A BUNCH OF AMATEURS (2022)

Ohjaaja
Kim Hopkins
Maa
GB
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
dokumenttielokuva
Ikäraja

Lämminhenkinen dokumenttielokuva on hauskuuttanut ja hurmannut festivaaleilla ympäri maailmaa. Englannin Bradfordissa toimii yksi maailman vanhimmista elokuvakerhoista, jossa sekä katsotaan että tehdään itse kengännauhabudjetin elokuvia. Kerhon jäsenet ovat ehtineet kypsään ikään ja yhdistyksen loiston ajat tuntuvat olevan jo takanapäin. Mutta filmihulluus yhdistää, ja yhdessä kokemisen hetket iloineen ja suruineen ovat tärkeitä niin elokuvissa kuin elämässä muutenkin.

***

Maailman vanhin elokuvakerho on sympaattista väkeä. ”The Bradford Movie Makers” on puuhastellut intohimonsa parissa vuodesta 1932. Lämminhenkisten diletanttien tekee elokuvaa yhdessäolon ilosta ja rakkaudesta lajiin. Kim Hopkinsin ohjaama dokumentti on hyvän mielen katsanto jota varjostaa tieto siitä, että tämäkin ilo loppuu joskus. Jäsenet ovat iäkkäitä, kerhotila ratkeamaisillaan liitoksistaan. Rahan puutteessa kerholaiset päätyvät filmaamaan Oklahoma-musikaalin alun saadakseen katsojat taas kiinnostumaan.

Homssuiset hahmot puhuvat veikeää Pohjois-Britanniaa ja kiistelevät paljon. Heidän vuorovaikutuksensa on luontaisen koomista. Hahmogalleria on monituinen, on entinen taikuri Harry, kunnianhimoinen Ian, määrätietoinen Marie ja kaikkein vanhin Colin, joka erottuu joukosta edukseen. Elokuvauksen tyyli on kohteittensa kaltainen: kotikutoinen. Dokumentista puuttuvat lajityypilliset haastattelut ja dramatiikka, kerholaisten annetaan sen sijaan olla sellaisinaan. He keittävät paljon teetä, pukevat hassuja asuja ylleen ja jauhavat juttujaan. Vastustamattomat tyypit voittavat katsojan puolelleen vaikeuksitta.

Kerhot eivät enää vedä, mikä herättää huolta ja surua elokuvakerhon jäsenissä. Pieni osa kulttuuria kuihtuu kerhojen myötä. Dokumentin avaa Susan Sontagin sitaatti ”ilman cinefiilejä ei ole elokuvaa”, joka yksinkertaisella tavallaan summaa dokkarin eetoksen. Teos muistuttaa siitä, että pienetkin tekijät rikastavat kulttuuria omalta osaltaan.

– KK 7.12.2023