BRONXIN HURRIKAANI (1995)

Hong faan kui/Orkanen i Bronx/Rumble in the Bronx
Ohjaaja
Stanley Tong
Henkilöt
Jackie Chan, Anita Mui, Francoise Yip
Maa
Hongkong/Kanada
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
87 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
English version
Ikäraja

Vancouver näyttelee New Yorkia ja Jackie jälleen jeparia rymyhitissä, jossa rauhallinen sukulaisvierailu merentakaisen sedän luona revähtää täysimittaiseksi sodaksi katujengien ja suurrikollisten kanssa. Ohjaaja Stanley Tongin 1990-luvun yhteistyöt Chanin kanssa olivat tähden siihenastisen uran menestyksekkäimpiä.

***

Jackie Chan vakiinnutti kassamagneetin asemansa Aasian elokuvamarkkinoilla 1970-luvun lopulla. Hauskalla toimintasankarilla oli yleisönsä myös länsimaissa, mutta se pysyi pienehkönä. Amerikan markkinoille suunnatut 1980-luvun kompromissit Lohikäärme taistelee ja Suojelija eivät menestyneet toivotulla tavalla, eikä Chanin pöhkön mutta rajun Hongkong-tyylin uskottu uppoavan länsimaiseen yleisöön.

Asetelma muuttui 1990-luvun keskivaiheilla, vaikka Chan ei itse näyttänyt muuttuvan. Pontevasti koheltava toimintakomedia Bronxin hurrikaani valmistui otolliseen aikaan. Uudet Hongkong-elokuvat kiinnostivat länsimaista yleisöä ja mediaa. Chan nousi kulttinurkasta valtavirtaan ilman imagon muokkausta tai ”aikuistumista”. Hollywoodin tuottajat alkoivat tehdä houkuttelevia tarjouksia. Samoihin aikoihin Manner-Kiinan suuri yleisö löysi Hongkong-tähden, josta alettiin perustellusti puhua maailman kuuluisimpana näyttelijänä.

”Yritykset puolustaa tätä elokuvaa rationaalisesti olisivat turhia”, Chicago Sun-Timesin kriitikko Roger Ebert kirjoitti Bronxin hurrikaanin arviossaan. ”Älä tule selittämään juonesta ja dialogista. Pointti on Jackie Chan, joka Astairen ja Rogersin tavoin tekee mitä tekee paremmin kuin kukaan muu. Hänen liikkeissään on eleganssia, fyysistä varmuutta ja loistoa. Tappeluiden koreografiassa on huumoria, eivätkä ne ole turhan raakoja. Hänellä on hauskaa, ja jos sallimme itsemme päästä oikeaan mielentilaan, meilläkin on.”

Chan esittää hongkongilaista poliisia, joka matkustaa New Yorkiin setänsä häihin. Bronxin kiinalais-amerikkalainen yhteisö ajautuu kahnauksiin nuorisojengin ja järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Ilmatyynyaluksella hurjasteluun huipentuvan tarinan peruskuvio muistuttaa Bruce Leen Way of the Dragonia: maahanmuuttajien heimo ei voi luottaa länsimaiseen lainvalvontaan vaan tarvitsee omaa sankaria.

Kanadan Vancouverissa filmatun elokuvan maisemat eivät useinkaan muistuta New Yorkia, ja sen yliampuvat irokeesipunkkarit näyttävät enemmän Mad Max -statisteilta kuin aikansa jenginuorilta. Uskottavuuden puutteet eivät hillinneet kansainvälistä menestystä. Elokuva oli Yhdysvaltain ensi-iltaviikollaan maan katsotuin. Maailmanlaajuiset kassatulot olisivat Wikipedian laskelmien mukaan nykyrahassa 154 miljoonan dollarin luokkaa.

Suomen ensi-iltansa toukokuussa 1996 saanutta Bronxin hurrikaania mainostettiin iskulauseella ”Maailman kovin jätkä Jackie Chan ei stunt-miehiä tarvitse”. Olisi liioittelua väittää, että Chan ei koskaan käyttäisi sijaisnäyttelijöitä, mutta Bronxin hurrikaanin kuvauksissa murtunut jalka ja muut näytöt itsensä likoon laittamisesta ovat kipeän vaikuttavia.

Hitin ohjaaja Stanley Tong oli yksi 1990-luvun monista Hollywoodissa piipahtaneista Hongkong-tekijöistä. Törmäilevästä pohatasta (Leslie Nielsen) kertova piirroshahmopohjainen farssi Mr. Magoo on Tongin toistaiseksi ainoa amerikkalainen elokuva.

– Lauri Lehtinen 23.5.2024