MORTAL KOMBAT (1995)

Ohjaaja
Paul W.S. Anderson
Henkilöt
Christopher Lambert, Robin Shou, Cary-Hiroyuki Tagawa, Talisa Soto
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Fantastista!-päätöselokuvan tulee nyrjäyttää psyyke piristävällä tavalla, mitä mikään muu ei tee yhtä hyvin kuin ”vulgar auteurism” -koulukunnan palvoman Paul W.S. Andersonin videopelipohjainen Mortal Kombat. Ukkosenjumala Lord Raiden (Christopher Lambert) valvoo ratkaisevaa turnausta ihmiskunnan ja toisen maailman supersoturien välillä. Jos teknomusiikkia ja kahjoa energiaa tykittävä ysärihelvetti kiehtoo, lämpimästi tervetuloa jännän äärelle.

***

Megasuositun Mortal Kombat -saagan keskiössä on eeppinen kamppailu universumin herruudesta, hyvän ja pahan taistosta.

Yhdeksän sukupolven ajan paha velho on ollut voitokas kaksinkamppailuissa kuolevaisia vihollisia vastaan. Jos hän voittaa kymmenennen Mortal Kombat (kuolevaisten kamppailu) -turnauksen, pahuus ja kokonaisvaltainen tuho tulevat hallitsemaan multiversumia ikuisesti. Estääkseen katastrofin, maan parhaiden taistelijoiden, Liun, Johnny Cagen ja Sonya Bladen on voitettava melkein ylitsepääsemättömät vastukset.

Edellisenä vuonna ilmestyneen, Jean-Claude Van Dammen tähdittämän Street Fighter (1994) elokuvan tavoin Mortal Kombat perustuu kaksintaisteluvideopeliin. Toisin kuin sarjakuvamainen Street Fighter, tummasävyinen Mortal Kombat sai paremman jatkuvuuden elokuvien parissa. Elokuvajatko-osat Mortal Kombat 2 – hävitys (1997) ja Mortal Kombat: Conquest (1998) eivät kuitenkaan yllä alkuperäisen elokuvan infernaaliselle taisteluturnaukselle, vääristyneille kuvakulmille ja hidastetuille tuskanhuudoille.

Musiikista vastaa pitkän linjan elokuvasäveltäjä George S. Clinton, jota ei pidä sekoittaa funkin ylipappiin, Parliamentin ja Funkadelicin kepillä rytmiä lyövään johtohahmoon, George Clintoniin. Astuessaan Mortal Kombatin taisteluareenalle, elokuvasäveltäjä Clintonilla oli lukuisien krediittien joukossa kokemusta mm. American Ninja 3 (1989) ja Chuck Norrisin HellBound (1994) -elokuvien säveltämisestä, joten toiminnallinen ysäritekno ja melodramaattinen syntikka syntyivät vaivattomasti. Elokuvan käänteentekevä soundtrack myi platinaa muutamassa viikossa.

Mortal Kombat on brittiohjaaja Paul W. S. Andersonin toinen elokuva. Hänen debyyttielokuvansa oli, nousevan nuoren näyttelijän Jude Law’n kanssa tehty, pienen budjetin ryöstöelokuva Shopping (1994), jossa teinit ryöstelevät kauppoja ajamalla autoilla näyteikkunoista sisään. Elokuvasta tuli undergroundhitti ja Anderson palkattiin ohjaamaan ison budjetin toimintaspektaakkeli. Miehen myöhemmän tuotannon punaisen langan muodostaa toinen videopelifranchise, Resident Evil -trilogia (2002, 2012 ja 2016).

– Otto Kylmälä 2019