MY SON, THE HERO (1961)

Los hermanos Del Hierro
Ohjaaja
Ismael Rodriguez
Henkilöt
Antonio Aguilar, Julio Alemán, Columba Domínguez
Maa
Meksiko
Tekstitys
English subtitles
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Kun Pascual Velasco murhaa Reynaldo Del Hierron, alkaa hyytävä verikoston kierre… Psykologinen western kohtaa omalaatuisella tavalla kreikkalaisen mytologian; Oidipuksen sävyjä auringonpolttamassa Pohjois-Meksikossa. Kaiken kaikkiaan: huikea paketti kovanaama-hombre-näyttelijöillä!

   

***

Sukupolvien yli ulottuvat riidat ovat keskeinen motiivi meksikolaisissa lännenelokuvissa. Ne voivat olla tarinan tärkein liikkeellepanija, kuten Ismael Rodríguezin Los Hermanos Del Hierrossa, mutta ne voivat olla myös vain alateema, kuten yhdessä hänen varhaisissa töissään, comedia ranchera -lajityypin rakastetussa mestariteoksessa Los tres García (1947). Synkän lyyrinen ja väkivaltaisen ekspressiivinen Los Hermanos Del Hierro on kuin kommentti Los tres Garcían kevytmielisen hupailun suuntaan, eikä vähiten sen takia että molemmissa on hahmona vahva, sikaria poltteleva matriarkka. Aiemmassa elokuvassa vankka ja riidanhaluinen, mutta kaikesta huolimatta viisas vanhus Doña Luisa on eräänlainen meksikolaisen feminiinisyyden myytin ilmentymä, kun taas vanhemman Reynaldon nimetön leski, Martínin ja nuoremman Reynaldon äiti on täysi psykopaatti, joka kasvattaa poikiaan koston- ja murhanhimoisiksi. Suru, viha ja luotto synkempiin vanhoihin tapoihin teki hänestä sellaisen ja lapset kärsivät tästä; oidipaalinen varjo roikkuu Los hermanos Del Hierron yllä. Rodríguez rakasti ankaria naisia ja he ovat läsnä monissa hänen elokuvissaan; on syytä mainita vielä eräs varhainen värielokuva, Meksikon vallankumoukseen sijoittuva melodraaman mestariteos La cucaracha (1959), jonka uppiniskainen naispääosa ei ole altis tunteenpurkauksille vaikka hänen sisällään kuohuu.

Katsojalle ei koskaan kerrota, miksi Pascual Velasco ampuu Reynaldo Del Hierron elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa hänen ratsastaessaan kotiin kahden pienen poikansa kanssa – viattomuus riistetään ikuisesti heidän seuratessaan vierestä isän putoavan kuolevana hevosensa selästä. Velascoa esittää Emilio Fernández, Meksikon kuuluisin ohjaaja ja maailman karismaattisin esiintyjä. Vuosien päästä Martin Del Hierro tappaa Pascual Velascon baarissa; Velasco ei edes muista hänen tappaneensa isänsä. Sillä ei ole kuitenkaan merkitystä: hän tappoi ja joutuu maksamaan siitä ansionsa mukaan. Kuitenkin kyse on elämänvalinnasta kuten veljien kehityskaari osoittaa: toisesta tulee murhanhimoinen mielipuoli, kun taas toinen yrittää pitää kaksikon kaidalla polulla ja löytää rauhan, mutta veljen itsetuhovietti tuhoaa kaiken.

Jorge Ayala Blanco, meksikolaisen elokuvahistorioitsijoiden grand old man, kutsui Los hermanos Del Hierroa täydellisimmäksi meksikolaiseksi elokuvaksi, mikä varmasti ärsytti suunnattomasti Rodríguezia, joka legendojen mukaan vihasi elokuvaa. Los hermanos Del Hierro kuitenkin epäilemättä vyöryttää massiivisia taiteellisia ansioita, jotka ovat elokuvan laajan ja väkivaltaisen tunneskaalan sekä sen omalaatuisen kuvallisen ilmaisun veroisia. Kameran leijunta auringonpolttaman meksikolaisen erämaan yllä on suorastaan ihastuttavaa, ikään kuin ankaran jumalan katse, joka seuraa kiinnostuksella luomuksiensa tuhoaikeita. Tai myöhempi kohtaus, jossa Del Hierron taloa riepottelee ukkonen ja koko maailma vapisee. Tämä on vakavamielistä elokuvantekoa ekstrovertimmillaan!

– Olaf Möller 20.3.2024