WHO WANTS TO KILL JESSIE? (1966)

Kdo chce zabít Jessii?
Ohjaaja
Václav Vorlíček
Henkilöt
Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová
Maa
Tšekkoslovakia
Tekstitys
English subtitles
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Tiedenainen testaa keksimäänsä unienprojisointikonetta sarjakuvakaunotar Jessiestä ja tämän voimahansikkaista uneksivaan aviomieheensä, ja pian unesta karanneet sarjakuvahahmot puhekuplineen seikkailevat Prahan kaduilla kaaosta aiheuttamassa. Scifillä, fantasialla ja pop-estetiikalla maustettu hulluttelu liputtaa ajatusten vapauden puolesta.

***

Keski-ikäisen pariskunnan arki on kangistunut ikiaikaisiin uomiinsa. Yhteiset ateriat, työ, sama sänky joka torstai. Sekasorto alkaa, kun vaimo Ruženka (Dana Medřická), unitutukija, kehittää laitteen joka mahdollistaa unien tarkkailun ja muuntelun. Sonnin vauhkosta painajaisesta tulee napin painalluksesta heinää syövän märehtijän lempeää uneksintaa. Ongelmia ilmenee kun laite ei toimikaan kuten pitäisi, vaan katkaistut unet käyvät toteen – insinööriaviomiehen sarjakuvafantasiat riehuvat pitkin kaupunkia. Satiirisen komedian huumori syntyy kahta kautta, sarjakuvahahmojen ja elokuvan arkitodellisuuden yhteensopimattomuudesta sekä vakavan asettamisesta naurunalaiseksi, ajoittain molemmista yhtä aikaa.

Jessie (Olga Schoberová) ja kumppanit, ja heidän sarjakuvamaailmansa ovat professori Beránekille eskapistinen utopia, eri lakeja noudattava fantasia, jossa Neuvostoliiton auktoriteetteja ei ole ja sarjakuvan bombshell-sankaritar viehättyy vähäpätöisestä paperinpyörittelijästä. Sitä mukaa kun elokuva etenee ja sen todellisuus muuttuu sarjakuvamaisemmaksi, tulee siitä katsojalle vastaavaa eskapismia. Ei kuitenkaan täysin, teoksella on aina toinen jalka realiteeteissa.

Sarjakuvallisuus tuo huumorin lisäksi poliittisen jännitteen. Supermies on selvä laina amerikkalaisesta sarjakuvasta, puhumattakaan hänen cowboy-asuisesta apuristaan. Teoksen italialainen nimi jopa on ”Superman Vuole Uccidere Jessie”, supermies haluaa tappaa Jessien. Olkoonkin että parivaljakko on päähenkilöiden vihollinen, on kuvasto silti ilmeisen läntistä, ja elokuvasta olikin tekeillä amerikkalainen versio päätähtinään Jack Lemmon ja Shirley MacLaine. Projekti kuivui kasaan Prahan kevään koittaessa vuonna 1968.

Amerikkalaisuuden lisäksi tuo jännitettä pilailu oikeuslaitoksen, poliisin, tutkijoiden sekä avioliiton kustannuksella, siis melkein kaikkien yhteiskunnan peruspilarien. Ainoastaan poliitikoille naureskelu puuttuu. Sarjakuvahahmot tuovat läsnäolollaan ilmi sen, kuinka helposti turhantärkeät ja vakavamieliset saa suistumaan pois radoiltaan, menettämään malttinsa ja käyttäytymään täysin järjenvastaisesti. Elokuva voidaan tulkita kommentaariksi siitä, miten helposti kielletyt, tukahdutetut unet ja unelmat ottavat vallan autoritäärisessä yhteiskunnassa, miten vaikeaa niitä on hallita. Länsimainen supermies viedään polttouuniin josta hän poistuu entistä ehompana.

Humoristinen on myös muoto, erilaiset todellisuuden tasot ja niiden vaihtelut. Alussa on tosielämä, joka saa seurakseen piirretyn, äänitehostein säestetyn sarjakuvan kerronnan ja lehmän alitajunnan. Jindřichin uniin siirryttäessä esitellään live-action -sarjakuvamaailma keinotekoisine lavasteineen, todellisuus joka seuraavaksi sekoittuu tosielämään. Nykykatsojaa tämä ei sen enempää säväytä mutta 1960-luvulla kyse oli varsin eksentrisestä kokeellisuudesta. Vilkas hybridinen muotoleikki oli aikaansa edellä.

Entä kuka lopulta haluaa tappaa Jessien? Supermies, vaikka tarkalleen ottaen hän haluaakin vain kiduttaa ulos tietoja erikoisista voimahanskoista. Poliisit, jotka eivät mieti asiaa sen enempää. Suurin murhanhimo on Ruženkalla, jonka aviomiehen unelma Jessie on. Ummehtuneelta naisvihamielisyydeltä kalskahtava hahmo ilmentää katkeroituneen, lapsettoman naisen ja ylimielisen tutkijan stereotyyppejä, sekä sisältää Neuvostoliiton ihannekansalaisen kaikki piirteet: hänelle tuottavuuden lisääminen ja sekasorron eliminoiminen ovat sydämen asioita. Ruženka ihailee auktoriteetteja, joiden vastavoima vapaa Jessie on.

 

–  Kielo Kiikeri 14.10.2023