I HAVE ELECTRIC DREAMS (2022)

Tengo sueños electricos
Ohjaaja
Valentina Maurel
Henkilöt
Daniela Marín Navarro, Reinaldo Amien, Vivian Rodriguez
Maa
Costa Rica
Tekstitys
English subtitles
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Festivaaleilla palkittu I Have Electric Dreams kertoo 16-vuotiaasta Evasta, joka muuttaa äkkipikaisen taiteilijaisänsä luokse. Väkivaltaisen ympäristön keskellä Eva itsenäistyy ja kokeilee rajojaan seksin ja päihteiden kanssa. Costaricalaisen Valentina Maurelin esikoiselokuva on visuaalisen kuvauksen mestariteos, jonka unenomainen maailma jää mieleen pitkäksi aikaa.

***

Eva on teini, jonka vaikealla iällä on häiritseviä seurauksia läheisille ja hänelle itselleen. Vanhemmat eroavat, isä etääntyy, muutoksen alainen keho elää omaa elämäänsä. San Josén kaupunkiin sijoittuva I Have Electric Dreams (Tengo sueños eléctricos, 2022) painottuu erään Evan seksuaaliseen heräämiseen ja sen johdosta vaikeutuvaan isäsuhteeseen. Kiusaannuttava aihe on ohjaaja Valentina Maurelin käsittelyssä kaunista katsottavaa.

Muuttuvan kehon kuvauksessa on käytetty luovuutta. Elokuvan alkupuolen huvipuistokohtaus esittelee häkissä seisoskelevan naisen, joka optisen harhan kautta muuttuu aggressiiviseksi gorillaksi yleisön edessä. Peto murtautuu häkistään ja ahdistelee kirkuvaa yleisöä. Gorilla symboloi teini-ikäistä kehoa, siinä missä päihteet ja seksi tarkoittavat Evalle siirtymää kohti uutta aikuista identiteettiä ja sen tuomaa vapautta.

Kömpelyys, tottumattoman hämmennys sekä häpeä värittävät Evan suhdetta kehon lisäksi myös seksuaalisuuteen. Haluille ei löydy sopivaa kohdetta, Eva ihastuu isänsä ystävään, katsoja kiusaantuu. Elokuva onnistuu ajanjakson ahdistavuuden kuvauksessa. Kameran jatkuva vapaan käden liike säestää tapahtumien tuottamaa epämukavuuden tunnetta, samoin juonen etenemistahti. Selkeys puuttuu, teos koostuu tuokiokuvista ja sattumuksista, jotka kytkevät toisiinsa Evan näkökulma. Maurelin ilmaisussa on sekavuudesta huolimatta tyydyttävää harmoniaa.

Isä-tytär -suhde on kaoottisen kasvukertomuksen tärkein teema ja juonen jäsentäjä. Evan vanhempien avioeron jälkeen hän haluaisi muuttaa vastuuttoman ja väkivaltaisen isänsä luo, mikä herättää syystäkin vastustusta. Hän kurottelee isäänsä kohti, joka sysää varttuneen mutta hellyydenkaipuisen tyttärensä syrjään. Tämän konfliktin kärjistyminen tuottaa draamalle kaaren.

Toiveikkaasti lopettava I Have Electric Dreams on pohjimmiltaan tyypillinen kasvukertomus, jonka päättyessä päähenkilö on siirtynyt yhdestä kehityksen vaiheesta toiseen. Läpi linjan kuuluisat sähköiset unet muistuttavat, että Evan potentiaali on etovia teinidraamoja laajempi. Tytön tulevaisuus ei lopussa asetu urilleen vaan tarina vasta alkaa, mutta katsojaa ei enää päästetä näkemään.

– Kielo Kiikeri 6.1.2024