UKRAINE EXPERIMENTAL: HALUKKAAT RUUMIIT, JULMA SOTA (2017-2022)

Desirous Bodies, Insane War
Ohjaaja
Svitlana Shymko, Galina Yarmanova, Oksana Kazmina, AntiGonna, Zoya Laktionova, Dana Kavelina
Maa
Ukraina
Tekstitys
English subtitles
Kesto
66 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
esityksen jälkeen n. 30 min keskustelutilaisuus näytöksen kuraattori Dmitry Frolovin kanssa • yhteistyössä AV-arkki
Ikäraja

Halukkaat ruumiit, julma sota esittelee monimuotoisia ja vangitsevia ukrainalaisten naistaiteilijoiden liikkuvan kuvan teoksia. Valikoima sisältää kokeellisia ja dokumentaarisia elokuvia, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia ja ryhmittyvät yhtäältä seksuaalisuuden ja ruumiillisuuden, toisaalta sodan ja väkivallan ympärille.

Erikoisnäytös kuljettaa katsojaa naisten luoman visuaalisen ja emotionaalisen universumin läpi. Taiteilijat ovat joutuneet kipuilemaan sodan jaloissa jo usean vuoden ajan, mutta he päättävät siitä huolimatta juhlistaa elämää vailla pelkoa.

***

Sisältövaroitukset: itsetuhoisuus, taistelukuvasto

The Wonderful Years
Ukraina 2018. Ohjaus: Svitlana Shymko, Galina Yarmanova. 8 min.

Elokuva perustuu arkistokuvaan ja rekonstruoituihin sosiologisiin haastatteluihin, jotka välittävät queer-naisten henkilökohtaisia tarinoita emansipaatiosta ja taistelusta patriarkaalisessa ympäristössä Ukrainassa Neuvostoliiton myöhäisvuosina.

Sex Encounters
Ukraina 2018. Ohjaus: Oksana Kazmina. 4 min.

Ukrainalaisen Lyudska Podoba -yhtyeen musiikkivideo on yritys esittää visuaalisesti queer-seksuaalisuutta ja transsukupuolista ruumista.

Lucid Skin
Ukraina 2019. Ohjaus: AntiGonna. 16 min.

Päähenkilö uudelleenarvioi identiteettiään. Rangaistakseen itseään ”maskuliinisuudesta” hän käy läpi hetkittäin itsetuhoisiakin tekoja. Hän pakenee turvallisuuden ja vapauden fantasiaan drag- ja yöelämän avulla, mutta lopulta masokismin aave palauttaa hänet todellisuuteen.

Enter the War
Ukraina 2017. Ohjaus: AntiGonna. 4 min.

Surrealistinen video on osa Endless Story of Diseases. Kyiv Porn Horrors -projektia, joka esitteli underground-taiteilijoiden yhteisöä Kiovassa.

Territory of Empty Windows
Ukraina 2020. Ohjaus: Zoya Laktionova. 10 min.

Zoya Laktionova käsittelee äitinsä perheen historiaa. Perhe muutti Mariupoliin toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakentamaan paikallista tehdaslaitosta. Sota Venäjää vastaan ja tehtaan toiminnan seuraukset ympäristöön vaikuttavat dramaattisesti taiteilijan elämään.

Letter to a Turtledove
Ukraina 2020. Ohjaus: Dana Kavelina. 21 min.

Elokuvaruno koostuu somevideoista, uutiskuva-arkistoista, henkilökohtaisista muistiinpanoista ja animaatiokatkelmista. Elokuvallinen kirje on osoitettu Donbasin sota-alueen nimettömälle naispuoliselle asukkaalle, jonka ruumista hän vertaa kärsivään maahan.

– Kuraattori Dmitry Frolovin esittelytekstistä ja tuotantotiedoista suom. ja toim. Tytti Rantanen