LURPPA VS. HURMAAVA HUKKA (1957-1961)

Ohjaaja
Michael Lah, William Hanna, Joseph Barbera
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
62 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
sis. lyhytelokuvat Grin and Share It (1957), One Droopy Knight (1957), Sheep Wrecked (1958), Creepy Time Pal (1960), The Do-Good Wolf (1960), Here Kiddie Kiddie (1960), Snoopy Loopy (1960), Count Down Clown (1961), Not in Nottingham (1961)
Ikäraja

MGM:n animaatio-osaston loppuaikoina Hanna ja Barbera ehtivät tuottaa yhden Oscar-ehdokkuudella huomioidun Lurppa-piirretyn (One Droopy Knight). Tämän jälkeen he perustivat oman yhtiönsä, jonka ensimmäisiä sankareita oli hyväsydäminen ranskalaissusi Loopy De Loop, suomeksi Hurmaava Hukka.

***

Grin and Share It (1957), One Droopy Knight (1957), Sheep Wrecked (1957)

Tom & Jerry -piirrettyjen menestys oli nojannut paitsi päätekijöidensä William Hannan ja Joseph Barberan kekseliäisyyteen ja puhtaaseen intomieleen, myös näiden ympärilleen keräämään luovaan ja rautaisen ammattitaitoiseen tekijäryhmään. Olennaisimpia olivat animaattorit, joista tärkeimmät seurasivat Hannaa ja Barberaa sittemmin kaksikon omaan tuotantoyhtiöön, ja työskentelivät näiden kanssa aina 1980- ja 90-luvuille saakka: Irven Spence, Ed Barge, sekä Kenneth Muse ja Ray Patterson, kaksi ykkösrivin Disney-animaattoria jotka olivat siirtyneet MGM:lle Mikki Hiiri -tehtaan vuoden 1941 lakkojen jälkeen. 1940-luvulla merkittävä Tom & Jerry -duunari oli lisäksi vielä Michael Lah (1912–95), joka muutti vuosikymmenen vaihteessa MGM:n Hanna-Barbera -yksiköstä Tex Averyn ryhmään. Kun averylaisten tuotanto sammutettiin väliaikaisesti vuonna 1953 ja Avery itse nosti kytkintä saatuaan töitä Walter Lantzilta, Lah viimeisteli kaksi keskeneräisiksi jäänyttä piirrettyä (Debuty Droopy ja Cellbound), joista pääsi myös jakamaan ohjaajakreditin animaatiomestarin kanssa.

Kun Hanna ja Barbera kohosivat koko MGM-yhtiön animaatio-osaston johtoon, myös Lurppa-sarjaa jatkettiin – CinemaScope-laajakuvakoossa niinkuin Tom & Jerry -piirrettyjäkin. Ensimmäisen Averyn-jälkeisen Lurpan  (Millionaire Droopy, 1956) Hanna ja Barbera ohjasivat itse, mutta luovuttivat valtikan sitten Lah’lle. Episodien alkuun lisättiin Lurpan neljännen seinän murtava tervehdys (”Hello all you happy people…”), ja Tomin ja Jerryn seikkailuista tutun Spike-koiran näköisestä hahmosta tuli tämän vakiovastustaja (sen nimi tosin oli tässä sarjassa Butch). Lurpan ulkomuoto oli rankasti erilainen, hieman pikkupoikamainen ja vähemmän elegantti kuin edellisen vuosikymmenen klassikoissa – muodonmuutos oli alkanut jo Averyn viimeisinä aikoina, budjettirajoitusten takia epäilemättä. Lah ehti ohjata soolona yhteensä kuusi Lurppa-piirrettyä ennen MGM:n animaatio-osaston täyssulkua vuonna 1958; näistä One Droopy Knight oli ehdolla parhaan lyhytanimaation Oscar-voittajaksi. Kyseessä oli neljästoista ja viimeinen kerta kun Hannan ja Barberan työstämä elokuva oli ehdolla kyseisessä kategoriassa – ja ensimmäinen, jonka he tuottajien ominaisuudessa olisivat voineet voittaa omille takanreunoilleen (aiemmat Tom & Jerry -Oscarit oli pokannut tuottaja Fred Quimby, ei ohjaajakaksikko).

Snoopy Loopy (1960), Here, Kiddie, Kiddie (1960), The Do-Good Wolf (1960), Creepy Time Pal/Ystävä hädässä (1960), Not in Nottingham/Ei ainakaan Nottinghamissa (1963), Count Down Clown/Hurmaava Hukka avaruudessa (1961)

Hannan ja Barberan oma lafka sai aikaan sopimuksen Columbia-yhtiön TV-jaosto Screen Gemsin kanssa, ja alkoi tuottaa piirrettyjä televisioon vuonna 1957 (The Ruff and Reddy Show). Isku kultasuoneen tapahtui Hakki-koiralla (The Huckleberry Hound Show, 1958–61), jota seurasi lähes yhtä suosittu Salama-Santeri (The Quick Draw McGraw Show, 1959–61) – molemmat olivat muodoltaan puolituntisia kokonaisuuksia, jotka nitoivat yhteen kolme erillistä, sarjan vakiohahmojen tähdittämää episodia. Hanna-Barberan neljäs sarja nähtiin yhtiölle poikkeuksellisesti aluksi vain valkokankailla: vuosina 1959–65 valmistui puolensataa alle kymmenminuuttista lyhytfilmiä Loopy De Loopin alias Hurmaavan Hukan edesottamuksista, joita esitettiin Columbian tuottamien elokuvien alkukuvina. Ensimmäinen Loopy-piirretty Wolf Hounded esitteli uuden tulkinnan ”Punahilkasta”, ja satuklassikoiden sorkkiminen pysyi myöhemminkin sarjan keskiössä: Lumikki, Tuhkimo, Robin Hood, Hannu ja Kerttu… TV-sarjaksi hahmon seikkailut koottiin vuonna 1969, minkä jälkeen niiden näkeminen on käynyt harvinaiseksi herkuksi.

Loopy oli Hakki-koiran sekä Kivisten ja Sorasten kaltainen yhdistelmä yllättävän eriparisia ominaisuuksia, jotka yhdessä jotenkin toimivat: hahmo oli ranskalaisella aksentilla puhunut pipopäinen susi, joka halusi osoittaa maailmalle etteivät kaikki hänen lajinsa edustajat ole pahoja (”I’m Loopy De Loop, the good wolf!”). Maailma ei vain tunnu haluavan uskovan Loopya, jonka kaikki hyvät elkeet tulkitaan petomaiseksi pahantahtoisuudeksi. Pohjimmiltaan sarjassa on kyse suvaitsemattomuudesta ja piintyneistä stereotypioista, ja se on tulkittavissa Mama Two Shoes -animaattoreiden julkiseksi ja vilpittömäksi anteeksipyynnöksi vuosikymmenen takaisista asenteistaan.

– Petteri Kalliomäki 21.4.2024