THE GHOST HILL (1971)


Aallokot lyövät rytmiä, kun kaksi soturia taistelee kalliolla taikamiekan herruudesta. Voitettuaan miekan Tsai Ying-jie kerää ryhmän vastustamaan pahaa lordia, joka asuu lukemattomilla ansoilla ja kuolon kallioilla varustetussa linnakkeessa. Sarjan värikkäin ja brutaaleihin teos on kuin ikiaikainen Avengers-elokuva sarjakuvamaisine pahiksineen.
Ohjelmistoa on tukenut / With the support of: Ministry of Culture, Taiwan. Kiitos / Thank you: Taiwan Film and Audiovisual Institute & Taipei Represetentative Office in Finland.
***
Kiinan Qingdaossa syntyneen, Taiwanissa vaikuttaneen Ting Shan-hsin (1935-2009) ohjaama The Ghost Hill (1971) luetaan osaksi trilogiaa, johon myös kuuluvat Joseph Kuon The Swordsman of All Swordsmen (1968) ja keskimmäinen osuus Chien Lungin The Bravest Revenge (1971). Ting Shan-hsin tunnettiin myös pseudonyymillä Erh Yang ja hän ohjasi kaiken kaikkiaan yli 50 elokuvaa Taiwanissa ja Hongkongissa, pääosin 1970- ja 1980-luvuilla. Trilogian päätösosa The Ghost Hill Shan-hsinin ohjauksessa näyttää toistavan pitkälti Tsai Ying-jienin tarinaa elokuvassa The Swordsman of All Swordsmen, mutta monimutkaisemmalla ja hienostuneemmalla tyylillä kerrottuna. Tsai Ying-jienin tavoitteena ei ole ainoastaan kostaa hänen isänsä kuolema ja maksaa takaisin mestarilleen vaan kohdata myös haasteet nuoremmilta miekkamestareilta ja hänen monitulkintaiset suhteensa kahteen miekkamieheen.
King Hun käsikirjoituskumppanina ja apulaisohjaajana elokuvassa Come Drink With Me (1966) aloittaneen Shan-hsinin The Ghost Hill on nimeltään varsin harhaanjohtava, sillä se tuo mieleen yliluonnolliset kummitustarinat, mutta on todellisuudessa kaiken kaikkiaan alusta loppuun saakka miekkataisteluelokuva sisältäen melkein kaiken aikaa toimintakohtauksia. Vaikka ohjaaja tunnetaankin joistain töistään kuten Whiplashista (1974) tähtenään Cheng Pei-pei ja 800 Hundred Heroes (1976) Brigitte Linin kanssa sekä A Queen’s Ransomista (1976) pääosissa Angela Mao ja George Lazenby, edustaa The Ghost Hill kokonaisuutena näitä töitä viihdyttävämpää antia.
Ting Shan-hsinin lumoavassa ohjauksessa henkilöhahmot ovat vakuuttavavia ja juoni jopa vielä mukaansatempaavampi kuin trilogian kahdessa edellisessä osassa. Kokonaisuutta värittävät eroavaisuudet kahden pääosanesittäjän välillä sekä näyttelijättärien tulkitsemat taistelevien miekkanaisten persoonat. Myös taistelukohtaukset ja Hsueh Hanin esittämä vastustaja King Lion aseineen ja kultaisine ihoineen sekä linnakkeelle huipentuvat episodit tekevät osaltaan elokuvanautinnon. Merkittävää on, että vuoden 1971 energisen wuxia-elokuvan onnistunut lavastus, värikkäät puvut, kuvauspaikat, erikoislaatuiset aseet ja kekseliäiden toimintakohtausten koreografiat ovat kaikki hienosti ja vaikuttavasti suunniteltuja tehden Shan-hsinin teoksesta mieleenpainuvan.
The Ghost Hill on todellinen ilo kokea sikälikin, että Shan-hsi on onnistunut luomaan valkokankaalle koettavaksi niin mielikuvituksekkaan maailman taistelussa taikamiekasta kuin koston ympärille kiertyvän seikkailunkin. Katsoja voi kokea suurta nautintoa, vaikka elokuva tehtiinkin jo vuonna 1971 ja siitä huolimatta, että sen fantastiset elementit ovat vanhentuneet vuosikymmenten kuluessa. Kuitenkin kaikki tarkoitettu viihteellinen arvo on säilynyt juuri sellaisena kuin ohjaaja on sen varmastikin tarkoittanut. Kun Shaw Brothersin studion Hongkong-wuxia on saanut yleensä eniten huomiota genren harrastajien keskuudessa, osoittavat tuotannot kuten The Ghost Hill, että Taiwan on elokuvamaana erittäin voimakkaasti tutustumisen arvoinen.
– Paul Bramhallin (Cityonfire), Wuxia Genre in Taiwan -festivaaliohjelman (2022) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 5.4.2023