IN OUR TIME (1982)

Guang yin de gu shi
Ohjaaja
Yi Chang, I-Chen Ko, Te-chen Tao
Henkilöt
Emily Chang, Sylvia Chang
Maa
Taiwan
Tekstitys
English subtitles
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

The Sandwich Manin tapaan neljän ohjaajan uran laukaisseessa episodielokuvassa nähdään laaja kirjo tyylisuuntia ja tarinoita ozumaisesta perhedraamasta lapsuuskomediaan. Kerronta ja kokonaisuus virtaavat vaivatta, ja komediaa löytyy hahmojen kömpelyydestä. Kukin episodi ajoittuu 1950–80-lukujen eri vuosikymmenelle päähenkilöiden kasvaessa lapsista aikuisiksi.

***

Taiwanilainen elokuvateollisuus oli kriisin ja pakollisen uusiutumisen edessä 1980-luvun alkuun tultaessa. Yleisölle eivät enää riittäneet vanhojen veteraanien romanttiset melodraamat eivätkä eeppiset taistelulajitarinat hongkongilaisen tuotannon kiehtoessa enemmän. Neljästä eri taiwanilaisen ohjaajan episodista koostuva elokuva In Our Time vuodelta 1982 edusti uudenlaista suuntausta, Taiwanin uutta aaltoa. Kokonaisuus nivoi yhteen neljä tarinaa 1950-1980 -luvuilta teemoinaan ikä, ajan kuluminen sekä taiwanilainen identiteetti. Pääosin kukin ohjaajista eli Yi Chang, I-Cheng Ko, Te-chen Tao ja kuuluisin Edward Yang (Kirkkaampi kesäpäivä, 1+2) opiskelivat ulkomailla saaden sieltä vaikutteita ja ideoita töihinsä toisin kuin aiempien sukupolvien taiwanilaiset ohjaajat. Jokainen neliosaisen omnibus-elokuvan kertomuksista sijoittuu eri vuosikymmenelle ja etenee kronologisesti päähenkilöiden ikääntyessä ajan myötä.

Te-chen Taon ohjaama Little Dragonhead aloittaa elokuvan keskiössä Hsiao-mien, yksinäinen lapsi. Hänen vanhempansa ovat laiminlyöneet hänet kohdistaessaan huomionsa hänen veljeensä. Ainoana ystävänään ja hellyyden kohteena hänellä on leludinosauruksensa. Näkökulma rajoittuu poikaan toisin kuin ymmärtämättömiin aikuisiin. Katsojat saavat vilkaista hänen sisäiseen maailmaansa, jonne hänen on pakko paeta sekä todistaa pienen pojan taiteelliset kyvyt, jotka vanhemmat asettavat virheellisesti toisen lapsen ansioiksi. Tärkeä osuus nostalgisessa älykkäiden lasten 1950-luvun kuvauksessa on Hsiao-mienin ystävystyminen naapurissa asuvan tytön kanssa, kunnes naapurit muuttavatkin ulkomaille.

Edward Yang ohjasi elokuvaan 1960-luvulle sijoittuvan episodin Expectations. Haikeat muistot ja nostalgia värittävät kokonaisuutta ja unenomaista tunnelmaa luodaan editoinnin, kuvan ja äänen sekä musiikin avulla. Läsnä ovat pehmeä, utuinen valaistus, klassinen musiikki soundtrackilla, The Beatles ja Vietnamin sota televisiossa. Kaikki alkaa, kun uusi vuokralainen, nuori mies muuttaa kodin vapaahuoneeseen, jossa Hsiao-fen asuu äitinsä ja vanhemman sisarensa kanssa. Pian uudesta asukkaasta tuleekin päähenkilön salaa kukoistavan ihastuksen kohde.

Kolmas tarina Ko I-Chengin Leapfrog saa yleisössä aikaan jyrkän mielialan muutoksen. Unenomaisen tunnelman sijasta ilmapiiri muuttuu koomiseksi yliopisto-opiskelija Fattyn kertoessa leikkisästi itsestään ja opiskelijayhteisöstään. Fatty on urheilujoukkueen jäsen, joka on myös runoilija pää täynnään romanttisia lauseita. Kahden ensimmäisen unenomainen luonne korvautuu perinteisemmällä leikkausrytmillä, tunnelman huipentuessa uintikilpailuun, jossa Fatty haastaa ulkomaalaisten opiskelijoiden ryhmän Yhdysvalloista. Onko tämä kommentti Taiwanista, joka pyrkii vapautumaan satelliittiasemastaan? Kerronnallisella tasolla kokonaisuus on hämmentävin neljästä, mutta paljastaa Ko I-Chengin varmaa otetta elokuvantekijänä.

Neljäs osa, vähiten introspektiivinen ja vähiten romanttisia impulsseja käsittelevä osa astuu entistä laajemmalle komedia-alueelle sisältäen terveen annoksen satiiria. Chang Yin Say Your Namen keskiössä on nuori aviopari, joka on juuri muuttanut uuteen kaupunkiasuntoon. Ensimmäinen päivä on jo täynnä hulluja tilanteita, sillä vaimo unohtaa ottaa nimimerkkinsä mukaan töihin ja seurauksena häneltä evätään sisäänpääsy rakennukseen eli kyseessä on eräänlainen identiteettikriisi. Mies jää kotona lukkojen taakse sanomalehteä hakiessaan yllään vain pyyhe. Näin ollen niin aikuiselämässä kuin kaupunkiasumisessa on omat ongelmansa.

In Our Time oli ensimmäisiä elokuvia, jotka käynnistivät uuden suuntauksen nimeltä Taiwanin uusi aalto 1980-luvun alussa. Se kasvoi vuosien varrella suuremmaksi vielä parempien elokuvien kokoelmaksi ja sisälsi kuvauksessaan maanläheisiä, realistisia töitä, joille oli tyypillistä pitkien otosten ja kuvauksen estetiikka. Eniten elokuvassa In Our Time huomiota herättävää on tulevan suuruuden Edward Yangin ohjaus. Kokonaisuutena In Our Time on hiukan epätasainen, mutta kuitenkin mielenkiintoinen, rikas ja lupaava teos, jolla on oma charminsa tuoden katsojaa lähelle eri vuosikymmenten ja sen ihmisten Taiwan.

–  Jean-Babtiste de Vaulxin (Cinescope) mukaan Joona Hautaniemi 26.9.2023