KINOKONSERTTI: STELLA DALLAS X SEITSEMÄS TAIVAS (1925)

Ohjaaja
Henry King
Henkilöt
Ronald Colman, Belle Bennett, Alice Joyce
Maa
USA
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
4K DCP
Lisätieto
Käsikirjoitus Frances Marion Olive Higgins Proutyn romaanista * säestys Seitsemäs taivas * liput 13 €/11 € (klubikortilla)
Ikäraja

Ensimmäinen aiheesta tehdyistä kolmesta filmatisoinneista on elokuvista dramaattisin ja vavisuttavin. Pikkukaupungin tyttö menee naimisiin varakkaan ja seurapiireissä pyörivän liikemiehen kanssa. Avioliitto päättyy kuitenkin eroon ja yhteisen tyttären asumisratkaisut aiheuttavat sydänsuruja.

Musiikin sykähdyttävään draamaan loihtii Seitsemäs taivas -kokoonpano eli Laura Naukkarinen (piano, live-elektroniikka), Topias Tiheäsalo (sähkökitara) ja Hermanni Yli-Tepsa (viulu, kontrabasso, live-elektroniikka). Restored by The Museum of Modern Art and The Film Foundation with support from The George Lucas Family Foundation.

Liput 13 e / 11 e (klubikortilla)

***

Runoilija ja kirjailija Olive Higgins Proutyn tunnetuin romaani on Stella Dallas, jonka ensimmäisen filmatisoinnin ohjasi jo kannuksena hankkinut ja sittemmin mittavan ohjaajanuran yli sadalla elokuvallaan tehnyt Henry King. Kerrotaan, että tuottaja Samuel Goldwyn itki nähdessään valmiin elokuvan, ja melodraamoista väkevimpiä se on edelleen. Kuuluisat kohtaukset – kuten tyttären syntymäpäivät, joille ei tule ketään, ja tyttären mahtavat seurapiirihäät, joita sateen ryvettämä äiti joutuu katselemaan ulkoa – eivät ole menettäneet tehoaan.

Tarinassa pikkukaupungin tyttö menee naimisiin varakkaan ja seurapiireissä pyörivän liikemiehen kanssa. Parilla vain ei ole juurikaan yhteistä, ja avioliitto kariutuu. Liitossa syntynyt tytär asuu ensin yksinhuoltajaksi jääneen Stella-äitinsä kanssa, mutta sattumalta kuultu keskustelu saa äidin tajuamaan, ettei hän voi tarjota tyttärelleen sellaista elämää, jonka toivoisi tämän saavan – ja olevansa itse ”myllynkivi tyttären kaulassa”. Tämä oivallus ”säikähdyttää Stellan melkein hengiltä”, kuten väliteksti meille kertoo, ja hän uhraa oman onnensa, jotta tytär saisi paremman elämän.

Muiden tasojensa ja teemojensa ohella Stella Dallas on ennen kaikkea draama äidinrakkaudesta. Aihe oli Henry Kingille poikkeuksellisen henkilökohtainen. Äidin kerrotaan olleen ohjaajalle elämän keskeinen hahmo. King itse on todennut elokuvasta, että ”Tämä on tarinoista vanhin: ihminen uhrautuu pelastaakseen toiset”.

Elokuvan valmistumisajankohdasta kertonee se, että näyttelijäkrediiteissä ensimmäisenä mainitaan Stephen Dallasia näyttelevä Ronald Coleman. Kaikki kunnia hänen osuudelleen, mutta näyttelijätyön osalta Stella Dallas on ennen kaikkea naisten kannattelema elokuva. Jo aikalaisarvioissa kiinnitettiin positiivista huomiota Samuel Goldwynin ”löytöihin” – siitä huolimatta, että ohjaaja Henry Kingillä oli merkittävä osuus näyttelijöiden valinnassa Goldwynin lähinnä vahvistaessa valinnat. Sekä Laurel-tytärtä näyttelevä Lois Moran että äidin roolissa loistava Belle Bennett (jonka kerrottiin valitun rooliin yli 70 ehdokkaan joukosta) saivat runsaasti kehuja. Erityisesti Bennett tekeekin vahvan ja heittäytyvän suorituksen nimiroolissa, jossa hän näyttelee Stellaa kolmena eri ikäkautena ilmentäen roolihahmonsa sekä fyysistä että henkistä muutosta.

Belle Bennett oli elokuvan tekoaikaan 34-vuotias, vaikka oli uskotellut olevansa vasta 24. Niinpä hänen 16-vuotias poikansa William Howard Macy oli äitinsä toiveesta esiintynyt jälkikasvun sijaan hänen veljenään. Elokuvan kuvausaikana Macy kuitenkin kuoli. Traaginen tapahtuma lähensi Bennettin välejä näyttelijäkollegoihin Lois Moraniin ja Douglas Fairbanks Junioriin, jotka olivat tuohon aikaan niin ikään 16-vuotiaita.

Kaksitoista vuotta Henry Kingin Stella Dallasin jälkeen valmistui King Vidorin ohjaama ja Barbara Stanwyckin tähdittämä uusi filmatisointi, jonka tuottajana toimi niin ikään Samuel Goldwyn. Henry Kingin ohjauksen valovoimaisuutta alleviivaa se, että jotkut jaksot (kuten Stellan käynti tyttärensä uuden äitipuolen luona) on Vidorin versiossa kuvattu, lavastettu ja leikattu täysin identtisesti tämän Henry Kingin näkemyksen kanssa, jopa näyttelijöiden eleitä myöten.

Stella Dallas on filmattu kaikkiaan kolmesti: nyt nähtävän Henry Kingin ohjauksen vuodelta 1925 ja King Vidorin vuoden 1937 mykkäversioiden lisäksi vuonna 1990 valmistui vielä Samuel Goldwyn Jr:n tuottama äänielokuva, jonka nimiroolissa nähtiin Bette Midler.

Tapio Riihimäki 2023 – lähteitä mm.

Antti Alanen & Peter von Bagh: Ihmisen tunteen tasolle nostettu kamera – Henry King ja mykkäelokuvat. (Filmihullu 2/1996).

Henry King Director: From Silents to ‘Scope (Edited by Frank Thompson; A Director’s Guild of America Publication). Variety, November 18, 1925.

Moving Picture World, November 28, 1925