BOXES (2007)

Ohjaaja
Jane Birkin
Henkilöt
Jane Birkin, Geraldine Chaplin, Michel Piccoli, Lou Doillon, Adèle Exarchopoulos
Maa
Ranska
Tekstitys
English subtitles
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Muistot ja kuoleman läsnäolo vaivasivat Birkiniä myös hänen ainoaksi jääneessä pitkän elokuvan ohjauksessaan ja käsikirjoituksessaan. Henkilökohtaisuus ja itsetunnustuksellisuus väreilevät tarinan yllä, jossa keski-iän kriisiin uppoavan naisen menneisyys kaivautuu esiin laatikkojen pohjalta löytyvien valokuvien ja muiden esineiden myötä.

***

Brittiläissyntyinen ranskalaistunut Jane Birkin (1946-2023) tuli tunnetuksi monipuolisena kykynä, sillä hän kunnostautui niin näyttelijänä kuin laulajanakin. Julkisuuteen Birkinin nosti esiintyminen 1960-luvun svengaavaan Lontooseen sijoittuvassa Michelangelo Antonionin elokuvassa Blow Up – Erään suudelman jälkeen (1966). Muita huomionarvoisia tulkintoja olivat elämänkumppani, muusikko Serge Gainsbourgin ohjaus Je t’aime moi non plus (1976) sekä Agatha Christie -filmatisointi Rikos auringon alla (1981). Vuonna 2007 Birkin ohjasi ja käsikirjoitti elokuvan Boxes, joka oli pitkässä elokuvamuodossa varsinainen taiteilijan debyyttiohjaus. Ohjaajan ominaisuudessa Birkin oli toiminut tosin aikaisemminkin. Contre l’oublihin (1991) hän oli luonut yhden episodin, vastannut kokonaan tv-elokuvan Oh pardon! Tu dormais… (1992) ohjauksesta ja käsikirjoituksesta sekä ohjannut yhden jakson tv-sarjaan 3000 scénarios contre un virus (1994).

Jane Birkin näyttelee Boxesissa Geraldine Chaplinin ja Michel Piccolin rinnalla. Birkinin tunnepitoinen, elämän ihmissuhteita ja muistojen voimaa käsittelevä luomus pohjautuu Birkinin omiin kokemuksiin ja perhe-elämään. Boxes kuvaa bretagnelaisen, keski-ikäisen naisen, Annan (Birkin) elämää isän (Piccoli) ja mielipiteiltään voimakkaan äidin (Chaplin) vaikutuspiirissä. Laatikoiden pohjalta löytyvät valokuvat ja esineet saavat Annan vaipumaan kokemuksiinsa ja menneeseen aikaan. Tärkeä osa naisen elämässä on kolmella entisellä miehellä sekä kolmella jo aikuisella tyttärellä. Kun Anna käy läpi keski-iän kriisiään, valokuvat vievät hänet lapsuuden ja nuoruuden muistoihin.

Kaiken kaikkiaan Boxes oli tekijälle merkityksellinen, pitkäaikainen projekti, jota Birkin vaali peräti neljäntoista vuoden ajan. Boxes oli myös elokuva, jolle Birkinin oli hyvin vaikea saada rahoittajaa, sillä aluksi kukaan ei halunnut lähteä mukaan. Lopulta neljäntoista vuoden odotuksen jälkeen rohkea Emmanuel Giraud Les Films de la Croisadesista tuli hankkeen tuottajaksi. Mikä tärkeintä mukaan Birkin sai loistavia näyttelijöitä, jotka todellakin uskoivat hänen ideaansa ja sen toimivuuteen. Sellaiset nimet, kuten Michel Piccoli, John Hurt, Geraldine Chaplin, Annie Girardot, Lou Doillon, Natacha Régnier, Maurice Bénichou, Tchéky Karyo ja itse Jane Birkin muodostavat näyttelijäkaartin. Kaikki tallennettiin ainoastaan neljässä viikossa, pienellä tiimillä, pienellä laitteistolla ja 16 mm:n filmille.

Birkin opetteli tekstinsä ulkoa kaksi kuukautta ennen kuvasten alkamista. Boxes kuvattiin kahdella kielellä: sekä ranskaksi että englanniksi. Mitä tulee ohjaamiseen, Birkinilla oli täysin oma tyylinsä, kertoo elokuvaaja François Catonné. Birkinin käyttämät sanat ohjatessaan olivat pikemminkin runollisia kuin teknisiä, ja hänellä oli selkeät taiteilijan vaistot. Hän oli erittäin kiintynyt käyttämään taiteessaan radikaaleja kompositioita, joissa henkilöhahmo oli sijoitettu hyvin lähelle kameraa toisen olleessa etäämmällä, kuitenkin molempien näytellessä samaan aikaan. Ohjatessaan Boxesia Jane Birkin oli myös vankka ammattilainen ja varma tekijä, joka tiesi täsmälleen, mitä elokuvaltaan halusi. Boxes huomioitiin kansainvälisellä tasolla kahdella merkittävällä ehdokkuudella, sillä se kilpaili Bratislavan kansainvälisillä festivaaleilla Grand Prix -sarjassa sekä oli Cannesissa ehdolla Golden Camera -kunniamaininnan saajaksi.

– Brigitte Barbierin (AFC) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 29.2.2024