely), Sarah Thomasin (Peter Lorre: Face Maker Constructing Stardom and Performance in Hollywood and Europe), Stephen D. Youngkinin (The Lost One A Life of Peter Lorre) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 23.2.2023