ADULTS IN THE ROOM (2019)

Ohjaaja
Constantin Costa-Gavras
Henkilöt
Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur
Maa
Ranska/Kreikka
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
124 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
pohjautuu Yanis Varoufakisin muistelmiin
Ikäraja

Sotilasjuntat ja valtiososialismi ovat kadonneet, mutta aave kummittelee yhä 2000-luvun Euroopassa – EU:n aave. Adults in the Room käy käsiksi yhteen lähihistorian ristiriitaisimmista aiheista: Kreikan talouskriisiin ja vuoden 2015 kansanäänestykseen velkojien ehdoista. Pihit suomalaispoliitikot asettuvat itsestään selvästi nilkkien leiriin.

***

Kreikkalainen ohjaaja Constantin Costa-Gavras (s. 1933) on ohjannut elokuvia jo vuodesta 1958 lähtien. Costa-Gavras on tunnettu etenkin poliittisista trillereistään kuten Z – hän elää! (1969), Tunnustus (1970), Hälytystila (1972) ja Kateissa (1981). Nämä ainutlaatuiset teokset käsittelivät Kreikan, Tšekkoslovakian, Uruguayn ja Chilen poliittista ilmapiiriä. Vuonna 2019 Costa-Gavras tarttui elokuvassaan Adults in the Room Kreikan talouskriisiin ja maassa vuonna 2015 järjestettyyn kansanäänestykseen. Peloponnesokselta kotoisin oleva Costa-Gavras muutti perheineen Ateenaan toisen maailmansodan jälkeen. Koska hänen isänsä oli Kreikan vastarintaliikkeen neuvostomielisen haaran jäsen, hän joutui vangituksi Kreikan sisällissodan aikana. Hänen isänsä kommunistipuolueen jäsenyys teki tulevalle ohjaajalle mahdottomaksi tilanteen opiskella Kreikassa tai saada viisumia Yhdysvaltoihin.

Tilanne johti siihen, että hän asettui Ranskaan, missä hän aloitti kirjallisuuden opinnot vuonna 1951. Tie vei vähitellen elokuvan pariin ja hänestä tuli opiskelija IDHEC:ssä, Ranskan kansallisessa elokuvakoulussa. Yksi silmiä avannut, käänteentekevä elokuvakokemus Costa-Gavrasille oli Erich von Stroheimin Ahneus (1924). Eletty elämä ja oma poliittinen tausta vaikuttivat osaltaan myös poliittisten, sosiologisten ja yhteiskunnan ongelmia käsittelevien aiheiden valintaan. Ennen ohjaustöitään Costa-Gavras toimi René Clairin, René Clementin, Yves Allegret’n, Henri Verneuil’n ja Jacques Demyn apulaisohjaajana.

Adults in the Room kuvaa Kreikan tilaa vuonna 2015, jolloin maa koki vakavan talouskriisin ja oli vararikon partaalla. Costa-Gavras on omalta osaltaan kyennyt luomaan inhimillisen draaman tästä kipeästä ajanjaksosta. Mennyttä maailmaa olivat sotilasjuntat ja valtiososialismi, mutta EU:n vaikutus oli tuolloin kaikkialla. Adults in the Room on eräänlainen muunnelma Kreikan entisen valtiovarainministerin Yanis Varoufakisin samannimisistä muistelmista. Muistelma väittää paljastavansa, mitä Kreikan euroalueen kriisin kulissien takana oikein tapahtui.

Costa-Gavras navigoi näillä poliittisilla vesillä taitavasti tiivistäen labyrinttimäisen politiikan ja talouden kriisin ikään kuin jännittäväksi saippuaoopperaksi. Yleisölleen Adults in the Room tarjoaa umpikujaan päättyviä neuvotteluja vastustajan kanssa, joka kieltäytyy tekemästä kompromisseja. EU ja sen toimielimet eivät selviä tässä kokonaisuudessa hyvin, koska niiden maailma osoittautuu olevan täynnä liioittelua, itsenäisyyttä sekä empatian puutetta. Vaikka EU:n johtajat saattavat näyttää karikatyyreiltä, tuo elokuva esiin sen, että he tekevät mitä tahansa suojellakseen omia etujaan. Kuitenkin Costa-Gavrasin ohjaus on myös teatraalinen ja kaikki sen kohtaukset eivät ole onnistuneita. Christos Loulis tekee varsin loistavan roolisuorituksen pääosassa Varoufakisina, luultavasti inhimillisimpänä henkilöhahmona tässä kreikkalaisohjaajan myöhäiskauden poliittisessa luomuksessa.

–  Tom Bondin (Sight & Sound) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 29.8.2023