TOM & JERRY 3: EI SANAAKAAN! (1942-1952)

Ohjaaja
William Hanna, Joseph Barbera
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
60 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Kaikkien elämää suurempien koomikkoparien tavoin eivät Tom ja Jerrykään tarvinneet aina sanoja, ehkä korkeintaan yhden laulun swing-soundeissa kylpeneen universuminsa keskuskappaleeksi. Kolmannessa näytöksessä ei puhuta eikä pukahdeta!

Näytöksen lyhytelokuvat: The Bowling Alley Cat (1942), Fine Feathered Friend (1942), Tee for Two (1945), Salt Water Tabby (1947), Texas Tom (1948), The Cat and the Mermouse (1949), Cat Napping (1951), The Flying Cat (1952)

***

William Hannalla ja Joseph Barberalla oli selvä työnjako Tom & Jerry -piirrettyjä tehdessään. Barbera kirjoitti kaikki tarinat, piirsi kaikki luonnokset ja sommitelmat, ja Hanna laati animaattoreille tarkemmat toteutusohjeet (”exposure sheets”). Työryhmän jäsenet ovat muistelleet, että Barberan kynä oli hitaampi kuin hänen ideoita pursunneet aivonsa… Ennen työn ojentamista edelleen animaattoreille Hanna ja Barbera kokoustivat jokaisesta elokuvasta erikseen, ja näyttelivät tarinan näille hyvinkin överiksi vetäen – tyylillä, joka oli juuri sopiva piirroselokuville, ja varsinkin niin hienostuneen taidemuodon kuin slapstick-komedian animointiin, onhan liioittelu yksi toimivan komedian tärkeimmistä ainesosista.

Tom & Jerry -piirretyt kohosivat eeppisiin korkeuksiin myös studion lahjakkaan musikaalisen johtajan Scott Bradleyn ansiosta. Koska Tom ja Jerry eivät puhuneet, sujuva musiikkitausta oli välttämätön ainesosa toiminnan ylläpitämiseksi. Joissain tapauksissa yksittäisten elokuvien onnistuminen ja niiden ainutlaatuinen leima lepäsi täysin Bradleyn musiikin varassa. Hänellä oli mainio ajoituksen taju ja erinomainen korva nimenomaan komedian säveltämiseen.

– Jeff Lenburg (The Great Cartoon Directors, 1983)