DIANE (2018)

Ohjaaja
Kent Jones
Henkilöt
Mary Kay Place, Jake Lacy, Estelle Parsons, Andrea Martin
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Scorsese-yhteistöistään parhaiten tunnetun Kent Jonesin (2019) ensimmäinen fiktio-ohjaus on kypsää, kosiskelematonta kertomaa ennen kaikkea ikääntyvien naisten nykyoloista itäisen Amerikan maaseudun syystalvisessa pikkukaupungissa. Mary Kay Place näyttelee leskirouvaa, jonka päivät kuluvat muista huolehtimisessa. Lämmin, humoristinenkin kuvaus arkisista, todellisista ongelmista.

***

Yhdysvaltalainen Kent Jones on amerikkalaisen elokuvakritiikin ja -historian tärkeimpiä varjelijoita. Film Comment -lehden toimittajana ja New Yorkin elokuvafestivaalien väistyvänä johtajana tunnettu Jones on viime vuosina siirtynyt enemmissä määrin kirjoituspöydän ääreltä kameran taakse.

Ensimmäisissä dokumenttielokuvissaan hän yhdisti luontevalla tavalla rakkauden elokuvahistoriaan. Martin Scorsesen kanssa toteutettu A Letter to Elia (2010) on kunnianosoitus Elia Kazanille ja sooloprojekti Hitchcock/Truffaut (2015) sukeltaa kahden elokuvaohjaajan kuuluisaan kohtaamiseen ja siitä syntyneeseen kirjaan. Elokuvamaailman kermaa kiitellään myös laaja-alaisesti verkostoituneen Jonesin fiktiodebyytin Dianen (2018) lopputeksteissä. Ohjaaja-käsikirjoittajan kiitoksia saavat Scorsesen lisäksi maailman kuulut ohjaajat kuten Olivier Assayas, Arnaud Desplehcin, David Fincher, Jim Jarmusch ja käsikirjoittaja Jay Cocks.

Diane on petollisen hienovarainen ja syvällinen kuvaus elämästä. Nimiroolissa loistaa upea Mary Kay Place ja hänen serkkuna Maryna nähdään Bonnie ja Clyde (1967) -elokuvasta parhaan sivuosa-Oscarin saanut Estelle Parsons. Jonesin käsikirjoitus ei osoittele tai väännä katsojan kanssa kättä. Monisyinen kokonaisuus on tulkittava kaikista näkökulmista kanssaihmistä tuomitsematta.

Järvenpään elokuvakerhon ohjelmistosuunnittelija Timo Malmi ylisti ajallemme epätyypillisen raikasta elokuvaa seuraavanlaisesti:

”Termi ”aikuiselokuva” osuu täydellisesti Kent Jonesin ensimmäiseen fiktio-ohjaukseen: Diane on kypsää, kosiskelematonta kertomaa ikääntyvistä ihmisistä ja heidän oloistaan nykypäivän itäisen Amerikan maaseudun pikkukaupungissa, Länsi-Massachusettsissa. ”Tällaisia ei enää tehdä” – näillä ihmisillä riittää arkisia, todellisia ongelmia, mutta sävy ei silti ole ikävystyttävän harmaa, elokuvan yleisvire on sittenkin lämmin, pinnan alla humoristinenkin.

Diane on naisten elokuva. Yli seitsenkymppinen Mary Kay Place näyttelee lähes ikäistään leskirouva Dianea, jonka päivät kuluvat muista huolehtimisessa, oli sitten kyseessä hänen tätinsä Ina tai tämän aggressiivinen äiti Mary, paras ystävänsä Bobbie tai kuolemaa tekevä mutta selväjärkinen serkkunsa Donna – tai hänen työtön, huumeaddiktoitunut poikansa Brian. Tai soppatykkijonon köyhät.

Ystävien ja sukulaisten seurasta solidaarisuutta kuitenkin löytyy; kyse on ehkä lopulta vain siitä, voiko Diane tulla oman elämänsä subjektiksi. Syystalvinen tunnelma tihenee parin viikon kuluessa, monipuolisen musiikin säestämien autolla-ajojaksojen rytmittäessä tapahtumia, ja vähitellen aukenee Dianen menneisyyden salaisuus, josta hän kenties saa hieman arvoituksellisessa lopussa rauhan.”

– Eri lähteiden mukaan Otto Kylmälä 2019