MERISAIRAS (1995)

Seasick
Ohjaaja
Veikko Aaltonen
Henkilöt
Bob Peck, Katrin Cartlidge, Peter Firth
Maa
Suomi
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Ihmissuhdedraamalla höystetty toimintaelokuva Seasick oli kansainvälinen yhteistuotanto. Sen aihe on ajankohtainen nykyäänkin: ympäristöaktivistit kohtaavat traagisin tuloksin myrkkylaivan, jonka lastia ei yksikään satama huoli. Ympärillä velloo meri, ja oman onnensa nojaan jääneen miehistön keskuudessa on muutakin myrkyllistä kuin laiton lasti.

***

Veikko Aaltosen neljäs pitkä ohjaustyö Seasick (1996) on ihmissuhdedraama ja toimintaelokuva. Myrkkylastia kuljettavan rahtialus Pandoran miehistö ajautuu valtataisteluun, kun ylikonemestari Mantzin (John Castle) ampuma laukaus räjäyttää rahtialusta lähestyvän ympäristöaktivistien veneen. Eloonjäänyt aktivisti Elena Polakov (Katrin Cartlidge) suututtaa mielipiteillään myrkkylastin hävittämistä suunnittelevan kapteeni Belgerin (Bob Peck), joka puolestaan saa vastaansa perämies Jensenin (Peter Firth).

Iiro Küttnerin vuosina 1992–94 syntynyt teksti palkittiin kahdella Euroopan radio- ja televisioyhtiöiden liiton (EBU) palkinnolla, mutta kotimaiseen televisiotuotantoon se oli liian laaja. Seasick valmistui noin 12 miljoonan markan budjetilla kansainvälisenä yhteistuotantona. Käsikirjoitusta kehiteltiin kuvausvaiheeseen saakka, yhteistyössä myös näyttelijöiden kanssa.

Ulkokuvaukset toteutettiin ahvenanmaalaiselta yhtiöltä vuokratulla rahtilaivalla Maltalla lokakuussa 1994. Suomessa tehtyjen sisäkuvausten interiöörit rakennettiin vanhaan teollisuushalliin Vantaan Hakkilassa. Elokuvan lavastuksesta ja puvustuksesta vastanneet Anu Maja, Anna Aromaa ja Tiina Kaukanen kokosivat jo kesällä 1995 työstään näyttelyn helsinkiläiseen Galleria Jangvaan, mutta itse elokuvan ensi-ilta venyi aina huhtikuulle 1996 asti. Sitä ennen elokuva oli nähty Pietarin kansainvälisillä elokuvajuhlilla vuoden 1995 lopulla sekä ennakkonäytöksinä Berliinin festivaaleilla helmikuussa 1996. Erkki Astala ja Veikko Nieminen tekivät elokuvan kuvauksista puolituntisen dokumentin Haastateltavana elokuvaohjaaja Veikko Aaltonen (1995).

Aiheen vaatimusten mukaisesti Seasick toteutettiin englanninkielisenä ja pääosin laatuluokan englantilaisin näyttelijävoimin. Bob Peck (1945–1999) oli Shakespeare Companyn pitkäaikainen jäsen, joka nähtiin mm. tv-sarjassa Age of Darkness / Pimeyden ytimessä (1986) ja Steven Spielbergin elokuvassa Jurassic Park (1993). Katrin Cartlidge (1961–2002) kuului Royal National Theatren näyttelijäkuntaan ja hän esiintyi mm. Mike Leighin elokuvissa Naked (1993) ja Career Girls (1997), Milcho Manchevskin elokuvassa Before the Rain / Ennen sadetta (1994) ja Lars von Trierin elokuvassa Breaking the Waves (1996). John Castlella oli takanaan 30 vuoden ura teatterissa, televisiossa ja elokuvassa (mm. Blowup, 1966; Robocop 3, 1994). Peter Firth oli esiintynyt elokuvissa 1970-luvulta lähtien, mm. Sidney Lumetin elokuvassa Equus / Hevonen (1977), josta hänet palkittiin Golden Globella ja nimitettiin Oscar-ehdokkaaksi, ja viimeksi hänet oli nähty Richard Attenboroughin elokuvassa Shadowlands / Varjojen maat (1993). Giles Thomas oli noussut kuuluisuuteen Dennis Potterin tv-sarjassa Lipstick on Your Collar / Huulipunaa kauluksessa (1993)..

Lopullisesta versiosta leikattiin pois kohtaus, jossa Sheila Gishin esittämä radiotoimittaja yrittää päästä CXC:n johtajan puheille – samalla jäivät pois Minna Aaltosen rooli CXC:n johtajana ja Oula Jääskeläisen rooli hänen sihteerinään. Muutenkin Chicagossa ja Helsingissä kuvattua radiotyön osuutta lyhennettiin.

”Vaikka Merisairaassa on vahvasti esillä aineksia toiminnallisesta trilleristä ja seikkailuelokuvasta”, Aaltonen määritteli lehdistötiedotteessa ennen kuvauksia, ”on se kuitenkin selkeästi määriteltävissä ihmissuhdedraamaksi. Yksilön ja ihmisyhteisön moraali sekä vastuu elämästään ja toiminnastaan on perimmäisen tarkastelun kohteena. [- -] Merisairas on ajankohtainen, mutta samalla ikuinen tarina. Kyseessä on seikkailu merellä, myyttisetkin mitat saava kertomus ihmisen kohtalosta keskellä maailman pahuutta, maailmanlopun – ja ehkä uuden maailman alun – sekä oman moraalisen valintansa edessä.”

– Suomen kansallisfilmografia 12:a (2005) tarkoin seuraten Jari Sedergren 2021