VENGEANCE OF SNOW MAID (1970)

Xue ling jian nu
Ohjaaja
Chou Hsu-Chiang
Henkilöt
Chen Chen, Wu Chia-chi
Maa
Taiwan/Hongkong
Tekstitys
English subtitles
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Vuosia vuoristossa kung futa treenanneen Snow Maidin proteiinipirtelönä toimii äidin kuoleman kostaminen. Matkalla hän rakastuu vihollisensa poikaan, mikä mutkistaa suunnitelmia. Väärinymmärrysten ja salattujen identiteettien kasaantuessa valheiden korttitalo on tuomittu romahtamaan. Melodraamoista tuttu ”pikku tuhmuri” Chen heittäytyy loistavasti toimintarooliin.

Ohjelmistoa on tukenut / With the support of: Ministry of Culture, Taiwan. Kiitos / Thank you: Taiwan Film and Audiovisual Institute & Taipei Represetentative Office in Finland.

***

Taiwanin lentävät taistelijat -esityssarjassa on jo tavattu hieno joukko naistaistelijoita Feeniks-siskoksista kapinallisjohtaja Teräsnaiseen ja genreikoni Feng Hsun esittämiin miekkataitureihin. Vengeance of Snow Maid (1970) esittelee syrjäisillä vuorilla kasvavan Lumitytön, joka oppii pienestä pitäen kung-fu-taitoiseksi Rumaksi Luminaiseksi kutsutun kasvattiäitinsä opein. Biologisen äitinsä kohtalon Lumityttö saa kuulla teini-ikäiseksi kasvettuaan – Luminaisen kielenkantojen löystymiseen tosin tarvitaan myös aimo annos tujua alkoholia –, minkä jälkeen hänellä on mielessään vain kosto: äidin kuolemaan syyllinen mies saa maksaa teostaan hengellään. Tyttö laskeutuu vuorilta ja aloittaa jahtinsa. Eipä aikaakaan, kun hän tapaa etsimänsä miehen pojan. Kostosuunnitelman eteen kasautuvista ongelmista vähäisin ei ole heidän välilleen syttyvä molemminpuolinen ihastus, jota kumpikaan ei tietenkään ole valmis myöntämään.

Vengeance of Snow Maid sekoittaa soppaansa miekkataisteluja, melodraamaa, värikkäitä asuja, liioitellun rumia maskeerauksia, identiteettiväärinkäsityksiä sekä kätkettyjä ja kiellettyjä tunteita. Toimintakohtauksiltaan melko vähäisenä ja tuotantoarvoiltaan suhteellisen vaatimattomana se kalpenee yleisilmeeltään King Hu’n hienostuneille klassikoille, mutta on juuri siksi täsmävalinta aikakauden vähemmän ylevän aasialaisen populaarielokuvan ystäville. Kokonaisuuden kruunaa pääosassa hurmaava Chen Chen (tunnetaan myös muodossa Zhen Zhen), jota pidetään yhtenä Taiwanin ensimmäisistä ja suurimmista filmitähdistä sekä aikakautensa säteilevimmistä kaunottarista.

Lumitytön toiminnallinen rooli oli melodraamoissa useimmiten esiintyneen Chen Chenin uralla poikkeuksellinen. Hän kuitenkin selviytyy hienosti taistelukohtauksistaan, joista mieleenpainuvimpia ovat kohtaaminen tulimiekoin sonnustautuneen vartijajoukon kanssa, raiskausta yrittävän roistojoukon taltuttaminen sekä metsäisillä vuorilla tapahtuva välienselvittely, jossa Lumityttö tokaisee tunteensa tunnustaneelle ihastukselleen ryhtyvänsä mieluummin nunnaksi kuin tämän vaimoksi – vihollisen poika on vihollinen, vaikka häneen olisikin salaa rakastunut.

Miespääosan Chia-chi Wu tunnetaan Taiwanissa niin ikään 1960–80-lukujen draamaelokuvien tähtenä, joten ei ole yllätys, että eniten potkua on nimenomaan pääparin välisessä väreilyssä. Elokuvan taistelukoreografioista vastasi kymmenissä toimintaelokuvissa (mm. Dragon Inn, Kultainen hämähäkki ja Iron Mistress sekä lukuisat myöhemmät hongkongilaiset tuotannot) näytellyt martial arts -osaaja Ying Pai, joten ei niitäkään voi ammattitaidon puutteesta syyttää. Taistelukohtaukset kuitenkin pidetään lyhyinä; ohjaaja Hsu-Chiang Choun päämääränä ei vaikuta olleen armoton toimintatykitys. Wuxia-genren erityispiirteet ovat kuitenkin hallussa: metsätaisteluiden tuoksinassa lennetään korkealla, miekat viuhuvat, keskeiset kohtaamiset tapahtuvat majatalossa ja hyveelliset sankarit ovat aina valmiita auttamaan sorrettuja.

Varsin harvinaisen, vaikeasti nähtävissä olleen ja nyt restauroituna esitettävän – ja jo siitä syystä suositeltavan – Vengeance of Snow Maidin sijaan ohjaaja Choun tunnetuimpia elokuvia ovat Shaw Brothers -yhtiölle Hongkongissa tehdyt kummituselokuvat The Enchanting Ghost (1970) ja The Bride from Hell (1972). Ennen Vengeance of a Snow Maidia Chou oli tosin jo ohjannut Taiwanissa muun muassa wuxia-seikkailun Black Invitation (1969). Vuonna 1971 ensi-iltansa saanut Shaw Brothersin Vengeance of a Snowgirl (ohjaajana Bruce Lee -elokuvistaan tunnettu Wei Lo) on nimensä, lajityyppinsä ja tekoaikansa puolesta petollisen helppo sekoittaa taiwanilaiseen kaimaansa, mutta kertoo eri Lumitytön kostotarinan.

– Suvi Heino 20.4.2023