EI MITÄÄN HAUSKAA (1995)

Nic smiesznego
Ohjaaja
Marek Koterski
Henkilöt
Cezary Pazura, Marek Kondrat, Ewa Blaszczyk
Maa
Puola
Tekstitys
English subtitles
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Elokuvan maailmaan sijoittuva ja rankasti omakohtainen Ei mitään hauskaa (Nic śmiesznego) tekee tilit selviksi niin menneisyyden kuin nykyisyyden kanssa. Ohjaaja Marek Koterskin alter ego Adam Miauczyński ei suostu mistään hinnasta olemaan aina ikuinen kakkonen, vaikka elämä siihen suuntaan vetääkin.

***

Marek Koterski (s. 1942) opiskeli puolan kieltä ja taidehistoriaa Wrocławin yliopistossa. Hetken hän ajatteli jatkaa väitöskirjaan asti, mutta lähti kuitenkin rakastamansa naisen kanssa Varsovaan ja oli siellä vuoden taideakatemissa vapaana oppilaana. Tämän jälkeen hän pääsi vuonna 1967 opiskelemaan elokuvaa Łódźin elokuvakouluun.

Valmistuttuaan elokuvakoulusta Koterski ohjasi dokumentteja ja työskenteli teatterin parissa. Teatterin vaikutus näkyy esimerkiksi siinä, että Koterski kirjoittaa ensin ideansa näytelmän muotoon ja muokkaa ne vasta sitten elokuvakäsikirjoituksiksi.

Koterski on tehnyt yhdeksän pitkää näytelmäelokuvaa, joita kaikkia yhdistää vahva omaelämäkerrallisuus. Jokaisen pääosassa on Koterskin alterego, elämäänsä pettynyt kompleksinen herra Miauczyński. Miauczyński nimi on tullut siitä kun Koterski oli lapsena pyytänyt äidiltään jotain, oli äiti aina vastannut, että älä miau’u! Nie miaucz!

Koterskin neljättä elokuvaa Ei mitään hauskaa voi pitää eräänlaisena välitilinpäätöksenä. Ensinnäkin tämä on ainoa kerta kun Miauczyński on ammatiltaan elokuvaohjaaja. Muissa elokuvissa hän on opettaja, kulttuurintutkija tai muuten määrittelemätön intellektuelli. Toiseksi Koterski kerää kolmen edeltävän elokuvansa aiheet yhteen ikään kuin arvioidakseen niiden painoarvoa. Esikoiselokuvasta Hullujenhuone (Dom wariatów, 1984) tulevat vanhemmat ja suhde heihin. Toisesta elokuvasta Sisäinen elämä (Życie wewnętrzne, 1986) puolestaan epäonnistunut avioliitto ja eroottiset toiveunet ja kolmannesta Porno (1989) epäonnistuneet suhteet naisten kanssa ja pyrkimys tehdä elokuvaa laajemmalle katsojakunnalle.

Erilaiset epäonnistumiset seuraavat päähenkilöä lähes joka askeleella ja ainoa asia mikä tuntuu tuovan elämään merkitystä on rakkauden etsintä. Tämä kaikki saattaisi johtaa puisevaan pateettisuuteen, mutta onneksi Koterskilla on taito nauraa itselleen. Kun ikuinen apulaisohjaaja Miauczyński vihdoin pääsee tekemään omaa elokuvaansa, niin kuvattavat eroottissävytteiset kohtaukset ovat, kuinkas muutenkaan, suoraan Koterskin elokuvasta Sisäinen elämä. Vastaavanlainen huumori läpäisee koko elokuvan aina nimeä myöten. Sillä eihän kukaan voi vakavalla naamalla antaa komedialleen nimeä: ”Ei mitään hauskaa”.

– Jarno Hänninen 22.2.2024